A szobatárs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A szobatárs
(The Roommate)
2011-es amerikai film

The Roommate - Logo.png
Rendező Christian E. Christiansen
Producer Doug Davison
Roy Lee
Irene Yeung
Műfaj
  • thrillerfilm
  • filmdráma
  • horrorfilm
  • LMBT témájú film
Forgatókönyvíró Sonny Mallhi
Főszerepben Minka Kelly
Leighton Meester
Cam Gigandet
Zene John Frizzell
Operatőr Phil Parmet
Vágó Randy Bricker
Gyártás
Gyártó Vertigo Entertainment
OrszágUSA
Nyelv angol + magyar (szinkron)
Forgatási helyszín Los Angeles
Játékidő 91 perc
Költségvetés 16 millió dollár (becsült)[1]
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó Screen Gems
BemutatóUSA 2011. február 4.
Magyarország (DVD-n)
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 40,5 millió dollár[2]
További információk

A szobatárs (The Roommate) egy 2011-es amerikai thriller, melyet Christian E. Christiansen rendezett és a főszereplők Minka Kelly, Leighton Meester, Cam Gigandet, Danneel Harris, Matt Lanter és Aly Michalka. A filmet az Amerikai Egyesült Államokban, 2011. február 4-én mutatták be, Magyarországon DVD-n és Blu-Rayen jelent meg, július 20-án.

A Metacritic oldalán a film értékelése 23% a 100-ból, ami 16 véleményen alapul.[3] A Rotten Tomatoeson A szobatárs 4%-os minősítést kapott, 84 értékelés alapján.[4]

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Sara Matthews (Minka Kelly) elkezdi az első évét a főiskolán. Találkozik Tracy-vel (Aly Michalka), Stephennel (Cam Gigandet) – a szerelme és Rebeccával (Leighton Meester) – a főiskolai szobatársa. A lányok elkezdenek kötődni egymáshoz, mialatt Rebecca rájön, hogy Saranak volt egy Emily nevű nővére, aki meghalt, amikor még ő 9 éves volt, valamint tudomást szerez az exbarátjáról, Jasonről (Matt Lanter). A fiú folyamatosan hívogatja, mert próbálja helyrehozni közöttük a kapcsolatot. Ahogy múlik az idő, Rebecca teljesen megszállottja lesz Saranak; elhajt mindenkit tőle, aki csak közeledik felé.

Rebecca megtámadja Tracyt a zuhany alatt, a fejét leszorítva a földhöz és a piercingjét kiszakítva a hasából, majd avval fenyegeti meg, hogy ha nem marad távol Saratól, megöli. Tracy másnak délután átköltözik egy másik kollégiumba, mert Rebecca megfélemlítette őt. Sara egyik régi leszbikus barátnője, Irene (Danneel Harris) felajánlja neki, hogy költözzön hozzá, miután Sara talál egy ölelgetni való kiscicát az utcán. Rebecca gyorsan tesz ez ellen; megöli a kisállatot, a szárítóba beletéve és azt elindítva. Sara főiskolai divattervező-professzora, Roberts (Billy Zane) megcsókolja Rebeccát: Amit ő már előre kitervelt, hogy a professzort elcsábítja és a közöttük lévő párbeszédet felveszi magnóra, hogy úgy tűnjön, minthogyha meg akarná erőszakolni. Ezt követően, Rebecca sérüléseket okoz saját magán, majd azt mondja, hogy egy férfi elrabolta és bántalmazta. Sara emiatt rosszul érzi magát, ezért úgy dönt, hogy a Hálaadást Rebecca szüleinek házában töltik.

Az ott tartózkodása alatt, Sara kihallgatja Rebecca és az apja (Tomas Arana) közötti beszélgetést, amiből rájön, hogy a lány múltban volt baja a barátkozással. Rebecca édesanyja (Frances Fisher) megemlíti Saranak, hogy Rebecca gyógyszert szed. Később ő és Stephen talál egy üveg Zyprexa tablettát Rebecca alsó fiókjában, ami a skizofrénia és a személyiségzavar ellen jó. Ám az üveg tele van, ezzel arra utalva, hogy Rebecca nem szedi a gyógyszert. Sara aggódik, hogy mi fog vele történni, ezért a biztonsága érdekében elköltözik Irenehez. Irene elmegy egy klubba, ahol meglátja Rebeccát. Nem tudván, hogy Rebecca Sara szobatársa, mindketten kimennek a mosdóba, és csókolóznak egymással, majd Rebecca hazamegy. Másnap reggel, Sara elmegy Irene lakására, de őt nem találja sehol sem. Rebecca nem sokkal később, Sara húgának a nevét tetováltatja a mellére, ugyanoda ahova Saranak is van, majd azt mondja neki, hogy mostantól úgy gondoljon rá, mint a nővérére. Sara ekkor döbben rá, hogy Rebecca teljesen megszállottja lett, ezért a kollégiumban összepakolja a holmiját, kivéve a nővére nyakláncát, amit nem talál (A későbbiek alatt kiderül, hogy a nyakláncot ellopta tőle Rebecca). Ezt követően, Jason megérkezik Sara kollégiumához és egy üzenetet dug az ajtó alatt, azt mondván, hogy ő látni akarja. Rebecca beleolvas a levélbe, s mivel már nála van a nyaklánc, valamint rá van tetoválva az "Emily" felirat, nem mást kell tennie még, hogy befesse a haját, hogy megszemélyesítse magát Sara kinézetére. Elmegy Jason 205-ös hotelszobájába, és halálra szúrja őt.

