Advent Christian Church

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Advent Christian Church
Vallás keresztény
Irányzat adventizmus

Az Advent Christian Church egy amerikai központú, az adventizmus irányzatához tartozó, keresztény egyház, amelyet William Miller tanításaira építettek.

Története[szerkesztés]

Hatások[szerkesztés]

William Miller

A baptista William Miller éveket töltött el Dániel könyve és a Jelenések könyve tanulmányozásával. 1831-ben megállapította, hogy a Második Eljövetel 1843-ban vagy 1844-ben következik be. További új elképzelésekkel is előállt, és terjeszteni kezdte tanait.

Több ezren hittek neki, eladták birtokaikat; őket nevezték milleritáknak. Miller jóslatai azonban nem teljesültek. Jonathan Cummings (17851867) 1854-re módosította a dátumot. Több adventista prédikátor – Charles F. Hudson (17951881) és George Storrs (17961879) – azt tanította, hogy a halhatatlanság feltételhez van kötve, az automatikusan halhatatlan lélek doktrínáját elvetették, mondván, hogy az a görög filozófiából származik, Ádám pedig elvesztették a halhatatlanságot, amikor vétkeztek. Azt állították, hogy csak néhányan kapnak örök életet, a maradéknak pedig várni kell a feltámadásra, amikor is az ítélet lesz. Akik nem felelnek meg a követelményeknek, arra a megsemmisülés vár. Ezen nézetek egy része a millerita mozgalom közvetítésével került az egyházba, s ők is hatottak a milleritákra.

Az egyház alapítása[szerkesztés]

Az egyházat 1861-ben alapították meg Jonathan Cummings (17851867) és követői Worcesterben (Massachusetts állam).

1863-ban John T. Walsh és George Storrs megalakította a Life and Advent Union egyházat Új-Angliában. 1893-ban az Aurora University elindította a Mendota szemináriumot, amelyen adventista tanokat oktattak. 1900-ban a Life and Advent Union követői beolvadtak az Advent Christian Churchbe.

Főbb hittételek[szerkesztés]

  • A Biblia tévedhetetlen, tartalmazza a hit gyakorlásának szabályait, gyakorlatias;
  • Az üdvösség bárki számára elérhető, aki bűnbánatot tart, hűséget fogad az Istennek és elfogadja, hogy Jézus, a Krisztus visszatér;
  • A halottak lelke alvó állapotban van;
  • A halhatatlanság feltételekhez kötött;
  • kötelező a keresztelés, az alámerülés vízbe;
  • kötelező az Úrvacsora.

Tevékenységük[szerkesztés]

1990-ben 23 794 tagot számláltak az USA-ban 329 gyülekezetben. Az egyház legtöbb híve Georgia, Észak-Karolina, Dél-Karolina, Virginia és Nyugat-Virginia államokban lakik.

Az egyház missziókat szervez, tanít, kiadványokat készít, házhoz megy, tábort szervez. Tagja a Evangelical Council for Financial Accountability, Evangelical Foreign Missions Association és a National Association of Evangelicals szervezeteknek is.

Háromévente összegyűl a kongresszus.

Hivatkozások[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]