A Morgue utcai kettős gyilkosság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Morgue utcai kettős gyilkosság
Illusztráció a novellához Aubrey Beardsley, 1894
Illusztráció a novellához Aubrey Beardsley, 1894
Szerző Edgar Allan Poe
Eredeti cím The Murders in the Rue Morgue
Ország USA
Nyelv Angol
Téma Detektívtörténet
Műfaj Novella
Következő The Mystery of Marie Rogêt
Kiadás
Kiadó Alexandra Kiadó
Kiadás dátuma 1841. április
Magyar kiadás dátuma 2006
Média típusa könyv
ISBNISBN 963-369-340-3
Külső hivatkozások
A könyv a MEK-ben
A Wikimédia Commons tartalmaz A Morgue utcai kettős gyilkosság témájú médiaállományokat.

A Morgue utcai kettős gyilkosság egy novella, melyet Edgar Allan Poe írt és 1841-ben publikálta a Graham's Magazine-ban. Az irodalomtörténet ezt a művet tartja az első detektívtörténetnek. Poe úgy utal rá mint egyike az ő „gondolkodtató meséinek”. Hasonló témájú munkák megelőzték Poe művét, úgy mint a Scuderi kisasszony (1819) E. T. A. Hoffmanntól, vagy a Zadig (1748) Voltaire-től.

A mű magyarul először 1875-ben jelent meg a Mulattató című újságban Rejtélyes gyilkosság címmel, Mikszáth Kálmán fordításában. A második fordítás A Morgue-utczai gyilkosság címet viselve jelent meg Király György fordításában, 1920-ban a Révai Testvérek Klasszikus Regénytár-Uj sorozatában. 1934-ben A Morgue utcai kettős gyilkosság címmel fordította le újra Pásztor Árpád.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Poe egyes szám első személyben meséli el a történetet. Életének 18. évében Párizsba utazik és ott megismerkedik C. Auguste Dupin-nal és jó barátságba kerülnek. Hamarosan egy különös kettős gyilkosságról olvasnak a helyi újságban. Madame L'Espanaye-t és lányát, Mademoiselle Camilla L'Espanaye-t brutális kegyetlenséggel meggyilkolták a csak általuk lakott négyemeletes házban. Az anya holttestét a hátsó kertben találták meg, olyannyira megvágott nyakkal, hogy a fej levált a törzsről, a lányra pedig a kandalló szűk kéményébe fejjel lefelé betuszkolva leltek rá.

Bár rengeteg tanú hallotta a gyanúsítottat, egyikük elmondása sem egyezik abban, milyen nyelven beszélt. A tett helyszínén pedig Dupin egy olyan hajszálat talál, mely nem emberinek tűnik. Ezekből és más további nyomokból Dupin zseniális elméjével felállít egy elméletet. Felad egy hirdetést az újságban, mely szerint talált egy meglehetősen nagy méretű vöröses színű orángutánt, és fizetség ellenében visszaszolgáltatná gazdájának. Hamarosan jelentkezik is egy matróz, aki felfedi titkát és elmeséli, hogy Borneóból hozta haza az állatot, hogy majd jó pénzért eladja itthon. Azonban az állat elszökött és gazdája borotvájával elvágta Madame L'Espanaye nyakát, megvadult és megfojtotta a lányt. A matróz végig követte az orángutánt, és mikor az meglátta őt az ablakon át, bűnbánó módon el akarta rejteni tette következményeit, így a lányt a kéménybe tuszkolta, az asszonyt pedig egyszerűen kidobta az ablakon. Félve a gyilkosság vádjától, gazdája gyorsan eliszkolt a helyszínről.

Később a matróz maga fogja el az állatot és adja el egy állatkertnek, a rendőrségen pedig Dupinnal közreműködve lezárják az ügyet.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Helye az irodalomtörténetben[szerkesztés]

Az első igazi detektív a fikciók világában, Dupin karaktere megalapozta az irodalomban a későbbi detektívek képét, például Sherlock Holmesét, vagy Hercule Poirot-ét. Sok későbbi karakter például követte Dupin modelljét a briliáns detektívről, annak barátjáról mint narrátor, vagy a megoldást előbb közlik mint annak okát.

Dupin feltűnik még a Marie Roget titokzatos eltűnésé-ben és Az ellopott levél-ben is.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]