Átok rátok lányok (Bűbájos boszorkák)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Átok rátok lányok
Bűbájos boszorkák
1. évad, 1. epizód
Eredeti címSomething Wicca This Way Comes
FőszereplőShannen Doherty (Prue), Holly Marie Combs (Piper), T. W. King (Andy), Dorian Gregory (Darryl), Alyssa Milano (Phoebe)
VendégszereplőEric Scott Woods (Jeremy), Matthew Ashford (Roger), Chris Flanders (Chef Moore)
ÍróConstance M. Burge
RendezőJohn T. Kretchmer
Gyártási szám1498704
Első sugárzás1998. október 7.
Kronológia
Előző'nincs'
KövetkezőJavna szeme
A Bűbájos boszorkák epizódjainak listája

Az "Átok rátok lányok" a Bűbájos boszorkák televíziós sorozat első évadjának a nyitó epizódja. A részt a sorozat megalkotója és vezető producere, Constance M. Burge írta és John T. Kretchmer rendezte. Az USA-ban 1998. október 7-én a The WB csatornán mutatták be. Az "Átok rátok lányok" volt a Bűbájos boszorkák legnézettebb része. 7,7 millió néző látta, és ezzel ez lett a The WB legnézettebb premierje.[1] Később a Smallville első része ért el ennél nagyobb nézettséget.

A sorozat három Halliwell nővér életét mutatja be, akik együtt a Bűbájosok: Prue (Shannen Doherty), Piper (Holly Marie Combs) és Phoebe Halliwell (Alyssa Milano). Megmutatja, hogyan birkóznak meg nagyanyjuk halálával, és az örökséggel, mely kicsit több, mint a ház, amiben felnőttek. Mindhármuknak adatott valami természetfeletti erő: Prue értett a telekinézishez, Piper be tudta fagyasztani az időt, Phoebe pedig a jövőbe látott. Együtt normális életet próbálnak meg élni San Fransiscóban, miközben démonokkal és szellemekkel harcolnak, miközben megpróbálják titokban tartani természetfeletti képességeiket.


Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet egy gyertyákkal kialakított kisoltár előtt kántáló nő meggyilkolásával kezdődik, melyet egy titokzatos, fekete öltözéket viselő, késsel felszerelkezett személy végez el.

A következő képkocka már a valódi cselekményszálat kezdi meg; Piper Halliwell az esőtől ázva érkezik meg a Halliwell-házba, ahol nővére, Prue Halliwell éppen egy csillárt javítgat. Párbeszédükből kiderül, hogy Piper éppen egy másnap esedékes próbafőzésre készül, s az ott elkészítendő recept hozzávalóit kellett neki San Francisco kínai negyedében beszereznie. Miközben az udvarlójától, Jeremytől kapott rózsákat vizsgálgatja, Piper felfedezi az asztalon heverő régi szellemtáblát, melyet még Prue hozott fel a pincéből. A szellemtábla nem ismeretlen a nővérek számára, a hátlapján található egy idézet édesanyjuktól. Miután a testvérek elhagyják a helyiséget, a szellemtábla mutatója mozgásba lendül…

A rendőrség még aznap este kiszáll az epizód elején történt gyilkosság helyszínére. Mint kiderül, nem ez a legelső hasonló eset: a húsz év körüli meggyilkolt nők mind egy-egy oltár előtt találtatnak meg, s mindegyikük a kelta Triquetra szimbólumot viseli. Andy Trudeau nyomozó boszorkánygyilkosságokra gyanakszik, azonban társa, Darryl Morris nem ért vele egyet.

Prue legnagyobb problémája, hogy az időközben tovább erősödő viharban miért nem működnek a ház csillárjai. Piper ekkoz felhozza a témát, hogy jó ötlet egy lakótársat maguk mellé fogadniuk, s közli Prue-val, hogy legkisebb húguk, Phoebe Halliwell, aki eddig New Yorkban élt, visszaköltözik a Halliwell-házba. Prue azonban lehordja Pipert, amiért beleegyezett ebbe, hiszen Prue és Phoebe nem igazán jönnek ki egymással, ugyanis Prue állítása szerint Phoebe kikezdett a legidősebb nővér barátjával, Rogerrel, azonban ezeket a vádakat Phoebe tagadja. Prue arra gyanakszik, a lány azért érkezik vissza, hogy megkaparinthasson némi pénzt a ház eladásából, de Prue közli vele, hogy a ház nem eladó, mert az már generációk óta ehhez a családhoz tartozik.

