Adblock Plus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Adblock Plus
Adblockplus icon.png
Adblock Plus hu.png

Fejlesztő Jelenlegi vezető fejlesztő:
Wladimir Palant
Korábbi vezető fejlesztők:
Henrik Aasted Sørensen,
Michael McDonald
Első kiadás 2006
Legfrissebb stabil
kiadás
2.6.11
1.5
1.9.3
1.0
1.3
Legfrissebb fejlesztői kiadás +/-
Programozási nyelv JavaScript, XUL, CSS
Operációs rendszer Platformfüggetlen
Platform platformfüggetlen
Kategória Mozilla kiegészítő
Google Chrome kiegészítő
Internet Explorer bővítmény
Opera kiegészítő
Licenc GPL
Az Adblock Plus weboldala

Az Adblock egy kiegészítés a Firefox, Google Chrome, Internet Explorer és Opera webböngészőkhöz. Lehetővé teszi, hogy egyéni vagy mások által összeállított szűrők alapján eltávolítsuk a reklámokat az egyes weboldalakról. A reklámelemek egyetlen kattintással a tiltólistára emelhetőek - ezeket a következőkben nem jeleníti már meg a böngésző. A szűrő beállításai teljes oldalak blokkolását is lehetővé teszik.

Mások által továbbfejlesztett változata az AdBlock Plus. Az AdBlock az egyik legnépszerűbb kiegészítés, több, mint 19 millióan használják naponta.[1]

Az új AdBlock Plus nem az AdBlock frissítése, hanem egy külön szoftver külön fejlesztőkkel, mivel az AdBlock fejlesztése leállt.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kezdetek kezdetén, amikor a Mozilla Firefox még csak teszt verzióban létezett, mikor még nem volt hivatalos kiadása, akkor született meg az eredeti AdBlock. A legtöbb alapvető ma is létező funkciót már megjelenésekor ellátta. Szűrte a bannereket, képeket, a reklámokat generáló, auditáló, statisztikát készítő scripteket, meggátolta azok letöltődését.

Sokáig nagyon jól ellátta a feladatát. Viszont igény merült fel újabb funkciók beépítésére. Ilyen például a whitelist (fehérlista) is, mely olyan listát jelent, mely azokat a kifejezéseket tartalmazza, amelyeket nem szeretnénk szűrni az Adblockkal. Erre akkor lehet szükség, ha valamelyik szabály olyan tartalmat távolít el az adott honlapról, amit igazából szeretnénk mégis megjeleníteni, engedélyezni. Sokáig úgy tűnt, hogy ez is bele fog kerülni az eredeti kiegészítésbe, viszont az idő múlásával egyre kétségesebbé vált. Rövid idő múlva a fejlesztést a közösség vette a kezébe és elkezdték tovább finomítani a plugint, beleépítették az új funkciókat, többek között a whitelist-et is.[2]

Az Adblock Plus 0.5-t Michael McDonald készítette, és a következő szolgáltatásokat tartalmazta:

 • Fehérlista
 • Háttérképek blokkolásának támogatása
 • Feliratkozás szűrőkre fix címmel, automatikus frissítéssel
 • HTML-elemek elrejtésének lehetősége, melynek segítségével többféle képet tud blokkolni
 • Reklámok elrejtésének lehetősége, melyet oldalanként be lehet állítani
 • Memória szivárgásának javítása

McDonald nem folytatta tovább a fejlesztést, hanem továbbadta a feladatot Wladimir Palantnak, aki kiadta az Adblock Plus 0.6 verziót, melynek kódját 2006-ban újraírta.

Működése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fájl:Adblock-without-adblock.png
Weboldal Adblockkal és Adblock nélkül

Az AdBlock működése valójában nagyon egyszerű. A plugin egy szűrő listát elemezve dönti el, hogy az oldal mely részeit ne engedje letöltődni vagy megjelenni. Talán különlegességnek számít, hogy a szűrőkifejezések lehetnek reguláris kifejezések is, melyek sokkal összetettebb és egyben hatékonyabb szűrést tesznek lehetővé.

