A kiskakas gyémánt félkrajcárja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
A kiskakas gyémánt félkrajcárja
1951-es magyar animációs rövidfilm

A kiskakas gyémánt félkrajcárja 1951.jpg
Rendező
Alapműnépmese
Műfaj mese
Forgatókönyvíró
Hang
Zene Ránki György
Operatőr Kozelka Kálmán
Gyártás
Gyártó Magyar Híradó és Dokumentumfilmgyár
Ország Magyarország
Nyelv magyar
Játékidő 15 perc
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó Magyarország MOKÉP
BemutatóMagyarország 1951.
Eredeti adó MTV-1 / M1, Duna TV, TV2 (2000)
KorhatárKorhatár nélkül megtekinthető.
További információk

A kiskakas gyémánt félkrajcárja 1951-ben bemutatott első magyar rajzfilm. Az első színes magyar animációhoz rendezői, Fekete Edit és Macskássy Gyula, egy magyar népmesét választottak alapul.[1] Ez a film műfajtörténeti szempontból is meghatározó volt, mivel az alkotók ekkor ismerték fel a rajzfilm egyik speciális lehetőségét, a lehetetlen ábrázolását. Innen számítjuk a magyar filmanimáció első szakaszát, ekkortól beszélünk az alkotók első nemzedékéről és stabilizálódó filmgyártásról. A rajzfilmet Macskássy Gyula és Fekete Edit rendezte, a forgatókönyvet Tóth Eszter költeménye alapján Hárs László írta, a zenéjét Ránki György szerezte. A rajzfilm a Magyar Híradó és Dokumentumfilmgyárban készült, forgalmazója a MOKÉP. Műfaja mesefilm.

Történet[szerkesztés]

Mese a szegény asszony kis kakasáról, aki a szemétdombon kapirgálva talál egy gyémánt félkrajcárt. Arra jön a király és erővel elveszi tőle a krajcárt. A bátor kakaska nem nyugszik, amíg vissza nem szerzi jogos tulajdonosának a talált kincset. Felszáll a vár falára és visszaköveteli gyémánt félkrajcárját...

Alkotók[szerkesztés]

Szereplők[szerkesztés]

Forrás:[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A magyar rajzfilmművészet – Az animációs film története 4/3.. Filmtett, 2002. november 15. (Hozzáférés: 2016. május 23.)
  2. ^ a b A kiskakas gyémántfélkrajcárja (1951) (angol nyelven). Full Cast & Crew. IMDb, 2017. (Hozzáférés: 2018. május 27.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]