Ugrás a tartalomhoz

A massza (film, 1958)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A massza
(The Blob)
1958-as amerikai film

RendezőIrvin S. Yeaworth Jr.
Russell S. Doughten Jr. (nem szerepel a stáblistán)
ProducerJack H. Harris
Russell S. Doughten Jr.
Műfaj
ForgatókönyvíróKay Linaker
Irvine Millgate
Theodore Simonson
FőszerepbenSteve McQueen
Aneta Corsaut
Earl Rowe
Olin Howland
ZeneRalph Carmichael
Burt Bacharach (nem szerepel a stáblistán)
OperatőrThomas E. Spalding
VágóAlfred Hillmann
Gyártás
GyártóFairview Productions
Tonylyn Productions Inc.
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő86 perc
Képarány1,66:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Paramount Pictures
BemutatóUSA 1958. szeptember 12.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A massza témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A massza (eredeti cím: The Blob) 1958-ban készült színes, amerikai horror/tudományos-fantasztikus film, mely a pennsylvaniai Downingtown lakóit terrorizáló óriási, amőbaszerű lény történetét meséli el.
E mozifilm sikere tette széles körben ismert filmszínésszé a főszereplő Steve Andrewst alakító Steve McQueent.
A massza főcímdala, a szatirikus hangot megütő „Beware of the Blob” Amerika-szerte kedvelt sláger lett, és hangsúlyozta a film alapjában véve parodisztikus voltát.
A filmet Larry Hagman 1972-es folytatása, a „Beware!The Blob” valamint Chuck Russell 1988-as feldolgozása követte.

A cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A címszereplő amorf lény egy meteorral érkezik a Földre. Két fiatal, Steve (McQueen) és Jane (Corsaut), a hullócsillagot látva autójukkal a helyszínre hajtanak. Ezenközben egy öregember, akinek a háza mellett csapódott be a meteor, megtalálja a masszát. Óvatlansága miatt a lény a kezére akaszkodik, és azonnal emészteni kezdi, így jutván táplálékhoz. A rémült öregembert kis híján elgázolja a helyszínre érkező pár, majd az öregember kérésére orvoshoz viszik.Doktor Hallen rendelőjében a massza teljesen elemészti az öregembert, és röviddel ezután végez a doktorral és annak asszisztensnőjével is. Ezt látva Steve és Jane a rendőrségre sietnek, azonban Dave hadnagy és a cinikus Bert őrmester nem hisznek nekik. Miközben a massza további áldozatokat szed, a pár igyekszik felhívni barátai és a városlakók figyelmét a veszélyre. A vegyesboltban akadnak rá a lényre, ami üldözőbe veszi őket. A fiú és a lány a hűtőkamrában lel menedéket, ahova a massza nem követi a párt. A boltból kiszökve Steve és Jane riadót fújnak, a városka lakói azonban még mindig nem hiszik el a történetüket. A massza ezenközben hatalmasra duzzadva megtámadja a városka moziját, számos embert megölve. A sikoltozó menekülők és az alaktalan lény láttán mindenki számára nyilvánvalóvá válik Steve és Jane igaza. A szörny elől a pár egy gyorsétteremben rejtőzik el, amit az körbeölel és megpróbál behatolni, hogy elkapja a fiatalokat. A rendőrség egy elektromos vezetékkel próbálja elpusztítani a masszát, de csak azt érik el, hogy kigyullad a gyorsétterem, tovább nehezítve Steve-ék kijutását. A lángokat oltókészülékkel megfékezni igyekvő fiú akaratlanul lespricceli a massza egyik állábát, mire az azonnal visszahúzódik. Steve számára világossá válik, hogy a lény nem viseli el a hideget, ezért nem követte őt és Jane-t a hűtőkamrába. Végül a rendőrségnek és a városlakóknak az iskolaépületből szerzett oltókészülékekkel sikerül megfékezni a szörnyet, a film záró képsorában pedig egy katonai gépet látunk, amint az Északi-sark fölött ledob egy, a megfagyott masszát tartalmazó ládát.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Főszereplők[szerkesztés]

 • Steve McQueen (Steve Andrews)
 • Aneta Corsaut (Jane Martin)
 • Earl Rowe (Dave hadnagy)
 • John Benson (Jim Bert őrmester)
 • Olin Howland (öregember)
 • Alden 'Stephen' Chase (doktor Hallen)
 • Lee Paton (Kate nővér)

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

 • 2008-ban jelölték TV Land-díjra a "legjobb autósmozi" kategóriában.

A film utóélete[szerkesztés]

 • A massza megért egy parodisztikus folytatást: Larry Hagman 1972-ben készítette el, Frank Darabonttal közösen írt filmjét, a Beware!The Blobot, melyben a lény Los Angeles külvárosában garázdálkodik.
 • 1988-ban Chuck Russell készítette el a film remake-jét, Kevin Dillonnal és Shawnee Smithszel a főszerepben. Ebben a változatban a lény egy félresikerült kormányprogram terméke, és a főhősöknek nem csak a masszával, hanem a helyszínre érkező katonasággal is fel kell venniük a küzdelmet. Chuck Russell filmjét három különböző díjra, hat kategóriában is jelölték.
 • A forgatókönyv alapján regény is született, David Bischoff azonos című művét 1988-ban jelentette meg a Tri-Star Pictures könyvkiadó vállalata.

További információk[szerkesztés]