A bátrak háborúja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A bátrak háborúja
(USS Indianapolis: Men of Courage)
2016-os amerikai film
RendezőMario Van Peebles
Műfaj
Főszerepben
OperatőrAndrzej Sekuła
VágóRobert A. Ferretti
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő130 perc[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2016. október 14. (Amerikai Egyesült Államok)
  • 2017. július 19. (Olaszország)
Korhatár16 IV. kategória (NFT/24765/2018)
További információk
SablonWikidataSegítség

A bátrak háborúja (eredeti cím: USS Indianapolis: Men of Courage) 2016-ban bemutatott amerikai háborús-katasztrófafilm, melyet Cam Cannon és Richard Rionda Del Castro forgatókönyvéből Mario Van Peebles rendezett, nagyrészt az azonos nevű hajó elvesztésének igaz története alapján a második világháború záró szakaszában. A főbb szerepekben Nicolas Cage, Tom Sizemore, Thomas Jane, Matt Lanter, Brian Presley és Cody Walker látható.

2016. augusztus 24-én mutatták be a Fülöp-szigeteken. Az Egyesült Államokban 2016. október 14-én jelent meg digitális formában az iTunes és az Amazon kínálatában, a Veteránok napjának hétvégéjén pedig korlátozott számú moziban.[2][3]

Cselekmény[szerkesztés]

1945 júliusában a USS Indianapolis amerikai cirkáló Charles McVay százados parancsnoksága alatt titkos küldetés keretében Tinianra szállítja a Little Boy atombomba részeit, amely röviddel később elpusztítja Hirosimát. A hajón újra találkozik két gyerekkori barát, az Indianapolis búvára, Bama Smithwick és a legénység tagja, Mike D'Antonio. Tudtukon kívül mindketten ugyanabba a nőbe szerelmesek. D'Antonio eljegyzési gyűrűt vásárol, mielőtt Tinianra utazik. A legénység két tagjával való verekedés során D'Antonio elveszíti a gyűrűt, amelyet Alvin, a legénység egyik tagja ellop.

Visszafelé menet a hajót 1945. július 30-án a Fülöp-szigeteki tengeren megtámadta és elsüllyesztette az I-58 japán tengeralattjáró. Szigorúan titkos küldetése miatt a hadihajó kíséret nélkül utazott, ezért a pontos helyzete ismeretlen.

A legénység 300 tagja elsüllyed a hajóval együtt, míg a többiek öt napig tehetetlenül sodródtak a tengeren – élelem és víz nélkül, cápákkal teli vizeken.

Az ezt követő napokban a legénység túlélő tagjainak többségét megeszik a cápák, megfulladnak vagy meghalnak a tengervíz fogyasztásából származó sósvízmérgezésben. Smithwick és D'Antonio a legénység többi tagjához hasonlóan tehetetlenül sodródik a vízben, remélve, hogy megmentik őket. D'Antonio egy cápatámadás következtében súlyos lábsérüléseket szenved, és belehal súlyos sérüléseibe. Smithwick megkapja Alvintól az eljegyzési gyűrűt, amelyet D'Antoniótól lopott el.

A hajó elsüllyedését követő 5. napon a legénység túlélő tagjait kimentik. Saját súlyos hanyagságukért bűnbakot keresve a hadbíróság elítéli McVay századost a legénység veszélyeztetése miatt. McVay 1968 novemberében öngyilkosságot követ el, miután a dühös és gyászoló családok, valamint a média elárasztotta telefonhívásokkal és levelekkel.

2000-ben Bill Clinton amerikai elnök posztumusz kegyelmet adott McVaynek.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[4]
Charles B. McVay százados Nicolas Cage Csankó Zoltán
McWhorter altiszt Tom Sizemore Berzsenyi Zoltán
Adrian Marks hadnagy Thomas Jane Bozsó Péter
Brian Smithwick altiszt Matt Lanter Szabó Máté
William S. Parnell admirális James Remar Imre István
West harmadosztályú altiszt Cody Walker Joó Gábor
Waxman Brian Presley
Connor Johnny Wactor
Bazemore bíró Gary Grubbs Karsai István

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. USS Indianapolis: Men of Courage. AMCTheatres.com . [2018. június 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. július 30.)
  2. 'USS Indianapolis: Men Of Courage' – Official Trailer. Deadline.com , 2016. október 14. [2016. október 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. október 14.)
  3. USS Indianapolis: Men of Courage. AMCTheaters . [2018. június 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. november 20.)
  4. A bátrak háborúja az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az USS Indianapolis: Men of Courage című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]