A szerencse forgandó (film, 2015)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A szerencse forgandó
(Mississippi Grind)
2015-ös amerikai film
Rendező Anna Boden és Ryan Fleck
Producer Tom Rice
Ben Nearn
Jamie Patricof
Műfaj
Forgatókönyvíró Anna Boden és Ryan Fleck
Főszerepben Ben Mendelsohn
Ryan Reynolds
Zene Scott Bomar
Operatőr Andrij Parekh
Vágó Anna Boden
Gyártás
Ország USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 108 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Entertainment One
BemutatóUSA 2015. január 24.
Magyarország 2016. január 13.
Korhatár16 IV. kategória (NFT/23314/2015)
További információk
SablonWikidataSegítség

A szerencse forgandó (eredeti cím: Mississippi Grind) 2015-ben bemutatott amerikai filmdráma, amelyet Anna Boden és Ryan Fleck írt és rendezett. A főbb szerepekben Ryan Reynolds, Ben Mendelsohn, Sienna Miller, Analeigh Tipton, Robin Weigert és Alfre Woodard látható. Miller ezért az alakításért egy kisebb díjat kapott a Harper's Bazaar újságtól, és „az év angol színésznője” lett 2015-ben.

Rövid történet[szerkesztés]

Egy szerencsétlen és anyagi nehézségekkel küzdő férfi összeáll egy fiatalabb, karizmatikus pókerjátékossal, hogy megpróbáljon változtatni a szerencséjén. Elindulnak egy körútra, ahol az a céljuk, hogy visszanyerjék, amit elvesztettek.

Cselekmény[szerkesztés]

Gerry (Ben Mendelsohn), szerencsejátékos és ingatlanügynök, egy kaszinóban találkozik Curtisszel (Ryan Reynolds), egy vándorló fiatalabb szerencsejátékossal az iowai Dubuque-ban. Curtis meghívja Gerryt egy italra; egy bárban órákkal később Gerry meglátja Curtist, és viszonozza a szívességet, ami egy átmulatott éjszakához vezet.

Egy sikertelen ingatlanbemutató után Gerry egy kutyapályára megy Curtisszel. Nagy fogadást tesznek és nyernek, amit Gerry eljátszik. Egy bárban részegen megpróbálnak 1000 dollárt feltenni egy biliárdjátékra, de kirúgják őket. Curtis elmagyarázza Gerrynek, hogy közeleg a „Machu Picchu ideje” - ezt a kifejezést akkor használja, amikor készül elhagyni a várost. A parkolóban Gerryt egy rablási kísérlet során leszúrják.

Gerry uzsorása, Sam megfenyegeti Gerryt, hogy fizesse ki a pénzt, amivel tartozik neki. Gerry összefut Curtisszel, aki szerencsejátékot ajánl neki a Mississippi folyón, ami egy New Orleans-i pókerpartiban csúcsosodik ki, ahova 25.000 dollár a belépő. A pókerpartit Curtis korábbi ismerőse, Tony Roundtree tartja. Curtis beleegyezik, és 2000 dollárt ad Gerrynek. Mielőtt útnak indulna, Gerry ellopja az aprópénzt az irodájából.

Megérkeznek St. Louisba, ahol Curtis újra találkozik Simone-nal (Sienna Miller), egy prostituálttal. Miután Gerry sikeresen pókerezik egy folyami hajós kaszinóban, ő és Curtis Simone-nal és prostituált társával, Vanessával töltik az éjszakát. Míg Gerry kötődik Vanessához, Simone emlékezteti Curtist, hogy őt már korábban is kihasználta egy szerencsejátékos, és továbbra sem hajlandó megszökni vele. Memphis-ben Gerry jól játszik Texas Hold 'em-ben, de mindent elveszít a végső „river” kártyán. Azt hazudja Curtisnek, hogy 7000 dollárt nyert, és azt kéri, hogy menjenek Little Rockba, hogy meglátogassa volt feleségét, Dorothyt és elhidegült lányát, Wendyt. Gerry rájön, hogy Wendy az iskolában van; Dorothy rajtakapja, hogy pénzt akar lopni, és megkéri, hogy távozzon.

