A sötétség balkeze

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A sötétség balkeze
Sign for The Left Hand of Darkness Play (38588084501).jpg
Szerző Ursula K. Le Guin
Eredeti cím The Left Hand of Darkness
Nyelv amerikai angol
Műfaj
 • sci-fi
 • feminist science fiction
 • gay literature
Sorozat Hainish Cycle
Előző City of Illusions
Következő The Word for World Is Forest
Díjak
Kiadás
Kiadó Ace Books
Kiadás dátuma 1969. március
Fordító Baranyi Gyula
Média típusa könyv
ISBN9632113373

A sötétség balkeze (The Left Hand of Darkness) Ursula K. Le Guin 1969-ben megjelent társadalmi sci-fi-regénye. A kötet az írónő Hain-ciklusának 6. része. A ciklusból magyarul emellett csupán az első (A kisemmizettek) és a hetedik rész (A rege) jelent meg.[1] 1987-ben a Locus sci-fi és fantasy magazin szavazásán minden idők második legjobb SF regényének ítélték az olvasók.[2]

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A Gethenre (Tél bolygóra) érkezett az Ekumen küldötte, Genly Ai, hogy a nyolcvan különféle bolygó alkotta világszövetség képviseletében kapcsolatot teremtsen a jégkorszakban élő emberekkel. A távoli gyökereitől eltávolodott emberi faj alkalmazkodott az itteni szélsőséges körülményekhez. Tél bolygón folyamatosan borzasztó a hideg, ráadásul Genly és a helyiek között alapvető különbségek vannak. Az itt élők szexualitása megváltozott: a kemmernek nevezett, szexuálisan aktív időszak csak havonta rövid időre jelentkezik a bolygó lakóin, és csupán ilyenkor válnak férfivá vagy nővé, máskülönben a kettő közötti állapotban léteznek.

A fejlett galaktikus világszövetség nem hódítani és terjeszkedni akar, hanem megtalálni a valaha rég szétszóródott emberiség részeit, valamint velük javak, tudás és eszmék kereskedelmét folytatni. A küldött két egymással vetélkedő, eltérő társadalmi berendezkedésű országban is megpróbálkozik a kapcsolatfelvétellel. Hamarosan rádöbben, hogy egyedül rendkívül nehéz feladatra vállalkozott. Egy karhidai politikus, Therem Estraven a segítségére lesz Ainak, de Tibe cselszövése miatt a két egymással rokonszenvező ember bajba sodródik.

Külön-külön, de menekülniük kell a Karhidával szomszédos Orgoreynbe. Az ottani, a felszínen jól működő, demokratikusabb állam kezdetben segítőkésznek mutatkozik a két segítségre szoruló emberrel szemben. A követet azonban váratlanul letartóztatják, és egy távoli kényszermunkatáborban találja magát. Az élete is komoly veszélybe kerül, ahonnan csak egy kiutat enged a hatalom: lábbal előre. Estraven azonban megszökteti a követet, mindketten újra menekülni kényszerülnek. Hosszú utazásuk alatt Genly megismeri az itteni természet félelmetes erejét, és egy igaz barátra is talál. A nehéz és viszontagságos úton a Jégen át eljutnak Karhidába, ahol Ainak sikerül beteljesítenie a küldetését.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

 • Genly Ai, az Ekumen küldötte
 • Therem Harth rem ir Estraven, Karhida miniszterelnöke[3]
 • XV. Argaven, Karhida királya
 • Pemmer Harge rem ir Tibe, Argaven unokaöccse
 • Obsle, Yegey, Shusgis: Orgoreyn harminchárom tanácsosa közül három

Magyarul[szerkesztés]

 • A sötétség balkeze. Tudományos fantasztikus regény; ford. Baranyi Gyula, életrajz Kuczka Péter, tan. Erőss László; Kozmosz Könyvek, Bp., 1979 (Kozmosz Fantasztikus Könyvek)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A ciklusban az egyes részek nem kapcsolódnak egymáshoz, kivéve a világot, a hátteret.
 2. A 2015-ös kiadás hátoldalán található az információ.
 3. Karhidai nyelven ő a király füle (vezír, tanácsnok).

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]