A. Tóth Sándor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
A. Tóth Sándor
Született 1904. április 7.
Rimaszombat
Elhunyt1980. október 2. (76 évesen)
Zalaegerszeg
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása rajztanár,
festőművész,
bábművész
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz A. Tóth Sándor témájú médiaállományokat.
Emléktáblája a Református Gimnázium falán

A. Tóth Sándor (Rimaszombat, 1904. április 7.Zalaegerszeg, 1980. október 2.) pápai középiskolai rajztanár, festőművész, bábművész. Művészi stílusa leginkább a kubizmus jegyeit mutatja.

Élete[szerkesztés]

1922 és 1928 között a Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt, majd három évet külföldön, Londonban, Párizsban, Berlinben töltött, portrérajzolásból tartotta fenn magát. Párizsi tanulmányútján ismerkedett meg Blattner Gézával, hatására kezdett érdeklődni a bábművészet iránt, Blattner avantgárd színházának, az Arc en Cielnek is tagja lett.

1932-ben hazatért és a Pápai Református Gimnázium művészettanára lett, ő alakíttatta ki két tanterem egybenyitásával a gimnázium tágas és világos rajztermét (a tanterem ma az ő nevét viseli). Ezenfelül angol, német és francia nyelvet is tanított. A református gimnázium államosítása után, 1952-ben az utódintézményben, a Petőfi Sándor Gimnáziumban folytatta munkáját, itt dolgozott 1967-es nyugdíjba vonulásáig, illetve a Türr István Gimnáziumban is tanított.

Tevékenysége nagy hatással volt Pápa művészeti életére. A második világháború után képzőművészeti szabadiskolát nyitott, majd 1949-ben létrehozta és évtizedeken keresztül vezette a Képzőművész Kört, ami a Jókai Művelődési Központ keretei között ma is működik.

1993 óta állandó kiállítása van a pápai Esterházy-kastélyban a nevét viselő galériában, de művei láthatók Magyar Nemzeti Galériában is.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]