Joshua Vaughan Himes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Joshua Vaughan Himes
Született1805[1][2][3][4][5]
Wickford
Elhunyt1895 (89-90 évesen)[1][2][3][4][5]
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
A Wikimédia Commons tartalmaz Joshua Vaughan Himes témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Joshua Vaughan Himes (18051895) kereszténység egyik vezetője és publicistája volt. William Miller egyik követője, millerita; később pedig az Advent Christian Church prominens alakja.

Életútja[szerkesztés]

1805-ben a Rhode Island-i Wickfordban született, a szülei az episzkopális egyház papjának szánták, de amikor a család üzleti ügyei rosszra fordultak, fel kellett hagynia a tanulmányaival. Bútorasztalos-inasnak állt New Bedfordban (Massachusetts).

Tizennyolc éves korában csatlakozott a Christian Connection mozgalomhoz, amely az episzkopális egyházból szakadt ki. Hivatalos buzdító-lelkészi oklevelet kapott.

1825 novemberében feleségül vette Mary Thompson Handyt.

1926-os évben minden idejét a misszionárius szolgálatnak rendelte alá. Majd több évet szolgált pásztorként különböző Massachusetts-i kerületek gyülekezeteiben.

1830-ban a bostoni First Christian Church pásztora lett. Felfrissítette a haldokló egyházat, tanító munkát végzett, békére buzdította hallgatóit, mértékletességre oktatott és a rabszolgafelszabadítás aktív támogatója volt; ezzel szerzett magának hírnevet.

1839-ben Exeter-ben (New Hampshire) találkozott William Millerrel, aki mély benyomást gyakorolt Himesra; még a Chardon Street Chapel gyülekezetbe is meghívta, hogy tartson prédikációt. Himes ezután meg volt győződve arról, hogy hamarosan bekövetkezik Jézus Visszatérése, és minden alkalmat megragadott, hogy Millernek hallgatóságot szerezzen.

1840-ben szerkesztette és kiadta az első millerita újságot, a Signs of the Times-t (Idők Jelei) Bostonban. Terjesztette röpiratait és Miller előadásainak anyagát (második és harmadik kiadás). Számos konferenciát és tábort szervezett. Még Cincinnati-ba is eljutott a híre. Készíttetett egy sátort az utazó prédikálásaihoz (Great Tent); egész Amerikában az volt a legnagyobb sátor abban az időben. Ügynökhálózatot szervezett meg, kiadványait eljuttatta újságosokhoz és olvasószobákba egyaránt Bostontól egészen St. Louisig. Elkészítette a Thayer litográfiát (Charles Fitch és Apollos Hale tervezte), amely az első millerita időrendi táblázatot tartalmazta. 1842-ben elindította második újságját, a Midnight Cry-t, amelyet New Yorkban adott ki. Himes a milleritáknak végzett komoly munkájával felkeltette az egész világ figyelmét.

Millerhez hasonlóan ő is 1844 október 22-ére tette a Második Eljövetel pontos időpontját, de ezt csak nagyon sokára fogadta el igazán. Azonban nem teljesültek a várakozások és bekövetkezett a Nagy kiábrándulásnak nevezett korszak.

Igyekezett összegyűjteni a kiábrándult személyeket és 1845 áprilisában Albany Konferencián a korábbi adventista hit visszaállításáért mondott beszédeket. Azonban nem járt sikerrel.

1858-ban egy evangélikus-adventista csoport, az American Millennial Association, a vezetőjének választotta. Visszautasították a Szabbatista Adventisták tanait, a Mennyei szanktuárium tanát és a Feltételes halhatatlanság dogmáját, valamint, hogy Izraelnek újra kellene alakulnia mielőtt a Második eljövetel bekövetkezik.

1863-ban Himes elfogadta a Feltételes halhatatlanság teóriáját, így az Advent Christian Church tagja lehetett, majd családjával együtt Buchananbe (Michigan) költözött. Jelentős vezető szerepet vállalt és elindította a The Voice of the West című újságot, későbbi nevén: Advent Christian Times.

1865-ben egyik alapító tagja volt a American Advent Mission Society társulatnak. Valamint belefogott egy főiskola elindításába Illinoisban.

1895-ben hunyt el.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  1. a b Open Library (angol, spanyol, francia, német, cseh, horvát és telugu nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b Open Library (angol, spanyol, francia, német, cseh, horvát és telugu nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b Faceted Application of Subject Terminology. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b hymnary.org. Calvin Theological Seminary. (Hozzáférés: 2017. október 9.)