Rickenbacker A–22 „frying pan”

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Rickenbacker A–22
„frying pan”
RickenbackerFryingpanPatentDiagram.png

Típus elektromos gitár
Cég Rickenbacker
Gyártás 1931 (prototípus)
19321949
Test jávorfa (prototípus)
alumínium
Nyak testtel egy darabban
alumínium
Menzúra n.a.
Érintők 24
Húrok 6
Hangszedők patkó alakú elektromos hangszedő
Húrláb fix

A „frying pan” (serpenyő), vagy hivatalos nevén a Rickenbacker A–22 a világon valaha készített első elektromos gitár. Készítője George Beauchamp, aki Adolph Rickenbacker segítségével építette meg a prototípust 1931-ben. A „frying pan” elnevezés a hawaii gitárok jellegzetes testformája, valamint alumínium szerkezete miatt ragadt rá.

George Beauchamp, az amerikai National String Instruments Company egyik alapítója már 1925-ben elkezdett elektromos hangszedőkkel kísérletezni. Az ilyen módön történő hangerősítés ötletét Paul Barth és Harry Watson segítségével sikerült végső formába önteni, majd Adolph Rickenbackernek köszönhetően indulhatott meg a sorozatgyártás. A gyártásra Beauchamp, Rickenbacker, valamint Barth külön céget hozott létre Ro-Pat-In néven, melyet később átneveztek Electro String Instrument Corporation névre. Az eredeti A–22 mellett később bevezették a hosszabb nyakkal készülő A–25 modellváltozatot is.

A frying pan 1931-es prototípusa jávorfából készült, amit azonban az 1932-es sorozatgyártásra már alumíniumra cseréltek. A felépítése a klasszikus hawaii stílusú lap steel gitárokét követi. Hosszú, 24 érintős nyakát a testtel egy faanyagból vágták ki. A testen két patkó alakú mágnes alatt elhelyezkedő vasmag szolgált hangszedőként. Közvetlenül a mágnes mellett kapott helyet a két különálló kivezetés, melyre csavarozással lehetett a vezetéket rögzíteni.

A serpenyő igazán sosem volt sikeres gitártípus, de az biztos, hogy ez a modell adott ihletet Les Paulnak, Leo Fendernek és a többi neves úttörőnek a tömörtestű, valamint a jazzgitárok kifejlesztéséhez. Az eredeti prototípus jelenleg a kaliforniai Santa Anában, a Rickenbacker Múzeumban található.

Forrás[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]