Átok rátok lányok (Bűbájos boszorkák)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Átok rátok lányok
Bűbájos boszorkák
1. évad, 1. epizód
Eredeti cím Something Wicca This Way Comes
Főszereplő Shannen Doherty (Prue), Holly Marie Combs (Piper), T. W. King (Andy), Dorian Gregory (Darryl), Alyssa Milano (Phoebe)
Vendégszereplő Eric Scott Woods (Jeremy), Matthew Ashford (Roger), Chris Flanders (Chef Moore)
Író Constance M. Burge
Rendező John T. Kretchmer
Gyártási szám 1498704
Első sugárzás 1998. október 7.
Kronológia
Előző 'nincs'
Következő Javna szeme
A Bűbájos boszorkák epizódjainak listája

Az Átok rátok lányok a The WB híres sorozatának, a Bűbájos boszorkáknak az első része. Ez a rész a sorozat kezdő része, ugyan első változata is létezik, azonban ezt soha nem vetítették le. A nem közvetített részt ugyanazon helyszíneken forgatták, csak úgy mint ezt a változatát. Lori Rom, akit elsőként Phoebe Halliwell szerepére választottak, személyes okokra hivatkozva hagyta ott a sorozatot az első leforgatott részt követően. Aaron Spelling, a sorozat vezető producere ekkor Alyssa Milano-t kérte fel a szerepre, akit még a Melrose Place című szintén amerikai sorozat forgatásáról ismert. Alyssa Milano, miután elfogadta a felkérést, egészen a sorozat befejeződéséig Phoebe Halliwell szerepében volt látható. Az epizód angol címe a Shakespeare Macbeth című drámájának negyedik felvonásában olvasható idézet („By the pricking of my thumbs something wicked this way comes.” = „Viszket már a bal hüvelykem: Bűnfia kell, hogy közelgjen.”) Ebben a műben is megjelenik három boszorkány a főhős környezetében. Az Egyesült Államokban ennek az epizódnak volt és van a legnagyobb sikere.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet egy gyertyákkal kialakított kisoltár előtt kántáló nő meggyilkolásával kezdődik, melyet egy titokzatos, fekete öltözéket viselő, késsel felszerelkezett személy végez el.

A következő képkocka már a valódi cselekményszálat kezdi meg; Piper Halliwell az esőtől ázva érkezik meg a Halliwell-házba, ahol nővére, Prue Halliwell éppen egy csillárt javítgat. Párbeszédükből kiderül, hogy Piper éppen egy másnap esedékes próbafőzésre készül, s az ott elkészítendő recept hozzávalóit kellett neki San Francisco kínai negyedében beszereznie. Miközben az udvarlójától, Jeremytől kapott rózsákat vizsgálgatja, Piper felfedezi az asztalon heverő régi szellemtáblát, melyet még Prue hozott fel a pincéből. A szellemtábla nem ismeretlen a nővérek számára, a hátlapján található egy idézet édesanyjuktól. Miután a testvérek elhagyják a helyiséget, a szellemtábla mutatója mozgásba lendül…

A rendőrség még aznap este kiszáll az epizód elején történt gyilkosság helyszínére. Mint kiderül, nem ez a legelső hasonló eset: a húsz év körüli meggyilkolt nők mind egy-egy oltár előtt találtatnak meg, s mindegyikük a kelta Triquetra szimbólumot viseli. Andy Trudeau nyomozó boszorkánygyilkosságokra gyanakszik, azonban társa, Darryl Morris nem ért vele egyet.

Prue legnagyobb problémája, hogy az időközben tovább erősödő viharban miért nem működnek a ház csillárjai. Piper ekkoz felhozza a témát, hogy jó ötlet egy lakótársat maguk mellé fogadniuk, s közli Prue-val, hogy legkisebb húguk, Phoebe Halliwell, aki eddig New Yorkban élt, visszaköltözik a Halliwell-házba. Prue azonban lehordja Pipert, amiért beleegyezett ebbe, hiszen Prue és Phoebe nem igazán jönnek ki egymással, ugyanis Prue állítása szerint Phoebe kikezdett a legidősebb nővér barátjával, Rogerrel, azonban ezeket a vádakat Phoebe tagadja. Prue arra gyanakszik, a lány azért érkezik vissza, hogy megkaparinthasson némi pénzt a ház eladásából, de Prue közli vele, hogy a ház nem eladó, mert az már generációk óta ehhez a családhoz tartozik.

