Advent Christian Church

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Advent Christian Church
Vallás keresztény
Irányzat adventizmus

Az Advent Christian Church egy amerikai központú, az adventizmus irányzatához tartozó, keresztény egyház, amelyet William Miller tanításaira építettek.

Története[szerkesztés]

Hatások[szerkesztés]

William Miller

A baptista William Miller éveket töltött el Dániel könyve és a Jelenések könyve tanulmányozásával. 1831-ben megállapította, hogy a Második Eljövetel 1843-ban vagy 1844-ben következik be. További új elképzelésekkel is előállt, és terjeszteni kezdte tanait.

Több ezren hittek neki, eladták birtokaikat; őket nevezték milleritáknak. Miller jóslatai azonban nem teljesültek. Jonathan Cummings (17851867) 1854-re módosította a dátumot. Több adventista prédikátor – Charles F. Hudson (17951881) és George Storrs (17961879) – azt tanította, hogy a halhatatlanság feltételhez van kötve, az automatikusan halhatatlan lélek doktrínáját elvetették, mondván, hogy az a görög filozófiából származik, Ádám pedig elvesztették a halhatatlanságot, amikor vétkeztek. Azt állították, hogy csak néhányan kapnak örök életet, a maradéknak pedig várni kell a feltámadásra, amikor is az ítélet lesz. Akik nem felelnek meg a követelményeknek, arra a megsemmisülés vár. Ezen nézetek egy része a millerita mozgalom közvetítésével került az egyházba, s ők is hatottak a milleritákra.

Az egyház alapítása[szerkesztés]

Az egyházat 1861-ben alapították meg Jonathan Cummings (17851867) és követői Worcesterben (Massachusetts állam).

1863-ban John T. Walsh és George Storrs megalakította a Life and Advent Union egyházat Új-Angliában. 1893-ban az Aurora University elindította a Mendota szemináriumot, amelyen adventista tanokat oktattak. 1900-ban a Life and Advent Union követői beolvadtak az Advent Christian Churchbe.

Főbb hittételek[szerkesztés]

  • A Biblia tévedhetetlen, tartalmazza a hit gyakorlásának szabályait, gyakorlatias;
  • Az üdvösség bárki számára elérhető, aki bűnbánatot tart, hűséget fogad az Istennek és elfogadja, hogy Jézus, a Krisztus visszatér;
  • A halottak lelke alvó állapotban van;
  • A halhatatlanság feltételekhez kötött;
  • kötelező a keresztelés, az alámerülés vízbe;
  • kötelező az Úrvacsora.

Tevékenységük[szerkesztés]

1990-ben 23 794 tagot számláltak az USA-ban 329 gyülekezetben. Az egyház legtöbb híve Georgia, Észak-Karolina, Dél-Karolina, Virginia és Nyugat-Virginia államokban lakik.

Az egyház missziókat szervez, tanít, kiadványokat készít, házhoz megy, tábort szervez. Tagja a Evangelical Council for Financial Accountability, Evangelical Foreign Missions Association és a National Association of Evangelicals szervezeteknek is.

Háromévente összegyűl a kongresszus.

Hivatkozások[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]