1133-as mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
1133-as mellékút
Úttípusösszekötő út
Hossza4,5 km
Ország Magyarország
TartományokPest vármegye
Az út elejeTinnye,
Az út végePiliscsaba,

Az 1133-as számú mellékút egy körülbelül 4,5 kilométer hosszú mellékút Pest vármegye nyugati széle közelében, a 102-es és a 10-es főutak között. Útvonala a Budai-hegység legnyugatibb magaslatai közelében halad, forgalma jelentős, mert azon kevés útvonal egyike, amelyek többé-kevésbé az észak-déli tengelyirány mentén szelik át a Budai-hegységet és a nyugat-budai agglomerációt.

Nyomvonala[szerkesztés]

Tinnye központjában ágazik ki a 102-es főútból, keleti irányban, és szinte végig ez a fő iránya. Elhalad Kossuth Lajos egykori tinnyei lakóháza mellett, majd a falu utolsó házait elhagyva kanyargós külterületi szakasza következik, több itteni éles kanyarja is gyakori baleseti helyszín. Elhalad a Garancsi-tó mellett, végül Piliscsaba központjában, a 10-es főúthoz csatlakozva ér véget.

Története[szerkesztés]

Korábban az 1104-es út része volt (amely Bicskét kötötte össze Piliscsabával), de miután annak az útnak a Zsámbék és Tinnye közötti, nagyjából 11-12 kilométeres szakaszát a 102-es főútba sorolták be, azóta az eredeti számozást csak a Bicske-Zsámbék szakasz viseli, ez a szakasz pedig új számozást kapott.

Érdekességek[szerkesztés]

  • Az út több szakasza szolgált – ma is jól felismerhető módon – az Üvegtigris című játékfilm, illetve a folytatásai (Üvegtigris 2.-3.) forgatási helyszíneként.

Források[szerkesztés]

  • [kira.gov.hu]

Jegyzetek[szerkesztés]