A kürt hangja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kürt hangja
(集结号, Assembly)
2007-es kínai–dél-koreai–hongkongi film
RendezőFeng Hsziao-kang
ProducerJohn Chong
Feng Hsziao-kang
Vang Csung-csün
Yadi Guan
Műfajwar drama
ForgatókönyvíróLiu Heng
FőszerepbenCsang Han-jü
Teng Csao
Jüan Ven-kang
Tang Jan
Vang Pao-csiang
Liao Fan
Hu Csün
Zsen Csü-an
Li Naj-ven
ZeneVang Li-kuang
OperatőrLü Jüe
VágóLiu Miao-miao
Gyártás
Gyártó
  • Huayi Brothers
  • Media Asia Films
  • Shanghai Film Group
Ország Kína
 Hongkong
Nyelvkínai
angol
Játékidő124 perc
KöltségvetésKörülbelül:
$16,000,000
Forgalmazás
ForgalmazóHuayi Brothers
Media Asia Distribution Ltd.
BemutatóKína:
2007. december 20.
Hongkong:
2008. január 3.
Bevétel260 millió jüan[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A kürt hangja (egyszerűsített kínai: 集结号, hagyományos kínai: 集結號, Csi csie hao, angol cím: Assembly) kínai-hongkongi történelmi filmdráma. A forgatókönyvét Liu Heng írta, és Feng Hsziao-kang rendezte. Főszereplője Csang Han-jü, aki Ku Ce-ti századost alakítja a filmben. A filmen a Tae Guk Gi: The Brotherhood Of War című dél-koreai film speciális effektekért felelős munkatársai is dolgoztak.

A látszólag háborúellenes hangulatú filmet legelőször 2007. december 20-án adták ki. Az első az olyan szárazföldi Kínában készült filmek között, amely a kínai polgárháborút realisztikusan mutatja be. A film a „Kuan Sze” című kínai regény adaptációja, ami valós eseményeken alapszik.

Elnyerte a 2008-as Hundred Flowers Awards-ot, és a 2009-es Golden Rooster Awards-ot, legjobb filmként.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet 1948-ban kezdődik, a Huajhaj hadjárat során, a kínai polgárháborúban. Ku Ce-ti (谷子地), a Nemzeti Felszabadító Hadsereg századosa 9. ezredével megtámad egy várost, amit a Nemzeti Forradalmi Hadsereg védelmez. A támadás után, rengeteg emberáldozat árán elfoglalják a várost. A kommunista párttisztet az ellenséges csapatok egy tábori ágyúval lövik le, olyan brutális módon, hogy Ku Ce-tit ez arra ösztönzi, hogy bosszút álljon a magukat megadó Kuomintang katonáin. Egyet ő maga lő le közülük, de hiába szólítja fel társait, nem hajlandók hadifoglyokra lőni. Büntetésként bebörtönzik Ku-t, ahol összebarátkozik egy Vang Csin-cun nevű békepárti tanárral, akit gyávaság miatt zártak börtönbe. Ku felettese, Liu ezredes a századost és megmaradt 46 emberét új helyre irányítja: védjék meg minden áron a zászlóalj szárnyát (egy Ven-folyótól délre lévő régi bányát) és ne vonuljanak vissza, amíg nem hallják meg a gyülekezőre hívó kürt hangját. Ku cellatársát, Vang Csin-cunt viszi magával, írnokként és új párttisztként.

Miközben a 48 fős szakasz megerősíti a bányát, a Kuomintang hirtelen támadásba lendül tüzérségi, gyalogsági és páncélosfölényével. A csapat heves harcok árán ugyan, de visszaver két támadási hullámot is. Ku arra kéri társait, hogy az elesett katonák holttesteit és a súlyos sebesülteket vigyék be a bányába. Csak egy maroknyian maradtak már életben, amikor a halálos égési sérüléseket szenvedő szárnysegéd utolsó szavaival kijelenti: hallotta a gyülekezésre hívó kürthangot. Sokan mások igazat adnak neki, viszont páran tagadják, és azt mondják, hogy csak kitalálta. Ku a többiek szerint megsüketült a robbanások által, emiatt nem hallotta. Ku végtére is úgy dönt, hogy életben maradt társaival a helyszínen maradnak, és harcolnak a végsőkig.

Meghatározatlan idővel később, Ku egy katonai kórházban látható, mint egyetlen túlélő, de mivel nem találta meg a társait, és az ellenség egyenruhájában volt, mikor megtalálták, nem tudja bizonyítani, hogy melyik ezredhez tartozott, és azt sem, hogy melyik oldalon harcolt. Így egyik ápoló sem hiszi el neki azt, hogy kicsoda.

