187 (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
187
(One Eight Seven)
1997-es amerikai film
Rendező Kevin Reynolds
Producer Bruce Davey
Stephen McEveety
Műfaj
Forgatókönyvíró Scott Yagemann
Főszerepben Samuel L. Jackson
John Heard
Kelly Rowan
Zene David Darling
Operatőr Ericson Core
Vágó Stephen Semel
Gyártás
Gyártó Warner Bros.
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol és spanyol
Játékidő 119 perc
Költségvetés 23 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató1997. augusztus 3.
Bevétel 5 727 130 amerikai dollár (Amerikai Egyesült Államok)
További információk
SablonWikidataSegítség

Az 187 (eredeti cím: One Eight Seven) 1997-ben bemutatott amerikai filmdráma Kevin Reynolds rendezésében. A fegyelmezetlen diákok és tanáraik közötti konfliktusok tarthatatlan helyzetére, elfajulására rámutató film forgatókönyvét Scott Yagemann tanár írta, saját tapasztalatai alapján.[1] A főszerepben Samuel L. Jackson látható.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Trevor Garfield egy New York-i középiskola tanára, akinek a hivatása a mindene. Egyik nap fenyegetést kap egy általa megbuktatott diáktól egy 187-es számokkal telefirkált tankönyv formájában. Az iskola igazgatója csak legyint, mikor Garfield azzal érvel, hogy ez a szám az emberölés rendőrségi kódja. A diák még aznap megkéseli a folyosón.

15 hónappal később helyettesítő tanári állást ajánlanak neki Los Angelesben. Ez az iskola is hasonlóan veszélyes, mint az előző: a biztonsági szolgálat emberei fémdetektorokkal vizsgálják meg a belépő diákokat, akik közül néhányan büntetőeljárás alatt vannak. Trevor gyorsan szembekerül Benny-vel, Stevie-vel, Pacóval és Césarral, akik a K.O.S. banda tagjai, de Trevor nem hagyja magát megfélemlíteni. Megismerkedik Dave Childress és Ellen Henry kollégákkal is, az utóbbi szintén kapott halálos fenyegetést.

Benny, aki pártfogó felügyelet alatt áll, és egy este lelő egy kóbor graffitist, aznap nem tér haza, és nem látják többet. Hetek múlva holtan találják meg egy csatornában. César mutatóujját is levágja valaki, és a bandatagok Garfieldre gyanakodnak.

A tanár és a diákok minden incidensért visszavágnak egymásnak valamivel, és az adok-kapok az orosz rulettezésig fajul, ahol Garfield és César is meghalnak. A film jelképesen az évzáróval végződik, ahol Rita, a spanyol diáklány Garfield korábbi biztatásának és segítségének köszönhetően leérettségizik csak úgy, mint Stevie. Ellen iskolát vált, Paco pedig a kerítésen kívül hallgatja egy ideig az ünnepséget, majd az iskolának hátat fordítva vélhetően a bűnözés világában merül el.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Samuel L. Jackson Trevor Garfield Csankó Zoltán
John Heard Dave Childress Sörös Sándor
Kelly Rowan Ellen Henry Kökényessy Ági
Clifton Collins Jr. César Sánchez Dolmány Attila
Tony Plana García igazgató Jakab Csaba
Karina Arroyave Rita Martínez Nagy-Németh Borbála
Lobo Sebastian Benny Chacón Csík Csaba Krisztián
Demetrius Navarro Paco Csőre Gábor
Jonah Rooney Stevie Littleton Minárovits Péter

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Weeks, Janet. „Screenwriter: `187' Brutal - And All Too Real”, Sun-Sentinel, 1997. július 30.. [2018. szeptember 12-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2021. február 10.) (angol nyelvű) 
  2. 187 - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. február 10.)

További információk[szerkesztés]