Ugrás a tartalomhoz

Abarat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Abarat
SzerzőClive Barker
Eredeti címAbarat
Ország UK
Nyelvangol
Témafantasy
Műfajregény
SorozatAbarat könyvei ciklus
KövetkezőAbarat – Varázsórák, véres éjek
Kiadás
KiadóHarperCollins
Kiadás dátuma2002
Magyar kiadóMetropolis Media Group Kft.
Magyar kiadás dátuma2008
FordítóMaleczki B. Miklós
IllusztrátorClive Barker
BorítógrafikaSallai Péter
Média típusakönyv
Oldalak száma336 oldal Magyarország
ISBN978-963-9828-12-4
SablonWikidataSegítség

Az Abarat egy 2002-ben megjelent ifjúsági fantasy regény Clive Barker tollából. A regény az Abarat könyvei című ciklus első kötete. A kötet logója egy ambigramma, az eredeti borítót pedig maga Barker festette. Még a könyv befejezése előtt rájött, hogy az Abarat története nem fog beleférni egyetlen regénybe.[1][2] Nem sokkal később követte az Abarat – Varázsórák, véres éjek (2004) és az Abarat – Abszolút éjfél (2011). Az American Libary Association az egyik legjobb ifjúsági regénynek tartja.[3]

Magyarul 2008-ban jelent meg a Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozat tagjaként, Maleczki B. Miklós fordításával.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet főszereplője Haplatán Cuki, egy átlagos kamaszlány a minnesotai Csirkevárból. Miután összeveszik a tanárával egy iskolai projekt miatt, a város szélére menekül, ahol megpillantja egy világítótorony maradványait. Egy kis csapat segítségével eljutnak Abarat egyik szigetére, ahol útjaik elválnak. A szigeten Cuki kideríti, hogy Abaratnak huszonöt szigete van, és egy kivételével mindegyik egy órát jelképez a napból, és korábban Cuki világához kapcsolódtak. Az ezt követő kalandokban Cuki rádöbben, hogy ő az a kiválasztott, akinek hatalmában áll megmenteni Abaratot a káosz elől, mely szépen lassan felemészti, ahogy a sötét mágia és a tudomány összecsap.

Már ebben a regényben felbukkan a történet három antagonistája: a gonosz mágus, Kremátor Kristóf, a nagyanyja, a még ördögibb Mánia Mutter, és az iparmágnás tudós és feltaláló, Rohó Pixler.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • Abarat; ford. Maleczki B. Miklós; Metropolis Media, Bp., 2008 (Galaktika fantasztikus könyvek)

Díjak, elismerések[szerkesztés]

  • Bram Stoker-díj jelölés[4] (2002)
  • Locus- díj 2. hely (2003)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pauley, Kimberly: Authors: Interviews: Clive Barker. YA & Kids Books Central, 2004. november 1. [2009. február 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. november 4.)
  2. Winter, Douglas E.. Clive Barker: The Dark Fantastic. Harper Collins (2002). ISBN 0-06-621392-4 
  3. 2003 Best Books for Young Adults. American Library Association. [2009. május 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 10.)
  4. Past Stoker Nominees & Winners. Horror Writers Association. [2013. április 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 25.)

Források[szerkesztés]