Únyi-patak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Únyi-patak
Közigazgatás
OrszágokMagyarország Magyarország
Földrajzi adatok
Forrásszint170 m
ForrásÚny, Gerecse, Magyarország
TorkolatDuna, Tát
Térkép
SablonWikidataSegítség

Az Únyi-patak a Gerecsében ered, Komárom-Esztergom vármegyében, mintegy 170 méteres tengerszint feletti magasságban. A patak forrásától kezdve előbb délnyugati, majd északi irányban halad, végül Tátnál eléri a Dunát.

A patakba Dág után beletorkollik a Janza-patak, Sárisápnál a Bajna-Epöli-vízfolyás.

2022-ben a száraz időnek köszönhetően majdnem teljesen kiszáradt, csak egy keskeny, kb. 30 cm széles, 5 cm mély, hosszú tócsa maradt belőle, de vízszintje végül visszaállt az eredetire, ami kb. 2-3 m széles és 40 cm mély.

Vízhozam[szerkesztés]

A patak vízhozama eléggé instabil, átlagos időjárás esetén a torkolatnál 2,5-4,5 m³-re terjedhet. Kemény szárazság esetén csak kb. 100-200 liter, a teljes kiszáradása ritka. Viszont 2022 nyarán Tokodnál vizének 95%-a hiányzott. Azonban heves esőzések esetén akár 40 m³ vízhozamú is lehet, és komoly áradásokat is okozhat.

Diósi ág[szerkesztés]

Egyetlen szárazságtűrő ága a diósi, ami Únytól délre, Tinnye felé ered rétegvizes forrásból. Ha tehát a talajvíz szintje igen alacsony, akkor is van vízhozama. Ez az ág 1970 óta folyamatosan apadt 2011-ig, azóta vízjárása stabil. Esőzések esetén emelkedik, de nem szélsőségesen, vize tiszta, a szennyezés mértéke alacsony.

Kisebb vízfolyások[szerkesztés]

  • Únyi-kispatak. Forrása az Únyi-tó, torkolata az Únyi-patak diósi ága. Ez a vízfolyás csak Únyi-kispatak néven van emlegetve, vízhozama elhanyagolható, a nyári félévre ki is száradhat.
  • Máriahalmi-patak: kicsi vízhozamú, Máriahalmon eredő csermely. Torkolata az Únyi-patak.
  • Több más kisebb, névtelen vízfolyás is folyik bele, de jelentőségük gyakorlatilag nincs.

Partmenti települések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]