A zöld, a bíbor és a fekete (dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A zöld, a bíbor és a fekete a magyar rockzene egyik ismert dala. Zeneszerzője Sáfár József és Cserháti István, szövegét Csiga Sándor írta. Eredetileg a P. Box készítette Radics Béla emlékére, de azóta több, a P. Boxhoz és a P. Mobilhoz kötődő együttes koncertműsorába bekerült.

Keletkezése[szerkesztés]

Az alapdallamot Sáfár József, a P. Box akkori basszusgitárosa találta ki 1982-ben, de amikor először bemutatta társainak, elvetették az ötletet. Radics Béla halála után azonban elővették a dalt, ekkor írta meg Csiga Sándor az elhunyt gitáros emlékére a szöveget (utalva Radics egyik legismertebb szerzeményére, a Zöld csillagra). Az eredeti stúdióváltozat 1982-ben jelent meg kislemezen, majd 1983-ban felkerült a P. Box Kő kövön című nagylemezére, Vikidál Gyula énekével. 1995-ben a P. Mobil Petőfi Csarnok-beli koncertjén hangzott el a dal először a 4 Rocktenorral, vagyis az 1987-ben elhunyt Bencsik Sándor legjelentősebb együtteseinek énekeseivel. Bencsik emlékére a dal kiegészült egy új versszakkal. Ennek a változatnak a stúdiófelvétele került fel az emlékalbumra, valamint videóklip[1] is készült hozzá. Módosítottak a dal intróján is, gitárriff helyett zongorával kezdődik (koncerteken együttesenként eltér, hogyan játsszák), valamint az első versszak „Dörögve zúgnak a betonon mámoros éjszakák” sorában a „mámoros” helyére a „lánctalpas” szó került, ami az eredeti megjelenéskor a cenzúra miatt nem lehetett benne.

2005 óta Cserháti István, 2008 óta Tunyogi Péter emlékét is őrzi a dal, de új versszakkal nem bővítették és nem is fogják. Ebben Cserháti István betegágyán állapodott meg Csiga Sándorral.

Megjelenései[szerkesztés]

Év Formátum Kiadvány Előadó Ének Megjegyzés
1982 SP kislemez, B-oldal: Valami rock 'n roll P. Box Vikidál Gyula Eltér az albumverziótól.
1983 LP Kő kövön P. Box Vikidál Gyula CD-n is megjelent, a P. Box első albumával közösen.
1995 CD A zöld, a bíbor és a fekete 4 Rocktenor &
P. Mobil
Deák Bill Gyula, Tunyogi Péter,
Varga Miklós, Vikidál Gyula
Harmadik versszakkal bővített változat.
2005 CD Szent Vér Amok Szloboda Tibor
2006 CD I Feel Good Pardon & Tunyogi Péter Tunyogi Péter A dal egyetlen olyan stúdiófelvétele, amelyet teljes hosszában Tunyogi énekel.
2008 CD Hatvan csapás Deák Bill Gyula

A dalt játszó együttesek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]