A szoba (film, 2015)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A szoba
(Room)
2015-ös kanadai–ír–amerikai–brit film

Raum (Room) German Logo.png
Rendező Lenny Abrahamson
Producer
  • David Gross
  • Ed Guiney
Vezető producer Tessa Ross
AlapműRoom
Műfaj
  • filmdráma
  • regény alapján készült film
Forgatókönyvíró Emma Donoghue
Főszerepben
Zene Stephen Rennicks
Operatőr Danny Cohen
Vágó Nathan Nugent
Gyártás
Ország Kanada

Írország
Amerikai Egyesült Államok

Egyesült Királyság
Nyelv angol
Forgatási helyszín Toronto
Játékidő 118 perc
Költségvetés 6 000 000 amerikai dollár
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2015. szeptember 4.[1]
Korhatár16 IV. kategória (NFT/23389/2016)
További információk

A Szoba (Room) egy 2015-ös amerikai-kanadai-brit-ír koprodukcióban készült, négy Oscar-díjra jelölt filmdráma Lenny Abrahamson rendezésében.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Az Ohio-i Akronban, a 24 éves Joy Newsome és 5 éves fia, Jack, egy fészerben kialakított szobában bezárva élnek. A szobában egy ágy, WC, fürdőkád, szekrények, televízió és konyha van valamint egy tetőablak. Joy-t és fiát bezárva tartja egy férfi, akit "Patásnak" neveztek el, és hét évvel korábban rabolta el Joy-t. Patás rendszeresen erőszakolja meg a lányt és ő Jack biológiai apja is. Az elrabolt lány megpróbál optimista maradni a fiához, de alultápláltságtól és depressziótól szenved. Elhiteti Jack-kel, hogy az egész világ az a szoba amiben élnek és amit a tv-ben lát az csak kitaláció és csak a tv-ben létezik.

Patás egy éjjel közli Joy-jal, hogy elvesztette a munkáját, úgyhogy a jövőben kevesebb ellátmányt fognak tőle kapni. Aznap éjjel a kíváncsi Jack kilép a szekrényből, hogy megnézze az alvó Patást, aki felébred és megüti a gyereket, majd büntetésből kikapcsolja a fűtést. Miután Jack, életében először lát egy egeret, Joy úgy dönt, hogy elmondja az igazságot Jacknek a külvilágról. A kisfiú értetlenül, de kíváncsian fogadta az eseményeket. Joy megbeszéli Jack-kel, hogy lázat szimulálnak a kisfiúnak, hogy Patás kórházba vigye, ahol a fiú majd értesíti a hatóságokat, de Patás nem viszi kórházba a fiát, helyette megígéri, hogy antibiotikummal tér vissza.

Joy megbeszéli Jack-kel, hogy tetesse magát halottnak, és becsavarja egy szőnyegbe, és mikor Patás elviszi, akkor egy megfelelő pillanatban meneküljön el. Patás elviszi a szőnyegbe tekert gyereket, hogy elássa a testét. Patás kisteherautójának platóján Jack meglátja a szobán kívüli világot, először csodálkozik, majd mikor egy piros lámpánál patás megáll, elmenekül. Jack megszámolta a megtett kereszteződéseket, és a kocsi típusa és színe miatt a rendőrök megtalálják az elrabolt és bezárt Joyt. Patást elkapták és börtönbe zárták.

Joy hazaköltözik kisfiával a családjához, és megtudja, hogy a szülei elváltak és anyja egy Leo nevű férfival él. Joy apja nem fogadja el Jack-et, nem tud ránézni. Jack próbálja megszokni a világot, de hiányzik neki a "szoba". A hét év rabság után szabadult Joy furcsállja, hogy szabadulása után sem boldog, pedig elképzelése szerint annak kéne lennie. Egy tévé interjúban is részt vesz. Öngyilkosságot kísérel meg, Jack találja meg az ájult Joy-t. A kórházból hazatérő Joy megköszöni Jacknek, hogy megmentette az életét. Jack kérésére rendőri kísérettel utoljára elmennek megnézni a "szobát" ahol éltek, és Jack megjegyzi, hogy sokkal kisebb, mint gondolta.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

Zárójelben a magyar szinkronhang[2]

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.imdb.com/title/tt3170832/releaseinfo?ref_=tt_dt_dt
  2. A szoba iszdb.hu adatlapja (magyar szinkronhangok) (magyar nyelven). iszdb.hu, 2017. november 1. (Hozzáférés: 2017. november 1.)

További információk[szerkesztés]