A jég foglyai (Csillagkapu)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
„A jég foglyai”
Csillagkapu
1. évad, 18. epizód
Eredeti cím„Solitudes”
VendégszereplőGary Jones (Walter Harriman)
Dan Shea (Siler)
ÍróBrad Wright
RendezőMartin Wood
Gyártási szám117
Első sugárzás1998. február 6.
Kronológia
ElőzőA titokzatosak
KövetkezőBádogember
A Csillagkapu epizódjainak listája
A jég foglyai (Solitudes) a Csillagkapu című amerikai sci-fi sorozat első évadjának tizennyolcadik epizódja.

Ismertető[szerkesztés]

Figyelem: Itt a Csillagkapu 1. évadjának cselekményét vagy a végkifejletet is olvashatod.

A Csillagkapu Parancsnokságon nem tervezett aktiválás történik, megérkezik a CSK-1 kódja, majd Daniel Jackson és Teal’c repül át a Csillagkapun. Ezután a kapu túltöltődik és lekapcsol, anélkül, hogy Jack O’Neill ezredes és Samantha Carter százados is átért volna. Jackson öntudatlan, Teal'c értetlenül nézi, mi történt, a csapat együtt indult át a kapun.

Az eleinte eszméletlen O'Neill és Carter magukhoz térve egy jeges barlangban találják magukat. O'Neill lába eltört, Carter némi nehézség árán sínbe rakja. Mivel O'Neill alig tud mozogni, Carter körülnéz a barlangban, és fényt lát a barlang tetején lévő hasadékokon át, ami azt mutatja, nincsenek túl mélyen, bár a hasadékok túl keskenyek, hogy követhessék őket. Csekély készlet étellel és fűtőanyaggal a túlélésük ideje rövid. Emellett az elemlámpákhoz is kevés elemük van, és a barlang saját fénye pedig kevés a biztonságos mozgáshoz.

A CSKP-n Dr. Jackson és Teal'c elmondja, hogy egy csapat Jaffa tüzet nyitott a CSK-1-re, miközben a kapu felé tartottak, több energiafegyver is eltalálhatta a kaput, ami a túltöltődést okozta. Ez okozhatta azt is, hogy a féregjárat átugrott a legközelebbi Csillagkapura, ami Dr. Jackson szerint valahol a P4A-771 és a Föld között lehet. O'Neill és Carter valahol kint rekedtek. Több CSK csapat indul a keresésükre, sikertelenül. Hammond tábornok tájékoztatja Danielt, hogy kénytelen őket hivatalosan is eltűntnek nyilvánítani, és a kutatást befejezik.

Közben a jégbarlangban Carter megtalálja a tárcsázót a jégbe fagyva és elkezdik kiásni. O'Neill kezd rosszabbul lenni, kiderül, hogy egy bordája is eltört. Sikerül felszínre hozniuk a tárcsázót, de amikor Carter a Földet próbálja tárcsázni, a kapu nem aktiválódik.

A CSKP-n Jackson még nem adja fel, rájön, hogy az egyetlen lehetséges hely, ahol még nem keresték őket, maga a Föld. Ellenőrzik a CSK-1 visszatérésének pillanatában történt szeizmikus aktivitást, és kiderül, hogy az Antarktiszon valóban volt ilyen, ezek a rengések pedig arra utalnak, hogy a Földön egy második Csillagkapu is létezik. Azt a kaput nem lehet tárcsázni a CSKP-ről, mert a kapucímek túl hasonlóak egymáshoz, csak más világokon lévő kapukat lehet elérni. Emiatt a probléma miatt nem tudta Carter többszöri próbálkozásra sem a CSKP-n lévő kaput tárcsázni.

A barlangban O'Neill utasítja Cartert, hogy másszon ki a barlangból és próbáljon menedéket találni. Némi nehézség árán Carter kimászik, és csak jégtakarót lát, ameddig a szeme ellát. Visszatér O'Neill mellé, aludni próbálnak, majd mindketten eszméletlen állapotba kerülnek. Csak a Parancsnokság embereinek érkezésekor térnek magukhoz, majd biztonságban hazaszállítják őket. A második Csillagkaput ezután biztosították, a területet lezárták.

Érdekességek[szerkesztés]

  • Az antarktiszi kapu lett a későbbiekben az elsődleges Csillagkapu a CSKP-n, miután az eredeti az óceánba veszett. Később az oroszok megtalálták,[1] amiről a 3. évadban szerzett tudomást a CSKP, amikor egy víz alatti világ tárcsázásakor az oroszok bajba kerültek és a CSKP segítségét kérték.[2]
  • Siler őrmestert ebben az epizódban láthatjuk először.
  • Az epizód egy emlékezetes felvételét az 1-2. évad hivatalos ismertetőjében is megemlítik és a Sci-Fi Channelen is látható volt. Amikor O'Neill megkérdezi Cartert, hogy hogy halad a tárcsázó kiásásával, Carter elkezdi O'Neill-t szidni, hogy miért ennyire használhatatlan, pedig hét évet töltött MacGyverként. A MacGyver című sorozat főszereplője valóban Richard Dean Anderson volt. A poént Amanda Tapping találta ki a rendező egyetértésével, sikerült is Andersont több percre zavarbahozniuk.

Baki[szerkesztés]

  • Amikor a túltöltődés után megjavították a kaput, a CSKP újratárcsázza a P4A-771-et, hogy megkeressék Samet és Jacket, azonban a tárcsázó számítógépen feltűnő jelek az Abydos jelei, melyet legelőször a Csillagkapu filmben keresett fel a CSK-1 (ékzárak: Bika, Kígyó feje, Bak, Egyszarvú, Nyilas, Orion), és nem a P4A-771 bolygóé.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nemezis (Csillagkapu)
  2. Víz alatt (Csillagkapu)
  3. Csillagkapu szimbólumok

Külső hivatkozás[szerkesztés]