A menekülési terv (A szökés)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez a lap a tetoválásba rejtett menekülési tervről szól. A tetoválás A szökés című amerikai televíziósorozatban szerepel. Ez ahhoz szükséges, hogy Michael kihozza az ártatlanul halálraítélt bátyját, Lincolnt a Fox Riverből, ahol ő már a kivégzését várja. A tervrajzok könnyebb megjegyzése érdekében választotta ezt a módszert, amit a pizzafutár lányon látott. Egy gótikus mintába van rejtve, hogy ne legyen feltűnő.
Felrajzolása a színész testére a forgatáskor kb. 5 órát vett igénybe.

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Rajzok a meneküléshez[szerkesztés]

A tetoválások összesen 24 kulcsfontosságú elemet tartalmaznak a menekülési tervhez. Ezek teljesen elborítják Michael felsőtestét. A rajzok eredeti példányait egy merevlemezen a második évadban megtalálja Alexander Mahone különleges FBI-ügynök (akit William Fichtner alakít). A múlt árnyai epizódban kiderül, hogy a tetoválás ötlete, és az, hogy a tervet a tetoválások közé kell rejteni, akkor született meg, amikor a főhős hasonló megoldást látott egy pizzaszállító testén. A terv lépéseit a görög ábécé betűivel jelölte meg.

Első évad[szerkesztés]

A tetoválások segítik, hogy eljussanak először az őrök pihenőjéig, majd a gyengélkedőbe, ahonnan a legkönnyebb kijutni a falakon túlra.[1]

A tetoválás egy-egy része mindig feltűnik, amikor éppen azzal kapcsolatos dolog történik. Az első évadban a következő elemeket mutatják:

Ez nem egy elítélt neve, de nem is egy személyé. Michaelnek a Scweitzer cég által gyártott Allen típusú csavarokra van szüksége ahhoz, hogy a cellájában a WC-t ki tudja csavarozni, és a mögötte lévő falat ledöntve megtegye az első lépést a szökés felé.

A főhős le akarja tesztelni cellatársa titoktartását, ezért a börtönmunka során egy szappanból készült mobiltelefont rejt el Sucre szeme láttára. Ezután vár, hogy az szól-e az őröknek. Ha a telefon igazi lenne, akár 2 évvel is megtoldhatták volna a büntetését.

A Cute Poison egy vegyület neve, amit a vízmentes foszforsavval kapcsolatos reakcióról jegyez meg Michael, ebben benne van a Cu, PO, SO.

3H2SO4(aq) + Ca3(PO4)2(aq) + 6H2O(l) ↔ 2H3PO4(aq) + 3CaSO4(aq)·2H2O(l)

Ezzel és még egy másik szerrel el szeretné maratni a gyengélkedő csapja alatti csövet, amely a börtönből való kijutás egyik utolsó szakasza lesz.

A szökés előtt tudnia kell, hogy a börtön előtt vezető három út közül melyiken nem jön rendőrautó a riasztás után. Ezek nevei English, Fitz és Percy. Az igazgató irodájából az Abruzzitól szerzett kulccsal kiszökik, és látja, hogy Fitz felől nem jönnek rendőrautók.

Az ördög arcának képét Michael a tetoválásról átmásolja egy papírra, majd egy lámpával kivetíti arra a falra, amelyet le akarnak rombolni anélkül, hogy a gázvezetékekbe fúrnának. A Hooke-törvény szerint (amit Sucre „luk-törvénynek” mond) csak néhány ponton kell megfúrni a falat, ezzel lecsökken annak teherbíró képessége. Az öt pont az ördög kivetített arcán: a két szarvánál, a két szeménél és az orránál.

Ez Michael alibi feleségének a telefonszáma. Egy nappal a bankrablás előtt házasodtak össze. Egy hitelkártyának álcázott beléptető kártyát vitt be neki egy házasoknak járó beszélő alkalmával. Amely kártyával be tud menni a börtön „Fogadás és Elbocsátás” részébe, ahol a rabok a bekerüléskor leadják a személyes holmijukat.

Ezen jel alatt egy fekete tabletta van elrejtve, amit Michael egy keresztbe csomagolva, egy pappal juttat el Lincolnnak. A kereszt mellé egy papírt helyez, melynek felirata: „EAT 8.10” (Ez formailag egy bibliai hivatkozás címe, ugyanakkor úgy is értelmezhető, hogy „edd meg 10-kor!”).