Curtis és Gerry ellátogatnak egy kaszinóba Tunicában (Mississippi állam), ahol Curtis VIP-kártyáját visszautasítják; pénzt kérve Gerry-től, Curtis rájön, hogy hazudik. Curtis csalódottan provokálja az idegeneket a mosdóban, hogy bántalmazzák Gerryt, aki később bevallja, hogy problémái vannak a pénzzel, és hogy azt hiszi, Curtis a kabalája.

New Orleansba érve eladják Gerry kocsiját, és elmennek egy lóversenyre, ahol majdnem minden pénzüket elveszítik. Curtis egyenlően osztja el a pénzüket, és 100 dollárt ad Gerrynek a hazafelé szóló buszjegyre. De aztán begyűjti a nyereményét, 5000 dollárt, mivel egy másik lóra is fogadott. Gerrynek nem sikerül rábeszélnie magát a nagy tétekkel járó pókerjátszmára Curtis segítségével, mivel Tony nyilvánvalóan nem kedveli Curtist. Gerryt orrba vágják. Curtist egy kosárlabdameccs után megverik. Idegeneknek 100 dollárt ajánl fel a játékért, és arra számít, hogy kirabolják, amikor veszít, és azt mondja, hogy nincs pénze; meglepetésére csak elveszik a 100 dollárt. Curtis ezután meglátogatja édesanyját, Cherry-t, a kabaréművészt, és ott hagyja jelentős nyereményének nagy részét.

Egy kaszinóban Gerry az utolsó pénzét először egy nyerőgépen, majd a ruletten teszi fel, és nyer. Curtis megérkezik Gerry blackjack asztalához, és elveszíti maradék pénzét, de Gerry megosztja a zsetonjait. Nyereményük tovább nő, miközben kockajátékot játszanak, és Simone felhívja Curtist, aki szerelmet vall neki. Meggyőződve arról, hogy nem veszíthetnek, Gerry és Curtis felteszik az egész 285.000 dollárt.

Egy drága vacsora közben Gerry és Curtis megbeszélik terveiket, miután félmillió dollárt nyertek. Gerry ki akarja fizetni az adósságait, autót és fehér öltönyt akar venni, és valami szépet akar tenni a lányának.

Reggel Curtis rájön, hogy Gerry elment, és Curtisre hagyta a pénz felét egy cetlivel: „Itt az idő Machu Picchu”. Curtis flörtöl a szállodai alkalmazottal; amikor megkérdezik tőle, hogy megy-e valami különleges helyre, Curtis azt válaszolja: „Peruba”, és felajánlja, hogy magával viszi a lányt.

Az utolsó jelenetben Gerry visszavásárolja az autóját attól a kereskedőtől, akinek eladta, és azt mondja a férfinak, hogy „szerencséje volt”. Újra a saját autójában ülve bekapcsolja azt, és meghallja a szerencsejáték-tippek CD-t, amit a hifiben hagyott. Miközben a kazetta egy magabiztos játékos mondókáját írja le (hátradőlve, laza vállakkal), Gerry elszomorodik, miközben a szélvédőn egy amerikai zászló tükröződik fejjel lefelé.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[1]
Ryan Reynolds Curtis Vaughn Szatory Dávid
Ben Mendelsohn Gerry Csankó Zoltán
Sienna Miller Simone Hámori Eszter
Analeigh Tipton Vanessa Madarász Éva
Alfre Woodard Sam Kocsis Mariann
Jayson Warner Smith Clifford
Robin Weigert Dorothy
Marshall Chapman Cherry
Jane McNeill Kate
Indigo Dora
James Toback Tony Roundtree

Fogadtatás[szerkesztés]

A film a kritikusok szerint erős közepesnek felel meg. Ezt példázza az IMDb-n elért 6,4/10-es osztályzat, 22.368 szavazat alapján (2021-ben). A Metacritic oldalán 77/100, és 50-esnél rosszabb osztályzatot nem kapott senkitől sem a 27 kritikából.

Például: New York Post 75/100 The Guardian 80/100 Variety 80/100 Rolling Stone 88/100

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A szerencse forgandó - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. március 5.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mississippi Grind című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]