Phoebe az Árnyékok Könyve varázsigéjével felszabadítja a Hármak Erejét

A szellemtáblát tanulmányozva a testvérek különös jelenség tanúi lesznek: a tábla mutatója ugyanis anélkül mozog, hogy valaki is irányítaná. Prue és Piper ugyan nem hisznek az esemény közvetlen szemtanújáúl szolgáló Phoebe-nek, mondván, mindig is ő volt az, aki a mutatót manuálisan mozgatta. A szellemtábla mutatója úgy vándorol ide-oda a betűk között, hogy a PADLÁS szó olvasható ki az üzenetből. Ebben a pillanatban az áram is elmegy a házban. A sötétség és a mozgó szellemtábla-mutató hatására Piper Jeremy-hez kíván menekülni, de Prue lebeszéli, s inkább a pincébe invitálja, hogy a tartalékbiztosítékot segítsen megtalálni. Phoebe eközben a padlásra tart. Némi próbálkozást követően Phoebe feladja, azonban a padlásajtó mégis kinyílik. A padlás elülső részén lévő ládára a Hold világít rá, ebben a ládában Phoebe egy könyvet talál, mely az Árnyak Könyve hangzatos címet viseli. A vaskos könyv első oldalán található verssorokat Phoebe ezután hangosan felolvassa. Az érkező Piper és Prue magukon kívül vannak, hogy Phoebe mindhármuk nevében olvasta fel a varázsigét. Prue észreveszi, hogy a könyv boszorkányságról szól, de Phoebe ragaszkodik azon állításához, hogy az időzítés pontosan alkalmas volt arra, hogy felvegyék az ereiket: a telekinézis, az időfagyasztás és a jövőbelátás erejét.

A következő napra már Phoebe kivételével a nővérek napirendre térnek az előző esti furcsa eseményeket követően. Phoebe az éjszaka folyamán az Árnyékok Könyvéből informálódik arról, hogy a három nővér, akik az ártatlanok védelmében fellépő boszorkányokként ismertek, a Bűbájosok, a legnagyobb valószínűséggel ők lennének, azonban egyedül van ezen a véleményen.

Prue udvarlója, Roger megszerezte magának azt a megbizatást, amelyet Prue vitt volna véghez, s a szituáció olyannyira felhergeli a legidősebb Halliwell-nővért, hogy akaratlanul kifolyatja a Roger ingzsebében lévő tollból a tintát. Időközben Piper főzővizsgáján úgy tűnik, elveszti az állást, ugyanis egyetlen összetevőt nem adott hozzá a próbaételhez, amikor Chef Moore, az étterem főszakácsa megkóstolna egy falatot. Azonban mielőtt a falat a séf szájához érne, a férfi mozdulatlanná dermed. Először Piper sem érti a dolgot, de végül felhasználja a lehetőséget, hogy javítson a recepten. Ezalatt Prue Roger irodájában felmond, újabb akaratlan gondokat okozva volt főnökének és barátjának. Pipert pedig ezalatt Jeremy csalja el egy kis kiruccanásra. Phoebe-nek pedig kerékpározás közben látomása érkezik, s ezzel sikerül megmentenie két görkorcsolyázó tinédzserfiút attól, hogy elüsse őket egy autó.

A balesetes Phoebe-t a kórházban meglátogatván, Prue összetalálkozik középiskolai szerelmével, Andy Trudeau nyomozóval, s míg a potenciális beteg nem elérhető állapotban van számukra, egy automatából szerzett kávé mellett elbeszélgetnek egymás jelenlegi életéről.

A Quake étteremben miután saját szemével győződött meg Phoebe igazáról, végre Prue is megérti, hogy valóban különleges erővel, a telekinézis képességével rendelkezik. Ezalatt Jeremy egy taxiban ülve Piperrel, elcsalja egy olyan elhagyatott épületbe, amelyről a San Francisco-Oakland Bay Bridge-re (a San Francisco-t Oakland-del összekötő öbölhídra) való kilátás lenyűgöző. Egy gyógyszerüzletben Phoebe segítségével Prue valóban tisztában lesz valódi képességeivel: egy egész sor gyógyszert lesodor idegességében anélkül, hogy hozzáérne.

Az elhanyagolt építési területen Jeremy egy liftben késsel rátámad Piperre, hogy megszerezze tőle is az erejét csak úgy, mint ahogyan azt a korábban általa meggyilkolt boszorkányok esetében is tette. Piper azonban ijedtében megfagyasztja Jeremy-t a lifttel együtt, s némi kreativitás felhasználásával sikerül hazamenekülnie. Egy a padláson elmondott varázslat és egy woodoo baba segítségével a nővéreknek úgy tűnik, sikerül eliminálniuk a gonosz warlockot, de Phoebe látomása később kideríti, hogy a bűbáj nem hatott kellő effektivitással.

A rémült testvérek a bejárati ajtóban találják a rózsatüskékkel átszabdalt testű, fenyegetőző Jeremyt, s mindannyian a padlásra menekülnek. Miután a warlock a barrikádnak épített bútorokat elmozgatja, a lányok nem tudják, mi tévők legyenek. Végül Prue ötleteként a szellemtábla hátuljára írt idézetet felhasználva és többször elkántálva sikerül elpusztítaniuk az életükre elsőként törő warlockot.

