Régi zsidó temető (Frankfurt am Main, Rat-Beil-Straße)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Régi zsidó temető
(Alter jüdischer Friedhof)
A Régi zsidó temető főbejárata
A Régi zsidó temető főbejárata
Közigazgatás
OrszágNémetország
TelepülésFrankfurt am Main
Típusizraelita temető
Létrejötte1828
Vallászsidó
Földrajzi adatok
Területe73 000 m²
Elhelyezkedése
Régi zsidó temető (Frankfurt am Main)
Régi zsidó temető
Régi zsidó temető
Pozíció Frankfurt am Main térképén
é. sz. 50° 07′ 58″, k. h. 8° 41′ 30″Koordináták: é. sz. 50° 07′ 58″, k. h. 8° 41′ 30″
A Wikimédia Commons tartalmaz Régi zsidó temető témájú médiaállományokat.
A Régi zsidó temető főbejárata
Mayer Carl és Louise von Rothschild síremléke
Königswarter sírja
A Nobel-díjas Paul Ehrlich sírja
Samson Raphael Hirsch és feleségének sírkövei
Leopold Sonnemann sírköve
Emma és Henry Budge sírja
Israel von Stolin, a Frankfurter sírja

A Rat-Beil-Straße-n található Régi zsidó temető a legnagyobb a tizenkét zsidó temetkezési hely közül Frankfurt am Mainban. Akárcsak a frankfurti Központi temetőt, ezt is az akkori városhatárokon kívül alakították ki. 1828-ban nyitották meg, miután az egykori Frankfurter Judengasse (gettó) közelében lévő – a középkor óta használt – temetkezési helyet bezárták. Az utolsó temetés 1928. szeptember 18-án történt.

1928-ig csaknem 40 000 halott nyerte el végső nyughelyét a temetőben. Számos gazdagon díszített síremlék és híres személyiség sírja megtalálható itt, amelyek fontos kulturális értékét képviselnek. Miután 1929-ben bezárták a temetőt, megnyitották az Eckenheimer Landstraße-n az Új zsidó temetőt.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A temető a Rat-Beil-Straße-n található Frankfurt Nordend városrészében. A nyugati oldalán a Központi temető kriptafalával határos. Az eredeti területe kilenc morgen (kb. 18.000 négyzetméter) volt. Az 1850-es és 1890-es években többször kibővítették, míg végül elnyerte mai méretét, a 73.831 négyzetmétert, és fallal kerítették körbe. A temetőt ma nyugatról, északról és északkeletről is a Központi temető határolja. Keleten a Friedberger Landstraßéval határos.

Megközelítése[szerkesztés]

A temető eredeti bejáratát Friedrich Rumpf építész tervezte klasszicista stílusban, dór oszlopokkal. A bejárat feletti Architrávban a következő héber felirat olvasható:

Megpihennek nyugvóhelyükön mind, akik az igaz úton járnak
– Ézs 57,2

A főkapu közvetlenül a Központi temető kriptacsarnokával határos. A temetőbe ma már nem a főkapun keresztül lehet bejutni, hanem egy tőle körülbelül 50 méterre található vaskapun.

Története[szerkesztés]

1821-ben a város megbízta Johann Adam Beil szenátort egy új, a város határain kívül kialakítandó temető megtervezésével. Mind a Peterskirchhof, mind az egykori Judengasse régi zsidó temetője túl kicsi lett, ami a túlzsúfoltság miatt fenntarthatatlan higiénés körülményekhez vezetett. Az új temetőben, amely ma határos az Eckenheimer Landstraßével, keresztény és zsidó részleg is kialakításra került. A temető kivitelezését Friedrich Rumpf építész és Sebastian Rinz városi kertész valósította meg. Az új temető végül 1828-ban nyílt meg.

Az eredeti területet időről időre kibővítették. A zsidó temető első bővítésére az 1850-es években, egy későbbire az 1890-es években került sor. 1876-ban a Samson Raphael Hirsch vezette ortodox Izraelita Vallási Társaság különvált a frankfurti reformzsidó közösségtől, és a temetőtől keletre saját temetkezési helyet alakítottak ki, azonban az idők folyamán a két temető területe összeolvadt.

Mivel a temetőt végül minden oldalról körülvette a Központi temető, már nem lehetett tovább bővíteni. 1929-ben, a temető csaknem százéves fennállását követően, felavatták az Új zsidó temetőt az Eckenheimer Landstraße-n, a Központi temetőtől északra.

A síremlékek jellegzetességei[szerkesztés]

A Régi zsidó temetőben található sírok kialakítása részben eltér a többi zsidó temetőre jellemző hagyományos kinézettől. A temetkezések kezdetén a sírok nagy részét egyszerű stílusban tervezték. A 19. század folyamán azonban a szomszédos keresztény temető sírjaihoz hasonlóan, egyre pazarabb és pompásabb formát öltöttek.

Csupán az ortodox Izraelita Vallási Társaság maradt meg továbbra is a hagyományos stílusnál. Az önálló ortodox temető területe, amelyet 1876-ban alakítottak ki, az évek során összeolvadt a temető többi részével, de a sírkövek kinézete miatt a ma napig egyértelműen kivehető.

Mai használata[szerkesztés]

Ma a temető területén mintegy 40 000 elhunyt síremléke található. 1928-ig rendszeresen temetkeztek ide, amíg a Eckenheimer Landstraßén lévő Új zsidó temetőt létre nem hozták. Ma is tartanak néha temetést a régi részen, de ezek kizárólag a már korábban idetemetett emberek közeli hozzátartozói vagy rokonai lehetnek.

Ide temetett személyek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Die jüdischen Friedhöfe in Frankfurt. Mit Fotos von Klaus Meier-Ude und Texten von Valentin Senger. Waldemar Kramer, Frankfurt am Main, 1983.
  • Victor von Brauchitsch, Helga von Brauchitsch: Zum Gedenken – Grabmale in Frankfurt am Main. Kramer, Frankfurt am Main, 1988.
  • Peter Braunholz, Britta Boerdner, Christian Setzepfandt: . Bildband. Societäts-Verlag, Frankfurt am Main, 2009.
  • Friedhofsverwaltung der Stadt Frankfurt am Main – Grünflächenamt – Abteilung Friedhofsangelegenheiten: Der Friedhofswegweiser - Informationen, Hinweise, Standorte, Historie, Anschriften, Inserate. Hrsg.: Mammut-Verlag (= Diesseits und Jenseits). 1. kiadás. Mammut-Verlag, Leipzig, März 2012.
  • Isidor Kracauer: Geschichte der Juden in Frankfurt a. M. (1150-1824). 2 Bände, J. Kauffmann, Frankfurt am Main, 1925/27.
  • Eugen Mayer: Die Frankfurter Juden. Blicke in die Vergangenheit. Verlag Waldemar Kramer, Frankfurt am Main, 1966.
  • Valentin Senger (Autor), Klaus Meier-Ude (Fotograf): Die jüdischen Friedhöfe in Frankfurt. Verlag Waldemar Kramer, Frankfurt am Main 1985., S. 10–20. (3. átdolgozott kiadás: Die jüdischen Friedhöfe in Frankfurt am Main címmel. Fachhochschulverlag, Frankfurt am Main, 2004.

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alter jüdischer Friedhof Rat-Beil-Straße című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.