Kis idő múlva Sara kap egy szöveges-üzenetet Irenetől, amiben elmondja, hogy szüksége van rá azonnal. Sara tájékoztatja Stephent, hogy ő is jöjjön el Irene lakására. Amikor Sara odaér, látja Irenet túszul ejtve, akire Rebecca egy revolvert szegez. Rebecca bevallja, hogy ő a felelős azért, ami Roberts professzorral, Jasonnel és Tracy-vel történt. Mindezt azért tette, hogy elnyerje Sara barátságát. Rebecca meg akarja ölni az ágyhoz kötött Irenet, annak érdekébe, hogy Saraval "végre teljesen legyen a barátságuk". Rebecca még mielőtt meghúzná a ravaszt, Stephen éppen időben érkezik, hogy megállítsa. Sara eléri a revolvert és megpróbálja lelőni Rebeccát, csakhogy a tár üres. A feldühödött Rebecca felveszi a harcot Saraval és megpróbálja halálra fojtani, de Sara hátba szúrja őt egy dobozvágóval, melytől rögtön meghal.

Sara visszaköltözik a kollégiumba és kiviszik a pótágyak a szobájából a barátja, Stepen segítségével, majd a lány elmondja, hogy nem akar egy jó darabig szobatársat.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Hazai média[szerkesztés]

A szobatárs című film Észak-Amerikában, 2011. május 17-én jelent meg DVD-n és Blu-Rayen, Magyarország-on két hónappal később, július 20-án

Kiadás és bevételek[szerkesztés]

A filmet tervek szerint, 2010. szeptember 17-én akarták volna kiadni, de áttették, 2011. február 4-re. Az előzetest Devil and Burlesque címen mutatták be.

A film 2534 moziban nyitott. A bruttósított bevétele a nyitóhétvégén 15,6 millió $ lett, amivel az első helyen kezdett. A forgalmazó becslése szerint a közönség kétharmada, 21 év alatt nőkből állt. 2011 végén játszották az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában, ahol bruttó 37,3 millió dollárt szerzett, más országban újabb 3,192,652 dollárt, így összesen világszerte 40,492,759 $-ral zárult.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang[5]
Minka Kelly Sara Matthews Pálmai Anna
Leighton Meester Rebecca Evans Csifó Dorina
Cam Gigandet Stephen Szabó Máté
Danneel Harris Irene Crew Németh Borbála
Matt Lanter Jason Polgár Péter
Aly Michalka Tracy Long Vadász Bea
Cherilyn Wilson Landi Rham Csuja Fanni
Katerina Graham Kim Johnson Gáspár Kata
Nina Dobrev Maria Tamási Nikolett
Billy Zane Roberts professzor Király Attila
Tomas Arana Jeff Evans, Rebecca apja Rosta Sándor
Frances Fisher Alison Evans, Rebecca anyja Menszátor Magdolna

Díjak és Jelölések[szerkesztés]

Díj Kategória Színész Eredmény
MTV Movie Award Best Scared-As-S**t Performance Minka Kelly Jelölve
Best Villain Leighton Meester Jelölve
Teen Choice Award Choice: Villain Jelölve
Choice: Female Scene Stealer Alyson Michalka Jelölve
Choice: színésznő Minka Kelly Jelölve
Choice: színész Cam Gigandet Jelölve
Choice: Drama Jelölve

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A SZOBAtárs. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2014. november 28.)
  2. THE ROOMMATE. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2014. november 28.)
  3. The Roommate. Metacritic. (Hozzáférés: 2014. november 28.)
  4. A szobatárs. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2014. november 28.)
  5. ISzDb – A SZOBATÁRS (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2014. november 28.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]