Agatha Christie: Marple

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Agatha Christie: Marple
(Agatha Christie's Marple)
Műfaj krimi

Alkotó Agatha Christie
Főszereplő
Zeneszerző Dominik Scherrer

Ország  Egyesült Királyság
Nyelv
Évadok 6/4
Epizódok23/16
Gyártás
Vezető producer
 • Michele Buck
 • Damien Timmer
Részenkénti játékidő 89–95 perc (részenként)
Forgalmazó Hulu
Sugárzás
Eredeti adó ITV
Eredeti sugárzás2004. december 12. – 2013. december 29.
Első magyar adó Duna TV, Hallmark Channel, M1
TV4
Epic Drama
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
Kapcsolódó műsor Miss Marple történetei
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Agatha Christie: Marple témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Agatha Christie: Marple (eredeti cím: Agatha Christie's Marple) népszerű angol televíziós sorozat az ITV készítésében, amely Agatha Christie krimijei és novellái alapján készült. A sorozat címadó szereplőjét, Miss Marple-t az első három évadban Geraldine McEwan alakította, majd a negyedik évadtól a szerepet Julia McKenzie vette át. Ellentétben a másik, szintén az ITV által készített "Agatha Christie: Poirot" sorozattal, itt meglehetős szabadsággal kezelték a történeteket, többek között olyan sztorikban szerepeltették Miss Marple-t, amelyekben soha nem bukkant fel. Összesen hat évad készült, melynek befejezése után a BBC-re visszaszálltak a jogok.[1]

Áttekintés[szerkesztés]

Mindegyik évad négy, tévéfilm hosszúságú epizódot tartalmaz, kivéve a hatodik évadot, mely csak hármat. Az első hat epizód Agatha Christie Miss Marple-történeteiből készült, az ezután következő részek pedig olyan novellákból, amelyekben Miss Marple is szerepelt, valamint olyanokból is, melyekben egyáltalán nem is bukkant fel. A sorozat címe, illeszkedve a Poirot-hoz, egyszerűen csak Marple lett.

A cselekmény főhőse Miss Jane Marple, egy vénkisasszony, aki St. Mary Mead-ben lakik. Amikor meglátogatja barátait vagy családtagjait (ritkán ha otthon marad), fültanúja lesz rejtélyes gyilkosságoknak, amiket segít megoldani. Ugyan a rendőrség sokszor vonakodik bevonni őt a nyomozásokba, hírneve, és vitathatatlanul jó megoldókészsége mindig meggyőzi őket. Alkalmi ismerősei, barátai segítenek neki a bűncselekmény felgöngyölítésében.

Epizódok[szerkesztés]

Első évad (2004)[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Premier
1. 1. Holttest a könyvtárszobában
(The Body in the Library)
Nagy-Britannia 2004. december 12.
Egy fiatal nő holttestére bukkannak Gossington Hall könyvtárában, ahol Miss Marple régi barátnője, Dolly Bantry él a férjével, Arthurral. Melchett ezredes azt gyanítja, hogy Basil Blake-nek, a környéken élő fiatalembernek is köze lehet az esethez, Blake pedig elég tartózkodó. Valamivel később kiderül, hogy Danemouth városában nem sokkal később Ruby Keane, az ismert táncosnő eltűnt - unokatestvére, Josie Turner a holttestben felismeri Rubyt. Ruby bensőséges viszonyban állt a milliomos Conway Jeffersonnal, akinek a gyerekei meghaltak a háború idején egy légitámadás során, ezért szerette volna örökbefogadni a nőt. Veje, Mark, és menye, Adelaide, eltérően reagálnak a hírre. Miss Marple meg van róla győződve, hogy a gyilkosság megoldása abban a hotelben van, ahol Ruby táncolt, ezért ő és Dolly bejelentkeznek oda, hogy nyomozhassanak. Gyanúsítottakban nincs hiány: a családtagokon kívül a jóképű Raymond Starr és a Rubyt utoljára életben látó George Bartlett is köztük van...
2. 2. Gyilkosság a paplakban
(The Murder at the Vicearge)
Nagy-Britannia 2004. december 19.
Lucius Protheroe ezredes valószínűleg a legutáltabb személy volt egész St. Mary Mead-ben, így aztán amikor megtalálják a holttestét a paplakban, számos potenciális tettesre terelődik a gyanú. A felesége, Ann, viszonyt folytatott egy helyi művésszel, Lawrence Reddinggel, a lányát, Lettice-t pedig igen kemény kézzel fogta. A paplak is gyanúba kerül, mert Protheroe rendszeresen megdézsmálta a javaikat. És ott van még a rejtélyes Mrs. Lester, akihez valamilyen kapcoslat fűzte. Miss Marple, aki ekkortájt épp egy sérüléséből lábadozott, megfigyelte, hogy kik jönnek-mennek a paplak körül, ezért jelentkezik, hogy segít a bűnügy felgöngyölítésében.
3. 3. Paddington 16:50
(4.50 from Paddington)
Nagy-Britannia 2004. december 26.
Miss Marple a gazdag Crackenthorpe családnál kezd el nyomozni, azt feltételezve, hogy egy holttestet rejtettek el. Mindezt arra alapozza, hogy egy barát szemtanúja volt egy gyilkosságnak, amit egy mozgó vonaton követtek el.
4. 4. Gyilkosság meghirdetve
(A Murder Is Announced)
Nagy-Britannia 2005. január 2.
Chipping Cleghorne lakosai egy hirdetést látnak a helyi újságban, mely szerint a következő pénteken este fél 7-kor gyilkosság fog történni Letitia Blacklock otthonában. Szép tömeg gyűlik össze, a megjelölt pillanatban kialszanak a fények, és egy fiatal hotelbeli dolgozót, Rudi Schertzet lelövik. A rendőrség szerint ő tette közzé a hirdetést, hogy ezzel egy rablásról terelje el a figyelmet, ám Miss Marple nem ilyen biztos ebben. Szerinte a gyilkos a szobában tartózkodó személyek közt volt. Miss Marple-nek bonyolult kapcsolati hálót és hamis identitásokat kell feltárnia, melyek a tíz évvel korábban meghalt gazdag mágnás, Randall Goedler körül alakultak ki.

