Abarat – Varázsórák, véres éjek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Abarat - Varázsórák, véres éjek
Szerző Clive Barker
Eredeti cím Abarat - Days of Magic, Nights of War
Ország  UK
Nyelv angol
Téma fantasy
Műfaj regény
Sorozat Abarat könyvei ciklus
Előző Abarat
Következő Abarat - Abszolút éjfél
Kiadás
Kiadó HarperCollins
Kiadás dátuma 2004
Magyar kiadó Metropolis Media Group Kft.
Magyar kiadás dátuma 2009
Fordító Maleczki B. Miklós
Illusztrátor Clive Barker
Borítógrafika Sallai Péter
Média típusa könyv
Oldalak száma 384 oldal Magyarország
ISBN 978-963-9828-32-2

Az Abarat - Varázsórák, véres éjek (Abarat - Days of Magic, Nights of War) 2004-ben megjelent ifjúsági fantasy regény Clive Barker tollából. A regény az Abarat könyvei című ciklus második kötete, az Abarat közvetlen folytatása. A kötet logója egy ambigramma, az eredeti borítót maga Barker festette. Folytatása az Abarat - Abszolút éjfél, valamint a még nem nem jelent Abarat: The Price of Dreams és az Abarat: Until The End of Time. A Varázsórák, véres éjek 2004-ben elnyerte a Bram Stoker-díjat, közösen Steve Burt Oddest Yet című írásával.[1]

Magyarul 2009-ben jelent meg a Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozat tagjaként, Maleczki B. Miklós fordításával.

Cselekménye[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A cselekmény nagyjából ott folytatódik, ahol az első rész befejeződött. Haplatán Cuki és Malingó, a ficak a fejvadász Hulihán Ottó elől menekülnek szigetről szigetre, míg végül eljutnak Babilóniumig, a féktelen szórakozás szigetére. Eközben Kremátor Kristóf Mindenit piramisába látogat Vollal, a bogáremberrel és Mendelzon Alakkal, hogy maga mellé állíthassa a gyászdulók rovarszerű népét, és megkezdje az „abszolút éjfél” terv kiépítését. Mendelzont átadja a gyászdulóknak, akik felfalják.

Cuki kezdi felfedezni, hogy varázserővel rendelkezik. Varázslattal kiszabadít egy totemix nevű teremtményt, és elrepül vele Babilóniumról, magára hagyva ezzel Malingót, aki csatlakozik az éjfél elleni felkeléshez. A felkelők Finnegan Hobbot indulnak megmenteni, aki felesége haláláért a sárkányokat teszi felelőssé, és elhatározta, hogy kiírtja őket.

Cukit Léteó - Kremátor Kristóf gyíkbőrű szolgája - elfogja, és Ifritre viszi. Ott Diamanda varázslónő életét veszti egy küzdelemben, miközben Cukit védi. A nő Ideáton találkozik egykori férje szellemével, és eldöntik, hogy felhívják a közelgő veszélyre az ott lakók figyelmét. Sokan elhagyják Csirkevárat. Cuki találkozik Kremátorral, de a felkelőcsapat megmenti. Teljesítik kívánságát, és visszajuttatják Ideátra. De a gonosz varázsló és nagyanyja, Mánia Mutter egyesített flottája a nyomukban van, és velük együtt átjut Ideátra. A harc megkezdődik. Egész Csirkevárat elönti az ár.

Ordasmaró Kaszpar elfogja Cukit, és elárulja neki, hogy két lélek osztozkodik a testén. Az egyik Boa hercegnő, Finnegan Hobb elhunyt felesége. Kremátor - aki szerelmes volt a hercegnőbe - őrjöngeni kezd, amiért Mánia Mutter nem avatta be ebbe a titokba, pedig tudott róla. Összecsapnak, de a harcból Kremátor kerül ki vesztesen. Mutter hazatér seregével Abaratba, elfoglalja Gorgossziumot, unokája szigetét, és kivégezteti az összes szolgálóját. Cuki és barátai visszasodródnak Abaratra, így a lány megint búcsúzni kénytelen a családjától.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Past Stoker Nominees & Winners. Horror Writers Association. (Hozzáférés: 2009. október 25.)

Források[szerkesztés]