A kislovag (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kislovag
(Pan Wołodyjowski)
1969-es Lengyel Népköztársaság film

Wołodyjowski ezredes
Wołodyjowski ezredes
RendezőJerzy Hoffman
ProducerJerzy Groszang
Wojciech Krysztofiak
AlapműHenryk Sienkiewicz regénye
Műfajdráma
történelmi film
háborús film
ForgatókönyvíróJerzy Hoffmann
Jerzy Lutowski
FőszerepbenTadeusz Łomnicki
Jan Nowicki
Daniel Olbrychski
ZeneAndrzej Markowski
OperatőrJerzy Lipman
VágóAlina Faflik
JelmeztervezőLech Zahorski
DíszlettervezőLeonard Mokicz
Gyártás
GyártóFilm Polski
Ország Lengyelország
Nyelvlengyel
Forgatási helyszínKrakkó
Játékidő148 perc
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóLengyelország Film Polski
BemutatóLengyelország 1969. március 28. Magyarország 1970. június 4.
Korhatár12 II. kategória (F/4914/J)
Kronológia
ElőzőÖzönvíz
Következő
Kapcsolódó filmTűzzel-vassal
További információk
SablonWikidataSegítség

A kislovag (lengyel címe: Pan Wołodyjowski) 1967. október 13. és 1968. szeptember 16. között forgatott, és 1969-ben bemutatott lengyel film. Jerzy Hoffman rendező alkotása Henryk Sienkiewicz regénye alapján készült. A film a lengyelek 17. századi történelmét idézi, a török megszállás elleni harc korát.

A trilógia befejező részének előzményei: a Tűzzel-vassal (1999) és az Özönvíz (1974), melyeket ugyancsak Jerzy Hoffman rendezett.

A kislovag 13 részes fekete-fehér tévéfilmsorozat változata a Przygody pana Michała, Magyarországon Michał úr kalandjai, Mihály úr kalandjai címeken játszották.[1]

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Henryk Sienkiewicz regénytrilógiájának harmadik (záró) része A kislovag.

20 év telt el a lengyel történelemben az Özönvíz története (a lengyel-svéd háború) óta.

1668-ban Michał Wołodyjowski ezredes a menyasszonyával az esküvőjére tartott, amikor rablók támadták meg őket, és annak ellenére, hogy a kislovag sikeresen ellenállt a banditáknak, a menyasszonya meghalt. A kiváló vitéz és kardforgató, kedvese halála után szerzetesnek állt, ám bajtársai, a derék Zagłoba és a jóképű Ketling nem tűrhették, hogy Michał, a kitűnő katona kolostorban imádkozó barátként élje le hátralévő életét, ezért csellel kiszabadították.

A lengyelek legendás hősei később megismerkedtek két nemes kisasszonnyal, Krystinával és Barbarával, akik ellentétes karakterek voltak: Krystina nyugodt és átgondolt, Basia tűzrőlpattant és életvidám. Wołodyjowski és Krystina közel kerültek egymáshoz, titokban már az eljegyzésüket tervezték, amikor megjelent a kastélyban Ketling, aki nem tudott barátja terveiről. Míg a kislovagot távol tartották hivatalos teendői, Krystina hamarosan rájött, hogy valójában Ketlinget szereti. Viszont a Wołodyjowskinak tett ígéretét sem akarta megszegni, ezért elhatározta, hogy kolostorba vonul. A négy szív kavargása majdnem tragédiához vezetett, de a barátság felülkerekedett a végzeten. A vadóc Basia – aki már régóta szerelmes volt a kislovagba – lett Wołodyjowski felesége.

1671-től a lovag további sorsát a török elleni harc, a belső nemesi cselszövések, a bajtársi hűség, az önfeláldozás szabták meg.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Wołodyjowski és Ketling

Érdekességek[szerkesztés]

A film költsége elérte a 40 millió dollárt. Az alkotók hatalmas kültéri dekorációkat készítettek, felújították Kamieniec Podolski várát. Egyes jelenetekben több ezer jelmezbe öltözött statiszta szerepelt.

A film címszereplőjét ragyogóan ábrázolja Tadeusz Łomnicki, aki alaposan felkészült a „kis lovag” szerepére, többek között fél évig tanult lovagolni.

A premierre 1969. március 26-án került sor Kielcében, a lengyel miniszterelnök két nappal később tekintette meg a filmet Varsóban.

A film 70 példányban készült, ami lehetővé tette a szélesebb körű elterjedését.

A Pan Wołodyjowski megjelenésétől kezdve nagy nézettségnek örvendett, a lengyel filmművészet történetének máig is kiemelkedő alkotása.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Filmkultúra: Éljen Hmelnickij! (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 17.)

Források[szerkesztés]

  • Ekultúra: DVD (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 17.)

További információk[szerkesztés]