Phoebe az Árnyékok Könyve varázsigéjével felszabadítja a Hármak Erejét

A szellemtáblát tanulmányozva a testvérek különös jelenség tanúi lesznek: a tábla mutatója ugyanis anélkül mozog, hogy valaki is irányítaná. Prue és Piper ugyan nem hisznek az esemény közvetlen szemtanújáúl szolgáló Phoebe-nek, mondván, mindig is ő volt az, aki a mutatót manuálisan mozgatta. A szellemtábla mutatója úgy vándorol ide-oda a betűk között, hogy a PADLÁS szó olvasható ki az üzenetből. Ebben a pillanatban az áram is elmegy a házban. A sötétség és a mozgó szellemtábla-mutató hatására Piper Jeremy-hez kíván menekülni, de Prue lebeszéli, s inkább a pincébe invitálja, hogy a tartalékbiztosítékot segítsen megtalálni. Phoebe eközben a padlásra tart. Némi próbálkozást követően Phoebe feladja, azonban a padlásajtó mégis kinyílik. A padlás elülső részén lévő ládára a Hold világít rá, ebben a ládában Phoebe egy könyvet talál, mely az Árnyak Könyve hangzatos címet viseli. A vaskos könyv első oldalán található verssorokat Phoebe ezután hangosan felolvassa. Az érkező Piper és Prue magukon kívül vannak, hogy Phoebe mindhármuk nevében olvasta fel a varázsigét. Prue észreveszi, hogy a könyv boszorkányságról szól, de Phoebe ragaszkodik azon állításához, hogy az időzítés pontosan alkalmas volt arra, hogy felvegyék az ereiket: a telekinézis, az időfagyasztás és a jövőbelátás erejét.

A következő napra már Phoebe kivételével a nővérek napirendre térnek az előző esti furcsa eseményeket követően. Phoebe az éjszaka folyamán az Árnyékok Könyvéből informálódik arról, hogy a három nővér, akik az ártatlanok védelmében fellépő boszorkányokként ismertek, a Bűbájosok, a legnagyobb valószínűséggel ők lennének, azonban egyedül van ezen a véleményen.

Prue udvarlója, Roger megszerezte magának azt a megbizatást, amelyet Prue vitt volna véghez, s a szituáció olyannyira felhergeli a legidősebb Halliwell-nővért, hogy akaratlanul kifolyatja a Roger ingzsebében lévő tollból a tintát. Időközben Piper főzővizsgáján úgy tűnik, elveszti az állást, ugyanis egyetlen összetevőt nem adott hozzá a próbaételhez, amikor Chef Moore, az étterem főszakácsa megkóstolna egy falatot. Azonban mielőtt a falat a séf szájához érne, a férfi mozdulatlanná dermed. Először Piper sem érti a dolgot, de végül felhasználja a lehetőséget, hogy javítson a recepten. Ezalatt Prue Roger irodájában felmond, újabb akaratlan gondokat okozva volt főnökének és barátjának. Pipert pedig ezalatt Jeremy csalja el egy kis kiruccanásra. Phoebe-nek pedig kerékpározás közben látomása érkezik, s ezzel sikerül megmentenie két görkorcsolyázó tinédzserfiút attól, hogy elüsse őket egy autó.

A balesetes Phoebe-t a kórházban meglátogatván, Prue összetalálkozik középiskolai szerelmével, Andy Trudeau nyomozóval, s míg a potenciális beteg nem elérhető állapotban van számukra, egy automatából szerzett kávé mellett elbeszélgetnek egymás jelenlegi életéről.

A Quake étteremben miután saját szemével győződött meg Phoebe igazáról, végre Prue is megérti, hogy valóban különleges erővel, a telekinézis képességével rendelkezik. Ezalatt Jeremy egy taxiban ülve Piperrel, elcsalja egy olyan elhagyatott épületbe, amelyről a San Francisco-Oakland Bay Bridge-re (a San Francisco-t Oakland-del összekötő öbölhídra) való kilátás lenyűgöző. Egy gyógyszerüzletben Phoebe segítségével Prue valóban tisztában lesz valódi képességeivel: egy egész sor gyógyszert lesodor idegességében anélkül, hogy hozzáérne.

Az elhanyagolt építési területen Jeremy egy liftben késsel rátámad Piperre, hogy megszerezze tőle is az erejét csak úgy, mint ahogyan azt a korábban általa meggyilkolt boszorkányok esetében is tette. Piper azonban ijedtében megfagyasztja Jeremy-t a lifttel együtt, s némi kreativitás felhasználásával sikerül hazamenekülnie. Egy a padláson elmondott varázslat és egy woodoo baba segítségével a nővéreknek úgy tűnik, sikerül eliminálniuk a gonosz warlockot, de Phoebe látomása később kideríti, hogy a bűbáj nem hatott kellő effektivitással.

