Ugrás a tartalomhoz

13: A musical

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
13: A musical
(13)
2022-es amerikai film
RendezőTamra Davis
Producer
  • Bob Boyett
  • Laurence Mark
  • Neil Meron
Alapmű13
Műfaj
ForgatókönyvíróRobert Horn
Főszerepben
ZeneChristopher Lennertz
OperatőrAdam Santelli
VágóJoe Galdo
Gyártás
GyártóZadan/Meron Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő94 perc
Forgalmazás
ForgalmazóNetflix
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A 13: A musical (eredeti cím: 13: The Musical) 2022-ben bemutatott amerikai zenés filmvígjáték, amelyet Tamra Davis rendezett. A főbb szerepekben Eli Golden, Gabriella Uhl, Debra Messing, Rhea Perlman és Frankie McNellis látható.

Amerikában és Magyarországon 2022. augusztus 12-én mutatták be a Netflixen.[1][2]

Cselekmény[szerkesztés]

Evan Goldman kénytelen New Yorkból Walkertonba költözni a nagymamájához, amikor szülei válófélben vannak. Összebarátkozik a szomszéddal, Patrice-szal és barátjával, a kerekesszékes Archie-val.

A közelgő bar-micvója miatt Evan arra törekszik, hogy összebarátkozzon az új iskolájában a népszerű gyerekekkel, élükön a futballsztár Brett Sampsonnal és a vezető pompomlánnyal, Kendra Duncannel, de ez elidegeníti őt Patrice-tól, akit a népszerű gyerekek tökfilkónak tartanak, és elárulásnak tekinti, hogy Evan barátkozni akar velük. Otthon sem jobbak a dolgok: Evan mindkét szülőjére neheztel a válás és a költözés miatt, édesanyja, Jessica pedig azon kesereg, hogy feladta írói karrierjét a házasságáért, ami úgyis kudarcba fulladt.

Brett és Kendra egymásba zúgnak, és szeretnék átélni az első közös csókjukat, de Kendra legjobb barátnője, Lucy Hallman is kedveli Brettet, és elege van abból, hogy Kendra mindig háttérbe szorul. Amikor Evan kitalál egy tervet, hogy becsapja Kendra hatalmaskodó anyját, és elviszi őt és Brettet egy mozis randira, Lucy megfenyegeti, hogy megakadályozza a csókolózást, különben mindenkit rávesz, hogy bojkottálják Evan buliját.

Hogy megakadályozza a csókot anélkül, hogy Brettre közvetlenül haragudna, Evan felbérli Archie-t, aki nagyon belezúgott Kendrába, hogy üljön mellé a moziban, hogy elrontsa a hangulatot. Archie-nak nincs ezzel semmi baja, annak ellenére, hogy tudja, Evan kihasználja őt, de Patrice megtudja, és felhívja Kendra anyját az igazsággal, aminek hatására tönkreteszi a randit. Ez visszafelé sül el, amikor egy ilyen cselekedet elidegeníti őt Archie-tól és Evantól is, akit hibáztatnak és kiközösítenek. Lucy lépésre szánja el magát, és megcsókolja Brettet, és a barátjának vallja magát.

Lucy ragaszkodó, basáskodó barátnőnek bizonyul Brett számára, akinek barátai sajnálják szomorú állapotát. Evan és Jessica kibékülnek az életük csalódást keltő fordulatai miatt, és Evan végre felhívja az apját, aki bocsánatot kér és arra biztatja, hogy javítsa ki a hibáit. Patrice segítségével meggyőzi Brettet, hogy kérjen bocsánatot Kendrától. Brett és Kendra kibékülnek, a férfi pedig dobja Lucyt. Evan és Patrice bocsánatot kérnek egymástól, és Evan megkéri, hogy jöjjön el a bár micvójára.

A buli reggelén Patrice-t egy ajándékkal meggyőzik, hogy bocsásson meg Evannek, és elmegy a szertartásra, amelyen Brett és Kendra és barátaik is részt vesznek, köztük Lucy, aki bocsánatot kér és kibékül Kendrával. Evan befejezi a szertartást. Jessica és Evan saját házba költözik. Evan Brett és Kendra barátja,, Jessica folytatja írói karrierjét.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3]
Evan Eli Golden Vida Bálint
Patrice Gabriella Uhl Engel-Iván Lili
Brett JD McCrary Gáll Dávid
Kendra Lindsey Blackwell Károlyi Lili
Lucy Frankie McNellis Vida Sára
Archie Jonathan Lengel Peregovits Dániel
Eddie Ramon Reed Maszlag Bálint
Malcolm Nolen Dubuc Kelemen Noel
Carlos Luke Islam Sándor Barnabás
Joel Peter Hermann Lux Ádám
Ruth Rhea Perlman Pálos Zsuzsa
Jessica Debra Messing Kisfalvi Krisztina

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Direct Dub Studios készítette el.

A sorozat készítése[szerkesztés]

2014. augusztus 12-én a CBS Films megvásárolta a 13 adaptációjának jogait, amelyek forgatókönyvét Bert V. Royal írja, a producerek Laurence Mark, Bob Boyett és David Blackman.[4] 2019. szeptember 20-án a Netflix és Neil Meron producer megvásárolta a projektet, a rendezésre Tamra Davist szerződtették, Royal helyett Robert Horn írta a forgatókönyvet.[5] 2021. április 29-én Davis a sorozat producere lett Jason Robert Brown, Horn, Bob Boyett és Mark Nicholson mellett.[6]

A forgatás 2021 júniusában kezdődött Torontoban.[7] A forgatás más helyszíneken is zajlott, például New Yorkban, Beetonban és Bramptonban. A sorozat készítése 2021. augusztus 6-án ért véget.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Moynihan, Caitlin: Netflix's 13 Movie Musical Adaptation Sets August Premiere. Broadway.com , 2022. április 27. (Hozzáférés: 2024. május 26.)
  2. Az már egészen biztos, hogy a Netflix magyar előfizetői augusztusban sem fognak unatkozni. leet.hu. (Hozzáférés: 2024. május 26.)
  3. 13: A musical az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  4. Kit, Borys. „CBS Films Bringing Musical '13' to Big Screen”, 2014. augusztus 12. (Hozzáférés: 2024. május 26.) 
  5. Netflix Adapts Tony Award Winner Jason Robert Brown's Broadway Musical 13 Into a Family Film. Netflix Media Center , 2019. szeptember 20. (Hozzáférés: 2024. május 26.)
  6. D'Alessandro, Anthony. „Netflix Feature Adaptation Of Broadway's '13: The Musical' Finds Its Stars”, 2021. április 29. (Hozzáférés: 2024. május 26.) 
  7. Gans, Andrew. „Casting Search Continues for Netflix Adaptation of Jason Robert Brown's 13 Musical”, 2020. október 28. (Hozzáférés: 2024. május 26.) 
  8. Bradley. „'13: The Musical' Officially Wraps Up Filming at Netflix”, 2021. augusztus 8. (Hozzáférés: 2024. május 26.) 

További információk[szerkesztés]