A bűntudattól szenvedő Ku Ce-ti felderítő gyalogosként bevetik a koreai háborúban. Társaival a dél-koreai Államhadsereg egyenruháiba öltöznek, és elindulnak, hogy kikémleljék az ellenséges állásokat. Társa, Csao Er-tou taposóaknára lép, amitől Ku menti meg, így ő maga sebesül meg. A konfliktus végén felépül és visszatér a régi csatamezőre, hogy helyreállítsa elesett társai becsületét. Csakhogy a régi bányát azóta újra üzembe helyezték, és a régi bejáratot több tonna szén fedi.

Kutakodása során összetalálkozik Vang Csin-cun özvegyével és Csao Er-touval, és meggyőzi őket, hogy házasodjanak össze. Utóbbi segítségével aztán megtalálja régi ezrede papírjait, amik elvezetik Liu ezredes sírjához, és annak őrzőjéhez, aki régi egysége kürtöse. Tőle megtudja, hogy a csata során nem szólalt meg a gyülekezőt jelző hang, és századát feláldozták, hogy visszatartsák a nacionalisták előrenyomulását, amíg Liu ezrede visszavonul.

Miután rájön, hogy ő az utolsó túlélő a csapatból, letáborozik a régi csatamező közelében, és elkezdi ásni a szenet egy csákány, illetve egy lapát segítségével, a bányászok tiltakozása ellenére. Egy hónap megpróbáltatás után a régi zászlóalj párttisztjét megtalálják, így a katonák hősies helytállását hivatalosan is elismerik, de Ku vigasztalhatatlan, mivel még mindig nem ásta ki a holttesteket.

Egy visszaemlékezés következik a filmben, ami ábrázolja a Ven-folyó melletti csata végét: Ku századost, és a súlyosan megsebesült Vangot, mint utolsó túlélőket. Miután behúzták az utolsó halottat is a bányába, Ku arra kéri a tanárt, hogy robbantsa be a bánya bejáratát, nehogy az ellenség rátaláljon a katonák holttesteire. Vang halálra előtt nem sokkal teljesíti a parancsot, magára robbantja a bányát, Ku Ce-ti pedig egy ellenséges tank lövésétől eszméletét veszti, és elájul.

Évekkel később egy öntözési projekthez készülődő ásatás leleplezi a százados embereinek holttesteit, így egy nagy emlékművet húznak fel, és hivatalosan is örök nyugalomra helyezték őket, mint nemzeti hősöket.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Folytatás[szerkesztés]

Nem sokkal a kiadás után készült egy folytatás A kürt hangja 2: A hideg láng (集结号2-烽火) címen: 2008 márciusában adták ki, és szintén Csang Han-jü alakítja benne a főszerepet.[2] Ez az egyedülálló film egy sebesült Kuomintang katona és egy árva lány kapcsolatára fókuszál, és a második kínai–japán háború idején játszódik, a második világháborúban. De eltér sokban az eredeti filmtől, nagyon kevés harci jelenet van benne, sokkal inkább a két szereplő személyes drámáját mutatja be.

Díjak és jelölések[szerkesztés]

45. Golden Horse Awards
  • Díj: Legjobb színésznek (Csang Han-jü)
  • Jelölés: Legjobb játékfilmért
  • Jelölés: Legjobb adaptált forgatókönyvért
  • Jelölés: Legjobb látványeffektekért
  • Jelölés: Legjobb akciókoreográfiáért
  • Jelölés: Legjobb hanghatásokért
2008-as Hundred Flowers Awards
  • Díj: Legjobb filmért
2009-es Golden Rooster Awards
  • Díj: Legjobb filmért
  • Díj: Legjobb filmrendezőnek
  • Díj: Legjobb operatőrnek
  • Díj: Legjobb eredeti zenei műért
11. Phenjani Nemzetközi Filmfesztivál
  • Díj: Legjobb képért
  • Díj: Legjobb filmrendezőnek

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Karen Chu: Feng Xiaogang Unveils Epic 'Remembering 1942' at the Shanghai Film Festival (angol nyelven), 2012. június 17. (Hozzáférés: 2012. július 7.)
  2. China Daily: Zhang Hanyu back in uniform (angol nyelven), 2008. február 26. (Hozzáférés: 2008. február 26.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Assembly (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]