A rémült testvérek a bejárati ajtóban találják a rózsatüskékkel átszabdalt testű, fenyegetőző Jeremyt, s mindannyian a padlásra menekülnek. Miután a warlock a barrikádnak épített bútorokat elmozgatja, a lányok nem tudják, mi tévők legyenek. Végül Prue ötleteként a szellemtábla hátuljára írt idézetet felhasználva és többször elkántálva sikerül elpusztítaniuk az életükre elsőként törő warlockot.

Az epizód zárójelenetében Andy érkezik Prue-hoz a következő nap reggelén, s randevúra hívja a legidősebb nővért, azonban Prue kezdetben visszakozik. Később elmeséli húgainak a felmerülő kétségeit, hogy a boszorkányok vajon randevúzhatnak-e, s végül arra a következtetésre jutnak, hogy a legjobb férfiak jutnak majd nekik. Az epizód azzal zárul, hogy Prue erejét felhasználva becsukja a bejárati ajtót maga mögött.

Árnyékok Könyve[szerkesztés]

Ellenségek[szerkesztés]

Jeremy Burns

Warlock. Már a Nagyi halála előtt figyelte a lányokat, s úgy tett, mintha Piper udvarlója lenne, eközben célja a Hármak Ereje megszerzése, és ezzel együtt az Árnyékok Könyve megkaparintása volt. San francisco-i újságírónak kiadva magát a mit sem sejtő Piper és Prue bizalmába férkőzött, azonban nem sokkal később Phoebe megérkezésével beteljesült a Hármak Ereje végzete, s a nővérek első próbálkozása vele szemben ugyan sikertelen volt, a szellemtábla hátuljára írt idézettel sikerült őt likvidálniuk.

Varázslatok[szerkesztés]

Az Erő megszerzése

Halld most a boszorkák szavát, az éjszakában rejtőző titkokat! Megidéztetik legősibb istenünk. A mágia hatalmas Ereje kerestetik. Ezen éjszakában ebben az órájában megidéztetik az Ódon Erő. Küldd le a három testvérre az Erőt! Kell nekünk az Erő. Add nekünk az Erőt.

Megszabadulás egy szerelemtől

A szerelmed elhervad, majd eltűnik az életemből és a szívemből. Hadd legyek én Jeremy, és távozzak el örökre.

A Hármak Ereje felszabadít.

Szereplők[szerkesztés]

Állandó főszereplők[szerkesztés]

Mellékszereplők[szerkesztés]

Epizódszereplők[szerkesztés]

 • Jeremy (Piper udvarlója) szerepében Eric Scott Woods
 • Roger (Prue volt udvarlója és volt főnöke) szerepében Matthew Ashford
 • Chef Moore (a Quake étterem vezető séfe) szerepében Chris Flanders

Apróságok[szerkesztés]

 • A ház előtti fán a sötétben egyetlen levél sem található, reggelre azonban teljesen kivirágzik. Ez azért van, mert a hasonló jelenetek még abból a verzióból származtak, amelyben Lori Rom játszotta Phoebe szerepét.
 • A Quake-ben Prue és Phoebe arról vitáznak, hogy van-e valójában különleges erejük. Mikor Prue telekinézisével magához húzza a poharat, a cukor úgy megy át, mintha átteleportálná. Ezt a képességét Prue a későbbiekben már nem használja.
 • A magyar szinkronban mialatt a nővérek a „Hármak ereje felszabadít!” mondatot duruzsolták, nem, vagy csupán alig hallatszik Jeremy hangja, bár rendkívül fontos információkat tartalmaz.
 • Piper a Jeremy-vel együtt ijedtében a liftet is megfagyasztja, ami eleve igen különös, tekintve, hogy a második próbálkozásáról van szó egész eddigi életében. Miután Jeremy kiolvad, a lift viszont nem olvad ki, hiszen akkor Jeremy húzná fölfelé Piper lábát.

Az epizód címe más nyelveken[szerkesztés]

 • angol nyelvterület: Something Wicca This Way Comes - Valami boszorkányság ily módon érkezik
 • spanyol: Por aquí llega algo mágico (Valami varázslatos ily módon érkezik)
 • német: Das Buch der Schatten (Az Árnyékok Könyve)
 • olasz: Il libro delle Ombre. (Az Árnyékok Könyve)
 • makedón: Knigata na Senkite (Az Árnyékok Könyve)
 • lengyel: Księga cieni (Az Árnyékok Könyve)

További információk[szerkesztés]

Átok rátok lányok az Internet Movie Database oldalon (angolul)