Szűrések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Néhány példa a szűrők működésére és alkalmazására.

A Wikipédián látható adakozásra felszólító bannert távolítja el:

wikipedia.org#DIV(id=siteNotice)

Ha felvesszük a banner szót ebbe a listába, akkor az összes olyan kép, honlapba ágyazott script vagy flash letöltődését meggátolja, aminek elérési útjában szerepel ez a kifejezés.:

 */banners/*

Weboldal hozzáadása a fehérlistához:

 @@http://www.wikipedia.com/

A Yahoo!-n található reklámokat szűri:

/yimg\.com(.*/adv/|/a[^u])(?!vision)/

Az AdBlock Plus egyik újdonsága, hogy lehetőséget ad arra, hogy egy előre meghatározott helyről automatikusan telepítsünk, frissítsünk szűrőlistát. Az automatikus import mellett természetesen lehetőség van manuális, kézi importálásra is.

Díjak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • PC World 2007. száz legjobb terméke (100 best products of 2007)

Kritika[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jó pár weboldal üzemeltetője - főként azok, akiknek oldalán fontosak az internetes reklámok - reklamált az AdBlock ellen, miszerint ez bevétel kiesést jelent. Emiatt néhányan ezt egyszerűen lopásnak nevezték. A vita mozgatórugója az volt, hogy a reklámok árából tudják a weboldal fejlesztői fenntartani oldalukat, fizetni a tárhelyért, sávszélességért, ezáltal is biztosítva, hogy az oldal tartalma ingyenes legyen és az is maradhasson. Néhány weboldal konkrét lépéseket tett a reklámokat szűrő szoftverek ellen: ha a weboldal érzékel ilyen programot, akkor tájékoztatja a felhasználót, hogy az adott weboldal készítője mit gondol ezekről a szoftverekről, vagy egyenes megakadályozza az oldal megtekintését vagy használatát/hozzáférését amíg a felhasználó le nem tiltja a reklámot szűrő szoftvert. Számos vita van pro és kontra egyaránt az ilyen jellegű szoftverek használatának helyességéről. Wladimir Palant az AdBlock egyik fejlesztője blogjában reagált ezekre a vitákra. Számos más blog bejegyzésben is olvashatunk erről.

A kiegészítő 2013. júliusában „eladta a lelkét” a nagyobb hirdető cégeknek. A Google jelentős összeget fizetett a fejlesztő cégnek, amivel felkerült az Eyeo fehér listájára. A felhasználónak lehetősége van letiltani ezeket a hirdetéseket is, ha a „Néhány nem tolakodó hirdetés engedélyezése” sor pipáját megvonja. Till Faida, a cég társalapítója szerint csak így tudják finanszírozni az ingyenes fejlesztést.[3] A 2013 végén kiadott közlemény szerint a 2011-es megalakulástól számítva összesen 777 hirdető nyújtott be kérvényt, melyek közül 9,5%-okukat helyezték fehérlistára. Az elfogadott kérvények 90%-a díjmentesen került a listára, míg a maradék 10%-ból befolyt pénzt fejlesztésre, a listák frissítésére és az fehérlistára került hirdetők ellenőrzésére fordítja a német cég.[4]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Az Adblock Plus statisztikája. mozilla.org. (Hozzáférés: 2014. március 8.)
 2. Ajnasz's Blog: Mozilla Firefox AdBlock Extension
 3. Röpködnek a nokiás dobozok az AdBlocknál?. pcworld.hu, 2013. július 6. (Hozzáférés: 2014. március 28.)
 4. „Hírdetésblokkolás”, PC World, Project 029 Media & Communications Kft., 2014. április 3., 98. oldal. ISSN 1785-4717 (Hozzáférés ideje: 2014. április 5.) 

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Adblock Plus témájú médiaállományokat.