Šarena Džamija

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Šarena Džamija
Az Alaca, vagy Sarena mecset Tetovóban
Az Alaca, vagy Sarena mecset Tetovóban
TelepülésTetovo
Építési adatok
Építés éve1438
Építési stílusoszmán-török építészet
Építész(ek)Isak Bey
Hasznosítása
Felhasználási területmecset
Alapadatok
Alapterület100 m²
Egyéb jellemzők
Emeletek száma1
Elhelyezkedése
Šarena Džamija (Észak-Macedónia)
Šarena Džamija
Šarena Džamija
Pozíció Észak-Macedónia térképén
é. sz. 42° 00′ 21″, k. h. 20° 58′ 00″Koordináták: é. sz. 42° 00′ 21″, k. h. 20° 58′ 00″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Šarena Džamija témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Šarena Džamija (macedón nyelven Шарена Џамија, albánul Xhamia e Pashës, törökül Alaca Cami) magyarul Festett mecset Tetovóban, Macedónia északnyugati részén, a Pena folyó partján található. A mecsetet eredetileg 1438-ban építették, majd 1833-ban Abdurrahman pasa felújíttatta.[1]

Története[szerkesztés]

A Šarena Džamija 1438-ban épült Isak Bey építész tervei alapján.[2] A legtöbb mecsetet ebben az időben bejek, szultánok és pasák építtették. Ugyanakkor a Šarena Džamija építését két tetovói lánytestvér finanszírozta. Ahogy számos más mecset közelében, itt is épült egy törökfürdő a folyó túloldalán. Régebben a fürdő mellett fogadó is működött itt a folyó túloldalán. Manapság a mecset környékén virágágyak, egy szökőkút és egy türbe található. A nyolcszögletű türbében helyezték örök nyugalomra a mecset felépítését fizető két lány földi maradványait.

1833-ban Abdurrahman pasa felújíttatta a mecsetet. 1991-ben a tetovói iszlám közösség falat emelt a mecset körül, jellegzetes ottomán stílusban. 2010-ben az épület külső homlokzatának renoválása befejeződött egy 94700 euró összegű segélynek köszönhetően, amelyet az Amerikai Egyesült Államoktól kaptak.

Építészeti jellemzői[szerkesztés]

A többi ottomán stílusban épült mecsettel ellentétben, ahol kerámiacsempék mozaikja borítja a falakat, itt festett virágmintákkal díszítették a falfelületeket. Egy másik nagy eltérés a többi mecsettel szemben az, hogy ezen épületnek nincs jellegzetes kupolája, mint a többinek. A többi festett kép közül is kiemelkedik Mekka városának ábrázolása, valamint Mohamed próféta síremlékének ábrázolása, amely egyedülálló egész Délkelet-Európában.

A délnyugati oldalán minaret található.

Képek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Šarena Džamija című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Xhamia e Pashes. [2012. március 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 29.)
  2. Pg 106 - Institut za nacionalna istorija (Skopje, Macedonia). A history of the Macedonian people, 1979, Macedonian Review Editions (1979)