A sötétség balkeze

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A sötétség balkeze
SzerzőUrsula K. Le Guin
Nyelv
Műfaj
  • sci-fi
  • melegirodalom
  • feminist science fiction
SorozatHainish Cycle
ElőzőCity of Illusions
KövetkezőThe Word for World Is Forest
Díjak
Kiadás
KiadóAce Books
Kiadás dátuma1969. március
FordítóBaranyi Gyula
Média típusakönyv
ISBN9632113373
SablonWikidataSegítség

A sötétség balkeze (The Left Hand of Darkness) Ursula K. Le Guin 1969-ben megjelent társadalmi sci-fi-regénye. A kötet az írónő Hain-ciklusának 6. része. A ciklusból magyarul emellett csupán az első (A kisemmizettek) és a hetedik rész (A rege) jelent meg.[1] 1987-ben a Locus sci-fi és fantasy magazin szavazásán minden idők második legjobb SF regényének ítélték az olvasók.[2]

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A Gethenre (Tél bolygóra) érkezett az Ekumen küldötte, Genly Ai, hogy a nyolcvan különféle bolygó alkotta világszövetség képviseletében kapcsolatot teremtsen a jégkorszakban élő emberekkel. A távoli gyökereitől eltávolodott emberi faj alkalmazkodott az itteni szélsőséges körülményekhez. Tél bolygón folyamatosan borzasztó a hideg, ráadásul Genly és a helyiek között alapvető különbségek vannak. Az itt élők szexualitása megváltozott: a kemmernek nevezett, szexuálisan aktív időszak csak havonta rövid időre jelentkezik a bolygó lakóin, és csupán ilyenkor válnak férfivá vagy nővé, máskülönben a kettő közötti állapotban léteznek.

A fejlett galaktikus világszövetség nem hódítani és terjeszkedni akar, hanem megtalálni a valaha rég szétszóródott emberiség részeit, valamint velük javak, tudás és eszmék kereskedelmét folytatni. A küldött két egymással vetélkedő, eltérő társadalmi berendezkedésű országban is megpróbálkozik a kapcsolatfelvétellel. Hamarosan rádöbben, hogy egyedül rendkívül nehéz feladatra vállalkozott. Egy karhidai politikus, Therem Estraven a segítségére lesz Ainak, de Tibe cselszövése miatt a két egymással rokonszenvező ember bajba sodródik.

Külön-külön, de menekülniük kell a Karhidával szomszédos Orgoreynbe. Az ottani, a felszínen jól működő, demokratikusabb állam kezdetben segítőkésznek mutatkozik a két segítségre szoruló emberrel szemben. A követet azonban váratlanul letartóztatják, és egy távoli kényszermunkatáborban találja magát. Az élete is komoly veszélybe kerül, ahonnan csak egy kiutat enged a hatalom: lábbal előre. Estraven azonban megszökteti a követet, mindketten újra menekülni kényszerülnek. Hosszú utazásuk alatt Genly megismeri az itteni természet félelmetes erejét, és egy igaz barátra is talál. A nehéz és viszontagságos úton a Jégen át eljutnak Karhidába, ahol Ainak sikerül beteljesítenie a küldetését.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

  • Genly Ai, az Ekumen küldötte
  • Therem Harth rem ir Estraven, Karhida miniszterelnöke[3]
  • XV. Argaven, Karhida királya
  • Pemmer Harge rem ir Tibe, Argaven unokaöccse
  • Obsle, Yegey, Shusgis: Orgoreyn harminchárom tanácsosa közül három

Magyarul[szerkesztés]

  • A sötétség balkeze. Tudományos fantasztikus regény; ford. Baranyi Gyula, életrajz Kuczka Péter, tan. Erőss László; Kozmosz Könyvek, Budapest, 1979 (Kozmosz fantasztikus könyvek)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A ciklusban az egyes részek nem kapcsolódnak egymáshoz, kivéve a világot, a hátteret.
  2. A 2015-ös kiadás hátoldalán található az információ.
  3. Karhidai nyelven ő a király füle (vezír, tanácsnok).

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]