Második évad[szerkesztés]

A második évadban a tetoválás kevésbé jelentős szerepet kap, mivel inkább a 8 szökött fegyenc kalandjait követhetjük nyomon. Azonban Alexander Mahone FBI-ügynöknek felkelti érdeklődését, és elkezd velük tüzetesebben foglalkozni, mivel feltételezi, hogy a tetoválás ábráit Michael valahogyan felhasználja a következő lépéséhez. A tetoválás a szökés után a Panama felé való eltűnésben is segíti Michaelt és Lincolnt.

A második évadban ezeket a részeket láthatjuk:

A szöveg elejének jelentése R.I.P. = Rest in peace, azaz "Nyugodjék békében". A repülőgép otthagyta őket, így a tetoválásnak ezen részét kell követni. Az Illinois állambeli Oswegóban van E. Chance Woods sírja. A sír alatt ruhák, hamis útlevelek és egy kocsi kulcsa van, amit Michael csak kettejüknek szán. Sikerült megfejtenie a jelentését Mahone-nak, aki nem sokkal a szökevények után ott is volt a temetőben.

  • Egy vonalkód képe a következő számokkal: '38 12 1037' (Scan)

Michael azt akarja elhitetni a hatóságokkal, hogy ők ketten meghaltak. Ráhajtanak a 38-as útra, majd 12 mérföld múlva megállnak egy hídon. Ezután a rádiót a 103.7-es frekvenciájú rádióadó megkeresésére állítják be, aminek hatására az autó egy idő múlva felrobban, előtte a gázpedált egy rúddal lenyomva az autót a híd alá juttatják.

In return for the escape plane to Mexico, the payment asked of Michael by the coyote was a box of medical nitroglycerin, which Michael hid at the Blanding Botanical gardens prior to his incarceration at Fox River State Penitentiary. The flower in the tattoo represented the Apache Desert Ghost exhibit, where the nitroglycerin was hidden.

A szöveg nem egy hely neve, hanem fejjel lefelé fordítva számoknak bizonyulnak, ezek egy GPS koordinátát adnak ki: (32°00'09·, 104°57'09·), ez egy találkozási pont a sivatagban.

Krisztus a rózsában angolul: Christ in a rose → egybeírva: Christina Rose. Ez Michael és Lincoln anyjának neve, akiről egy hajót neveztek el Panamában. A hajót lezáró szerkezet kódja a 617.

A produkció részletei[szerkesztés]

A tetoválás[szerkesztés]

A Michael Scofield felső testét borító tetoválást Tom Berg terve alapján a Tinsley Transfers[2] készítette. A tetoválás rendszeresen láthattuk az első évad folyamán. A hasi oldalon helyezkedik el a börtön föld alatti útvonalainak tervrajza, a háti részre pedig a börtön felülnézeti képe van tetoválva. Berg tudta, hogy a tervrajzok láthatóvá tételéhez utólagos effektusokat fognak használni a filmben, a kontúrokat és vonalakat mégis úgy tervezte, hogy a lehető legjobban hasonlítsanak a valós tervrajzra. Berget időről időre megkérik, hogy készítsen terveket kifejezetten egy-egy epizódhoz.

A teljes tetoválási mintát több részletben vitték fel.[3] A rajzolandó testfelületet először alkohollal letisztították, majd felragasztották a rajz negatívját tartalmazó, több darabból álló matricákat. A matricákat ragasztóval is rögzítették. A kitöltendő részeket megfestették, végül lehúzták a matricákat. Összességében az eljárás 4-5 órát vett igénybe, nem számolva az eltávolítást, ami kb. 45 perc volt. Amikor nem volt szükség a teljes rajzra, csak az ingből kilátszó részeket festették meg.[4][5]

Egy ekkora méretű és bonyolultságú valódi tetoválás felvitele legalább hónapokat venne igénybe.[6]

Források[szerkesztés]

  1. Michael Scofield beszéde, 1. évad 8. rész (Fenyegető körülmények).
  2. Film credits Archiválva 2007. május 20-i dátummal a Wayback Machine-ben. Tinsley Transfers. lehívva 2007. március 10-én.
  3. "Behind the Walls", Prison Break season 1 special episode.
  4. "Prison Break star talks exclusively to Mail online", Daily Mail, April 30, 2006. Hozzáférés ideje: March 10, 2007.
  5. "Prison Break interview – Wentworth Miller Archiválva 2007. május 15-i dátummal a Wayback Machine-ben", Orange SA. Hozzáférés ideje: March 10, 2007.
  6. Mitovich, M. W., "Prison Break DVD News, Season 2 Preview!", August 8, 2006. Hozzáférés ideje: March 10, 2007.

További információk[szerkesztés]