Adolfo Wildt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Adolfo Wildt
Önarckép (A fájdalom maszkja) (1909.)
Önarckép (A fájdalom maszkja) (1909.)
Született 1868. március 1.[1][2][3][4]
Milánó
Elhunyt 1931. március 12. (63 évesen)[1][2][3][4]
Milánó
Állampolgársága olasz
Foglalkozása szobrász
Iskolái Brera Academy
Sírhely Cimitero Monumentale di Milano
A Wikimédia Commons tartalmaz Adolfo Wildt témájú médiaállományokat.
Szent Ambrus (részlet)
Arturo Ferrarin (1929)

Adolfo Wildt (Milánó, 1868. március 1.Milánó. 1931. május 12.) olasz szobrász. Neoklassszicista stílusban dolgozott, amelyet szerencsésen ötvözött a modern stílusirányokkal, élete utolsó évtizedében divatba hozta az ő stílusát a novecento, 1922-től a Novecento művészcsoport egyik vezető tagja lett.

Élete, munkássága[szerkesztés]

Svájci eredetű szegény családban született, amely már több generáció óta Lombardiában élt. Kilencéves korában kimaradt az iskolából, hogy pénzkeresetével családját segítse. Fodrász-, majd ötvös műhelyben dolgozott. Később sikerült szobrászok körül működnie, Giuseppe Grandi szobrászművésznél megtanulta a modern műanyagok használatát, a Frigyes Villa[5] díszítésekor a márványfaragást sajátította el. Tanulmányokat folytatott az Iparművészeti és a Képzőművészeti Főiskolán, ahol az ókori görög kultúra tanulmányozása mély benyomást tett rá, mesterei voltak Francesco Barzaghi és Ambrogio Borghi.

Első portrészobrát, amelyet a feleségéről mintázott, 1893-ban állította ki a milánói országos kiállításon, nagy sikere volt vele, megvásárolta a római Galleria d'Arte Moderna. Franz Rose, egy porosz gyűjtő 1894-ben szerződést kötött vele. Ettől kezdve rendszeresen szobrászati tevékenységet folytatott, 1900-ban megnyitotta műhelyét Milánóban a Garibaldi utca 97. szám alatt.[6] Kiállításokon vett részt Milánóban, Monacóban, Zürichben, Berlinben, Drezdában. Az 1920-as évek első felében többször is kiállított a velencei biennálén.

1921-ben könyvet írt a márvány szobrászművészetről, s szobrászati iskolát alapított, amely aztán 1923-tól betagozódott a milánói Brera-akadémiába. Híres tanítványai voltak, köztük Lucio Fontana. 1922-től a Novecento művészcsoport egyik vezető egyénisége lett, a klasszicista hagyományok folytatása és a modern stílusokkal való szerencsés találkozása predesztinálta erre a megtisztelő feladatra. A legfelsőbb körökből kapott megrendeléseket, 1923-ban Mussolini portrészobrát[7] is elkészítette.

Művészete[szerkesztés]

Neoklasszicizmusra és dekorativitásra, olykor meghökkentésre törekvő művészete gyakran rokonítható a szecesszióval, az expresszionizmussal vagy a XIX-XX. századi naturalizmus mentén is jelentkező verizmussal. Portrészobrokat (maszkokat, groteszkeket is), monumentális köztéri alkotásokat és síremlékeket készített.

A bemutatott 1908-as önarcképe az expresszionizmus jegyeit mutatja, Szent Ambrusról készült életnagyságú portrészobra a klasszicizáló és a szecessziós stílust egyesíti, Arturo Ferrain (1895-1941) híres olasz pilótáról készült portrészobra a Novecento leghagyományosabb vonalát követi.

A stílusok sokfélesége közepette egyesítette alkotásaiban a mondanivalóját leginkább kifejező stílusjegyeket. Fájdalmait, groteszkjeit expresszionista stílusban ábrázolta, síremlékeinek stílusa a szecesszióhoz állt legközelebb.

Művei (válogatás)[szerkesztés]

 • Trilógia kút (Milánó, Galleria d’Arte Moderna)
 • Önarckép (Milánó, Galleria d’Arte Moderna)
 • Atte (Róma, Galleria d’Arte Moderna)
 • Toscanini portréja (Róma, Galleria d’Arte Moderna)
 • Szent Ambrus szobra (Milánó, Katolikus Egyetem)

Források[szerkesztés]

 1. a b BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
 2. a b Adolfo Wildt
 3. a b Benezit Dictionary of Artists (angol nyelven), 2006. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. Olaszul: Federico Villa
 6. Adolfo Wildt életrajza, olaszul.
 7. Museo Civico Floriano Bodini, Adolfo Wildt élete, munkássága, olaszul[halott link]
 • Művészeti lexikon I–IV. Főszerk. Zádor Anna, Genthon István. 3. kiad. Budapest: Akadémiai. 1981–1983.

További információk[szerkesztés]