Abráziós terasz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az abráziós part kialakulása:
1. Abráziós fülke
2. Abráziós terasz
3. Felhalmozódó törmelék
Abráziós terasz, Dél-Wales, Nagy-Britannia

Az abráziós terasz egy tengerparti forma, amelyet az erős hullámverés alakít ki. A kliffek fejlődésének utolsó állomása.

Kialakulása[szerkesztés]

Az abráziós teraszok a kliffek előterében alakulnak ki. Az óceánról érkező nagy erejű hullámok a parti sziklákat folyamatosan pusztítják. A vízszint magasságában fekvő falszakaszon ún. abráziós fülke alakul ki. A fülke addig növekszik, míg a fölötte lévő kőzettömeg terhét az elvékonyodó falak már nem képesek megtartani. A sziklafal egy idő után a tengerbe omlik, törmelékanyagát a tengermozgás szétteríti. A vízszint alatt fekvő kőzetanyagot a hullámok nem pusztítják jelentős mértékben. Míg az abráziós part víz feletti része egyre hátrál a szárazföld irányába, addig a víz alatti rész helyben marad. A tenger által elragadott területen egy sekély vízzel borított, az idő múltával egyre szélesedő terasz keletkezik. A terasz felszíne megegyezik az egykori abráziós fülkék aljának vonalával. Az abráziós terasz külső szegélyén a partfal leomlásából származó törmelékterasz (akkumulációs terasz) található.[1] Az abráziós terasz csökkenti a hullámok erejét, így a széles abráziós terasszal védett partszakaszok lassabban hátrálnak. A terasz nagyon kis mértékben (1-2°) a tenger felé lejt.[2]

Az apály idején a egybefüggő sziklafelszínként szárazra kerülő teraszon csak a legszívósabb élőlények tudnak megtelepedni. Egyes esetekben a tenger homokkal tölti fel a sziklateraszt, igen attraktív strandokat hozván ezzel létre.

Az abráziós teraszokon a tektonikus mozgások és a tengerszint változásai is nyomon követhetők. A tengerszint felett magasan fekvő abráziós terasz emelkedő területről, vagy pedig a tengerszint csökkenéséről árulkodik.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Wave-cut platform című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a szócikk részben vagy egészben a Schorre című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  • Borsy Zoltán. Általános Természetföldrajz, 4. kiadás, Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest (1998). ISBN 963-18-8928-9 

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Lábjegyzetek[szerkesztés]

  1. A tengerpartok geomorfológiája; A Pécsi Tudományegyetem honlapja; Elérés: 2008. július 7.
  2. Geomorfológiai fogalomgyűjtemény; Elérés. 2008. július 7.