A csillagokba!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A csillagokba! (eredetileg angolul Escape!) Isaac Asimov egyik sci-fi novellája, amely az Astounding Science Fiction magazin 1945. augusztusi számában jelent meg. Megtalálható az Én, a robot és a Robottörténetek novelláskötetekben is.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

2031-ben elromlott az Egyesült Robot fő számítógépe. A cég ez után nem sokkal egy problémát küldött az Amerikai Robotnak, hogy oldják meg. Valószínűsíthető, hogy ettől a problémától ment tönkre az ő számítógépük, és az ajánlattal az a céljuk, hogy tönkretegyék az Amerikai Robot gépét, az Agyat is, és ezáltal ne legyenek lemaradva. Robertson elnök, Peter Bogert kutatási igazgató, Alfred Lanning ex-igazgató és Susan Calvin robotpszichológus úgy döntenek, elfogadják a hiperatommotor problémáját, hiszen az Agy valójában pozitronrobot, így a három törvényes konfliktusokat sokkal rugalmasabban lehet vele kezelni.

Miután Calvin beszélgetett az Aggyal, beadagolják a gépnek a tervet, de ő nem talál benne hibát, így megépíti az űrhajót. A teszteléséhez Gregory Powellt és Michael Donovant hívják. A két férfi körbejárja a hajót, beszállnak, s közben legnagyobb meglepetésükre elindulnak. Az űrhajóban nem lehet érezni a gyorsulást, és minden a falban van elrejtve, ami merőben eltér attól, amit megszoktak. Powell és Donovan nem értik, hogyan működik, nem ők irányítják a hajót.

Közben az Amerikai Robotnál is meglepődnek, hogy az űrhajó elindult, próbálják elérni azt, de a kommunikáció egyoldalú. Az Agy furcsán viselkedik, de állítja, hogy minden rendben lesz. Powell és Donovan átélik a hiperugrást, és közben rájönnek, mitől romlott el az Egyesült Robot-féle gép: a hipertérben nem maradhat senki sem életben, ez pedig megakadályozta a számítógépet a további gondolkodásban. Az Agy viszont továbblépett, így rájött, hogy visszatérve a rendes térbe minden rendbe jön. A két férfi sikeresen visszatér a Földre, az ügy tárgyalásakor pedig Donovan azt javasolja, adják oda a megoldást az Egyesült Robotnak és söpörjék be a díjat érte, hadd tesztelhessék le ők is ezt az „élvezetes” kirándulást, ha már tönkre akarták tenni az Amerikai Robot Agyát.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Megjelenések[szerkesztés]

Angol nyelven[szerkesztés]

 1. Astounding, 1945. augusztus
 2. I, Robot (Gnome Press, 1950)
 3. I, Robot (Digit, 1958)
 4. Isaac Asimov (Octopus, 1981)
 5. The Complete Robot (Doubleday, 1982)
 6. The Robot Collection (Doubleday, 1983)

Magyar nyelven[szerkesztés]

 1. Én, a robot (Kossuth, 1966, ford.: Vámosi Pál)
 2. Robur #11, 1986. (ford.: Vámosi Pál)
 3. Én, a robot (Móra, 1991, ford.: Vámosi Pál)
 4. Robottörténetek, II. kötet (Móra, 1993, ford.: Vámosi Pál)
 5. Isaac Asimov teljes Alapítvány-Birodalom-Robot Univerzuma, I. kötet (Szukits, 2001, ford.: Vámosi Pál)
 6. Én, a robot (Szukits, 2004, ford.: Vámosi Pál)
Előző Sorozat Következő
A kockázat Robot sorozat
Alapítvány–Birodalom–Robot regényciklus
Bizonyíték

Források[szerkesztés]