Adolph Rickenbacker

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Adolph Rickenbacker
Született 1887. április 1.
Bázel
Elhunyt 1976. március 21. (88 évesen)
Los Angeles
Állampolgársága svájci
Foglalkozása hangszerkészítő
Halál okarák

Adolph Rickenbacker, eredeti nevén Rickenbacher (1886. Svájc1976.) hangszerész, a Rickenbacker hangszercég alapítója, az elektromos hangszedő egyik kifejlesztője. 1931-ben George Beauchamp segítségével megalkotta a világ első elektromos gitárját, a Rickenbacker A–22-est, melyet kinézete miatt csak „Frying Pan”-nek, azaz serpenyőnek neveztek.

Adolf 1886-ban született Svájcban. Az első világháború elől menekülve emigrált az Amerikai Egyesült Államokba, Los Angelesbe. Nevét ekkor változtatta a németes hangzású Rickenbacherről ck-s formára. Cége, a Rickenbacker Manufacturing Company a National String Instrument Corporation számára gyártott fém hangszertesteket még az 1920-as évek elején.

Később George Beauchamp és Paul Barth segítségével a „serpenyő” gyártására megalapították a Ro-Pat-In Company-t, melyet 1934-ben átneveztek Electro String Instrument Corporation-re. Ez volt a világon az első vállalat, mely elektromos hangszerek gyártásával és forgalmazásával foglalkozott. Rickenbacker 1953-ig maradt a vállalkozás élén, amikor is eladta részesedését az F.C. Hallnak.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap