Aalto Egyetem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Aalto Egyetem (Aalto-yliopisto)
Aalto-yliopiston logo.svg

Helsinki University of Technology auditorium.jpg
Alapítva 2010
Hely Finnország, Helsinki, Espoo
Típus közalapítványi
Oktatók száma 4300 fő
Tanulólétszám 19 993
Hallgatói létszám 16 400 fő
Rektor Tuula Teeri
Igazgató Matti Alahuhta (az igazgatótanács elnöke)
Tagság
Elhelyezkedése
Aalto Egyetem (Finnország)
Aalto Egyetem
Aalto Egyetem
Pozíció Finnország térképén
é. sz. 60° 11′ 10″, k. h. 24° 49′ 43″Koordináták: é. sz. 60° 11′ 10″, k. h. 24° 49′ 43″
Az Aalto Egyetem weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Aalto Egyetem témájú médiaállományokat.

Az Aalto Egyetem (finnül: Aalto-yliopisto, svédül: Aalto-universitetet) 2010-ben alakult három főiskolai szintű oktatási intézet – Műegyetem, a Közgazdasági- és az Iparművészeti Főiskola – egyesítésével. Jelenleg mintegy 16 400 diák és 4 300 oktató mondhatja magát egyetemi polgárnak.

Az egyetem céljai[szerkesztés]

Az egyetem főépülete Otaniemiben, Espooban

A hatékony multidiszciplináris oktatás és kutatás kialakítása miatt egyesítették a három jogelőd intézményt egy egyetemmé. Az Aalto Egyetem jövőképe nem kevesebbet tartalmaz, mint azt, hogy az intézmény a világ egyik vezető egyetemévé váljon.

A magas szintű kutatás és oktatás mellett a vállalatokkal és állami szervekkel való közös munkára helyezik a hangsúlyt. A cél az, hogy elősegítsék a nemzetköziséget, az innovációt, az új tanulási és tanítási módszerek kidolgozását. A tudományos együttműködések, az interdiszciplináris projektek szintén fontos helyet foglalnak el az Aalto Egyetem stratégiájában. Az alapítványi működési forma elősegíti, hogy a magántőkét bevonják a céljaik elérésébe és a kimagasló teljesítményeket kimagasló elismerésben részesíthessék.

Az egyetem nevét pályázat során választották ki. 1600 pályázat érkezett, amelynek 19,5%-a Alvar Aalto, építész nevét ajánlotta. Az aalto szó hullámot is jelent.

Az egyetem a magyar sajtóban[szerkesztés]

A magyar elektronikus sajtóba főképp fejlesztéseinek bemutatásával kerül be az Aalto Egyetem. A Terminátor szemüveg című cikk[1] egy olyan szemüveget mutat be, amely számítógépként működve tudatja velünk, hogy mi is az, amire épp ránézünk. Figyeli a szemmozgásunkat és ez alapján írja ki a szemüveg belső felszínére az adatokat. A világhálóra való esetleges kapcsolásával és az arcfelismerő rendszerének fejlesztésével még az is elképzelhető, hogy idővel csak rá kell néznünk valakire az utcán és már tudjuk is, ki lépked épp felénk.

A szuperhatékony aerogélről[2] szóló írást olyan elektromikroszkópos felvétellel illusztrálták, amelyet az Aalto Egyetem munkatársai készítettek. A mobilozási szokásokról[3] az Aalto Egyetemen készült tanulmány is jelentős publicitást kapott Magyarországon. Az egyetem kutatói nem restek a filmek emberi agyra kifejtett hatását[4] is tudományos módszerekkel vizsgálni, mint az tették nemrégiben Aki Kaurismäki: A gyufagyári lány című filmjével kapcsolatban. A Microsoft és a Nokia közös fejlesztői programjáról[5] – amelynek az Aalto Egyetem a vezetője – is esett szó a magyar sajtóban.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]