Második évad (2006)[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Premier
5. 1. Szunnyadó gyilkosság
(Sleeping Murder)
Nagy-Britannia 2006. február 5.
Gwenda Halliday, a gazdag fiatal nő, aki nemrég tért vissza Indiából, ösztönvezérelten vásárol egy házat, ahol aztán valamiért az az érzése támad, hogy látott itt egy gyilkosságot.
6. 2. A láthatatlan kéz
(The Moving Finger)
Nagy-Britannia 2006. február 12.
A háborús veterán Jerry Burton és a testvére, Joanna egy békés angliai falucskában bérelnek egy házat. Hamarosan mocskolódó leveleket kapnak, majd az asszony rejtélyes módon meghal.
7. 3. Balhüvelykem bizsereg
(By the Pricking of My Thumbs)
Nagy-Britannia 2006. február 19.
Miss Marple összefog két másik nyomozóval, Tommyval és Tuppence-szel, hogy megtalálják Tommy nagynénjének gyilkosát.
8. 4. A Sittaford-rejtély
(The Sittaford Mystery)
Nagy-Britannia 2006. április 30.
Egy behavazott vidéki szállóban egy szeánsz során megjósolják egy miniszterelnök-aspiráns halálát, aki másnapra csakugyan gyilkosság áldozata lesz.

Harmadik évad (2007-08)[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Premier
9. 1. A Bertram Szálló
(At Bertram's Hotel)
Nagy-Britannia 2007. szeptember 23.
10. 2. Az alibi
(Ordeal by Innocence)
Nagy-Britannia 2007. szeptember 30.
11. 3. Éjféltájt
(Towards Zero)
Nagy-Britannia 2008. augusztus 3.
12. 4. Nemezis
(Nemesis)
Nagy-Britannia 2009. január 1.

Negyedik évad (2009-10)[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Premier
13. 1. Egy marék rozs
(A Pocket Full of Rye)
Nagy-Britannia 2009. szeptember 6.
14. 2. Könnyű gyilkosság
(Murder is Easy)
Nagy-Britannia 2009. szeptember 13.
15. 3. Szemfényvesztők
(They Do It with Mirrors)
Nagy-Britannia 2010. január 1.
magyar 2009. május 4.
16. 4. Miért nem szóltak Evansnek?
(Why Didn't They Ask Evans?)
Nagy-Britannia 2010. június 15.

Ötödik évad (2010)[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Premier
17. 1. Bűbájos gyilkosok
(The Pale Horse)
Nagy-Britannia 2010. augusztus 30.
Miután kedves pap barátját megölik, amikor az egy haldokló nőhöz ment látogatóba, Miss Marple igazságot akar tenni. Vizsgálódásai során belebotlik egy szervezetbe, amelynek köze van egy állítólagos boszorkányok által üzemeltetett fogadóhoz.
18. 2. Királyok és kalandorok
(The Secret of Chimneys)
Nagy-Britannia 2010. december 27.
19. 3. A kék muskátli
(The Blue Geranium)
Nagy-Britannia 2010. december 29.
20. 4. A kristálytükör meghasadt
(The Mirror Crack'd from Side to Side)
Nagy-Britannia 2011. január 2.