Az epizód zárójelenetében Andy érkezik Prue-hoz a következő nap reggelén, s randevúra hívja a legidősebb nővért, azonban Prue kezdetben visszakozik. Később elmeséli húgainak a felmerülő kétségeit, hogy a boszorkányok vajon randevúzhatnak-e, s végül arra a következtetésre jutnak, hogy a legjobb férfiak jutnak majd nekik. Az epizód azzal zárul, hogy Prue erejét felhasználva becsukja a bejárati ajtót maga mögött.

Árnyékok Könyve[szerkesztés]

Ellenségek[szerkesztés]

Jeremy Burns

Warlock. Már a Nagyi halála előtt figyelte a lányokat, s úgy tett, mintha Piper udvarlója lenne, eközben célja a Hármak Ereje megszerzése, és ezzel együtt az Árnyékok Könyve megkaparintása volt. San francisco-i újságírónak kiadva magát a mit sem sejtő Piper és Prue bizalmába férkőzött, azonban nem sokkal később Phoebe megérkezésével beteljesült a Hármak Ereje végzete, s a nővérek első próbálkozása vele szemben ugyan sikertelen volt, a szellemtábla hátuljára írt idézettel sikerült őt likvidálniuk.

Varázslatok[szerkesztés]

Az Erő megszerzése

Halld most a boszorkák szavát, az éjszakában rejtőző titkokat! Megidéztetik legősibb istenünk. A mágia hatalmas Ereje kerestetik. Ezen éjszakában ebben az órájában megidéztetik az Ódon Erő. Küldd le a három testvérre az Erőt! Kell nekünk az Erő. Add nekünk az Erőt.

Megszabadulás egy szerelemtől

A szerelmed elhervad, majd eltűnik az életemből és a szívemből. Hadd legyek én Jeremy, és távozzak el örökre.

A Hármak Ereje felszabadít.

Apróságok[szerkesztés]

  • A ház előtti fán a sötétben egyetlen levél sem található, reggelre azonban teljesen kivirágzik. Ez azért van, mert a hasonló jelenetek még abból a verzióból származtak, amelyben Lori Rom játszotta Phoebe szerepét.
  • A Quake-ben Prue és Phoebe arról vitáznak, hogy van-e valójában különleges erejük. Mikor Prue telekinézisével magához húzza a poharat, a cukor úgy megy át, mintha átteleportálná. Ezt a képességét Prue a későbbiekben már nem használja.
  • A magyar szinkronban mialatt a nővérek a „Hármak ereje felszabadít!” mondatot duruzsolták, nem, vagy csupán alig hallatszik Jeremy hangja, bár rendkívül fontos információkat tartalmaz.
  • Piper a Jeremy-vel együtt ijedtében a liftet is megfagyasztja, ami eleve igen különös, tekintve, hogy a második próbálkozásáról van szó egész eddigi életében. Miután Jeremy kiolvad, a lift viszont nem olvad ki, hiszen akkor Jeremy húzná fölfelé Piper lábát.

Gyártás[szerkesztés]

Először elkészítették a sorozat legelső részét, ami nem került adásba. Már itt is használták azt a Los Angelesben a Carroll Avenue 1329-ben lévő terepet, ami felbukkan a folytatásokban is. Lori Rom és Chris Boyd alakította először Phoebe-öt és Andyt, de később mások kapták meg ezeket a szerepeket. Miután Lori Rom elhagyta a sorozatot, Aaron Spelling főproducer felkérte Alyssa Milanot – akit ő a Melrose Place-ből ismert – hogy vállalja ő a szerepet, majd pedig egy hangstudióba vonultak.

Az adásba nem került rész bónusz lemezként szerepel a sorozat egészét tartalmazó DVD-kiadáson.

Fogadtatás[szerkesztés]

2016-ban Gavin Hetherington a SpoilerTV-mn vezetett egy sorozatot Charmed címmel a műsor befejezésének 10. évfordulója környékén. Az első rész az első évadot tekintette át, a bevezető epizódot is beleértve. Gavin megjegyzése szerint az epizód „klasszikus”, és „ő szerette az epizódot.”[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Michael, Dennis. „'Charmed' has that Spelling magic”, CNN, 1998. október 23.. [2014. szeptember 8-i dátummal az eredetiből archiválva] 
  2. Hetherington, Gavin: Charmed – 10th Anniversary Special – Season 1 Review: "Something Wicca This Way Comes". SpoilerTV, 2016. április 2. (Hozzáférés: 2016. április 9.)

További információk[szerkesztés]

Átok rátok lányok az Internet Movie Database oldalon (angolul)