Új zsidó temető (Frankfurt am Main)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Új zsidó temető (Neuer Jüdischer Friedhof)
Közigazgatás
OrszágNémetország
TelepülésFrankfurt am Main
CímEckenheimer Landstraße 238.
Típusizraelita temető
Létrejötte1928
Vallászsidó
Földrajzi adatok
Területe54.532 m²
Elhelyezkedése
Új zsidó temető (Neuer Jüdischer Friedhof) (Frankfurt am Main)
Új zsidó temető (Neuer Jüdischer Friedhof)
Új zsidó temető (Neuer Jüdischer Friedhof)
Pozíció Frankfurt am Main térképén
é. sz. 50° 08′ 23″, k. h. 8° 41′ 09″Koordináták: é. sz. 50° 08′ 23″, k. h. 8° 41′ 09″
Új zsidó temető (Neuer Jüdischer Friedhof) weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Új zsidó temető (Neuer Jüdischer Friedhof) témájú médiaállományokat.

Az Új zsidó temető egy zsidó temetkezési hely Frankfurt am Mainban, amely szomszédos a frankfurti Központi temetővel. A temetőt 1928-ban nyitották meg, miután a korábban temetésre használt Régi zsidó temető betelt, és nem lehetett tovább bővíteni. A temetőt a frankfurti zsidó közösség ma is használja.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A temető Frankfurt Eckenheim kerületében található, az Eckenheimer Landstraßétől keletre. A temetőt délről és keletről a Központi temető határolja, területe 54.532 négyzetméter. 1939-ben egy 165 méter hosszú falat építettek a Központi temető új kapujától az új temető területéig. A temető falát két – az 1938 novemberi kristályéjszaka során elpusztított – frankfurti zsinagóga köveiből építették. Ma egy emléktábla jelzi az építőanyag eredetét.

Megközelítése[szerkesztés]

Az új temető főépületét Fritz Nathan, a frankfurti kormány építésze tervezte. A Neues Frankfurt (1925–1930) várostervezési program idején emelt vörösesbarna klinkertéglás épületet Neues Bauen stílusban tervezte. A temető bejárata fölött az alábbi idézet olvasható héberül:

Az Úr színe előtt járhatok az élők földjén.
– A zsoltárok könyve 116,9

A bejárati rész mögött nyíló kövezett udvart egy oszlopcsarnok határolja. A gyászcsarnok balra található.

Története[szerkesztés]

Az új temető első tervei 1914-re nyúlnak vissza. Ekkor már látták, hogy a Régi zsidó temető hamarosan be fog telni, ezért megvásárolták egy területet az Új zsidó temető részére a Homburger Landstraße környékén. Véleménykülönbségek adódtak, s végül a temetőt az Eckenheimer Landstraßén, a Központi temetőnél alakították ki. Az első világháború miatt a helyszín megtervezése és kivitelezése háttérbe szorult, és építészeti pályázatot is csak 1921-ben hirdettek. A munkát végül Fritz Nathan városépítész irányította.

Kialakítása[szerkesztés]

A temetőben körülbelül 8.000 elhunyt sírja található. A Rat-Beil-Straße-i régi temetővel ellentétben az új temető sokkal praktikusabb kialakítású. Alig található itt monumentális vagy díszes sír. Az új temető kialakítása tehát inkább hasonlít a hagyományos zsidó temetőkhöz, amelyek egyszerű építésűek voltak. Ez volt a frankfurti városi tanács akkori vezetőjének, Ernst May egyik kívánsága és alapgondolata is.

A sövényekkel elválasztott parcellák egy főtengellyel vannak összekötve, amely a kaputól egy nagy menóráig terjed. A főtengely mentén körülbelül 800 frankfurti zsidó sírja található, akik a deportálás helyett az öngyilkosságot választották.

Nevezetes halottak[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Valentin Senger (Autor), Klaus Meier-Ude (Fotograf): Die jüdischen Friedhöfe in Frankfurt. Verlag Waldemar Kramer, Frankfurt am Main 1985, S. 10–20 (3. átdolgozott kiadás: Die jüdischen Friedhöfe in Frankfurt am Main. Fachhochschulverlag, Frankfurt am Main 2004.
  • Isidor Kracauer: Geschichte der Juden in Frankfurt a. M. (1150-1824). 2 Bände, J. Kauffmann, Frankfurt am Main 1925/27.
  • Eugen Mayer: Die Frankfurter Juden. Blicke in die Vergangenheit. Verlag Waldemar Kramer, Frankfurt am Main 1966.

További információk[szerkesztés]