Hatodik évad (2013)[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Premier
21. 1. Rejtély az Antillákon
(A Caribbean Mystery)
Nagy-Britannia 2013. június 16.
magyar 2013. június 12.
Miss Marple egy intrikákkal és fekete mágiával tűzdelt ügybe csöppen, amikor egy őrnagy, aki azzal henceg, hogy van nála egy fénykép egy gyilkosról, meghal.
22. 2. Greenshaw bolondvára
(Greenshaw's Folly)
Nagy-Britannia 2013. június 23.
Miss Marple segít egy fiatal anyának és gyermekének beköltözni egy habókos botanikushoz - nem sejtve, hogy a ház hamarosan gyilkosság helyszíne lesz.
23. 3. Örök éj
(Endless Night)
Nagy-Britannia 2013. december 29.
Miss Marple egy optimista fiatal pár ügyében nyomoz, akikez mintha sújtana a balszerencse azután, hogy egy cigány figyelmeztetése ellenére megátkozott földre építették fel álmaik házát.

Eltérések az alapművektől[szerkesztés]

 • Holttest a könyvtárszobában: a cselekmény egyik vezérmotívuma egy leszbikus kapcsolat lett, ennek megfelelően megváltozott az egyik gyilkos személye
 • Gyilkosság a paplakban: több mellékszereplőt megváltoztattak, illetve Miss Marple fiatalkorára is bekerültek utalások
 • Paddington 16.50: egy karakter nem hal meg, a gyilkos motivációja pedig egyszerűsödött
 • Gyilkosság meghirdetve: néhány mellékszereplő megváltoztatása mellett a csak sugalmazott leszbikus kapcsolatot ténylegessé tették
 • Szunnyadó gyilkosság: megváltoztatták a gyilkos indítékát, pár karakter háttértörténetét, a cselekmény közepébe egy szerelmi történetet helyeztek, és megjelent egy vándorénekes-társulat is a sztoriban
 • A láthatatlan kéz: másik korba helyezték a cselekményt
 • Balhüvelykem bizsereg: eredetileg ez egy Tommy és Tuppence-történet volt, így aztán több dolgot is megváltoztattak. Más korba helyezték a sztorit, átalakították Tommy és Tuppence kapcsolatát, új szereplők és cselekményszálak kerültek be
 • A Sittaford-rejtély: csak nagyon lazán kapcsolódik az eredeti novellához, amiben Miss Marple nem is szerepelt, ezenkívül megváltoztatták a gyilkos személyét is.
 • A Bertram Szálló: csak lazán kapcsolódik az eredeti történethez, több ponton is megváltoztatták.
 • Az alibi: ebben a történetben eredetileg nem szerepelt Miss Marple.
 • Éjféltájt: többnyire hű az eredeti történethez, azonban Miss Marple ebben sem szerepelt.
 • Nemezis: csak lazán kapcsolódik az eredeti történethez.

Visszatérő szereplők[szerkesztés]

Az egyetlen karakter, aki az összes részben megjelenik, az a címszereplő Miss Marple, akit két színésznő is alakít.[2]

Több szereplő is megjelenik több epizódban is, de csak Mrs. Dolly Bantry-t alakítja mindig ugyanaz a színésznő. Stephen Churchett halottkémként négy epizódban is megjelenik.

Mrs Dolly BantryJoanna Lumley a Holttest a könyvtárszobában-ban és A kristálytükör meghasadt-ban.
Dr HaydockRobin Soans a Holttest a könyvtárszobában-ban, Robert Powell a Gyilkosság a paplakban-ban és Neil Stuke A kristálytükör meghasadt-ban.
Jason Rafiel hangját Herbert Lom adta a Nemezis-ben és Antony Sher alakította a Rejtély az Antillákon-ban.

Néhány híres embert is eljátszanak benne színészek, így kerül a sorozatba Sir Winston Churchill, Noel Coward, Louis Armstrong és Ian Fleming, valamint James Bond.

Forráshivatkozások[szerkesztés]

 1. Methven, Nicola: Case closed for ITV's Miss Marple as the Beeb gets Agatha Christie rights (angol nyelven). mirror, 2014. február 28. (Hozzáférés: 2023. március 12.)
 2. McKenzie lands 'Miss Marple' role (brit angol nyelven). Digital Spy, 2008. február 11. (Hozzáférés: 2023. március 12.)

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]