Árny a felhők között

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Árny a felhők között
(Shadow in the Cloud)
2020-as amerikai–új-zélandi film
RendezőRoseanne Liang
Producer
  • Brian Kavanaugh-Jones
  • Kelly McCormick
  • Tom Hern
  • Fred Berger
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Roseanne Liang
  • Max Landis
Főszerepben
ZeneMahuia Bridgman-Cooper
VágóTom Eagles
Gyártás
GyártóNew Zealand Film Commission
Ország Amerikai Egyesült Államok
Új-Zéland
Nyelvangol
Játékidő83 perc
Forgalmazás
ForgalmazóVertical Entertainment
Bemutató
  • 2020. szeptember 12.
  • 2022. március 17. (Irak)
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Árny a felhők között (eredeti cím: Shadow in the Cloud) 2020-as akció-horrorfilm, melyet Roseanne Liang és Max Landis forgatókönyvéből Liang rendezett.[1] A főbb szerepekben Chloë Grace Moretz, Beulah Koale, Taylor John Smith, Callan Mulvey és Nick Robinson látható.

2020. szeptember 12-én mutatták be a 2020-as Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol elnyerte a People's Choice Award for Midnight Madness-díjat.[2] 2021. január 1-jén adta ki a Vertical Entertainment és a Redbox Entertainment.[3]

Cselekmény[szerkesztés]

A második világháború idején Maude Garrettnek hamis papírokkal sikerül felszállnia egy bombázógépre. Állítólag titkos dokumentumokat tartalmazó dobozt visz magával, amelyet Szamoára kell eljuttatnia. A bombázó legénysége barátságtalan fogadtatásban részesíti, gyűlölködő jelzőkkel sértegetve; a nőt a bombázó alján lévő lövészkabinba zárják. Mivel már nincs hely a doboz számára, megengedi a legénység egyetlen barátságos tagjának, Walter Quaidnek, hogy magához vegye. Miközben a kabinban ül, Maude hirtelen meglát egy lényt, amely a szárny alsó részén mászkál, és ezt jelenti a legénységnek rádión.

Senki nem hisz a lánynak; nem sokkal később egy ellenséges repülőgép jelenik meg, amelyet Maude később a fedélzeti ágyúval le tud lőni. Amikor ezután elhagyhatja a kabinját, az ajtó elakad, és ő csapdába esik. Mivel a lány felháborodottan reagál a legénységnek a helyzetét illető megjegyzésekre, azok felhagynak a zsilip kinyitására tett kísérleteikkel, és a kapitány megszakítja vele a kommunikációt. Miközben a legénység újra kapcsolatba lép vele, egy rádióüzenet érkezik, amelyben közlik velük, hogy Maude Garrett nincs a hadseregben, és nincs bejegyezve a járatra sem. Maude ezután belülről lezárja az ágyúfülkét.

Bevallja, házas, és leánykori nevén szállt fel a bombázógépre. Ekkor újra látja a lényt, ahogy a gépet roncsolja; immár Dorn is látja a szörnyet, de a többiek nem hisznek neki és Maude-nak. Mivel azt gyanítják, Maude doboza az oka a fedélzeten történt eseményeknek, Reeves kiadja a parancsot, hogy nyissák ki. Mindenki meglepetésére egy csecsemő van benne. Maude elmagyarázza, a férje bántalmazta, viszonya volt Quaiddel, és akaratlanul esett teherbe. Mivel nem akarta elmondani Quaidnak a babát, Maude megrendezte a küldetését, hogy elmeneküljön a férjétől, mielőtt az megölné.

Amikor a kapitány éppen visszatérne a légibázisra, három japán vadászgép közeledik, ekkor a lény bejut a bombázógépbe; megsebesíti Quaidot, és elrabolja a dobozt a benne lévő csecsemővel. A lény megjelenik Maude előtt a csecsemővel a táskájában, mire Maude kiszáll a toronyból a szabadba, revolverével rálő a szörnyetegre, és elűzi azt; a doboz a gyermekkel a repülőgépről lelógva hátramarad. Maude felmászik a dobozhoz a gyerekkel, és egy másik nyíláson keresztül visszamászik a repülőgépbe. A szörny ismét támad, és kidobja Taggartot a repülőgépből, mielőtt Maude ki tudná őt szedni a bombázóból. Először úgy tűnik, hogy lezuhan, de sikerül megmenekülnie, mert szárnyai vannak. A támadó japán vadászgépek lövésekkel megölik a legénység három tagját - köztük a kapitányt. Maude átveszi a parancsnokságot, és leszállásra kényszeríti a gépet. A szörny újra megjelenik a földön, és ismét megpróbálja elragadni a babát; Maude harcol ellene, és végül sikerül megölnie. Ezután fogja a síró csecsemőt, leül egy kidőlt fatörzsre, és megszoptatja.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[4]
Maude Garrett Chloë Grace Moretz Csifó Dorina
Anton Williams Beulah Koale Csík Csaba Krisztián
Walter Quaid Taylor John Smith Miller Zoltán
John Reeves Callan Mulvey Weil Róbert
Tommy Dorn Benedict Wall Zöld Csaba
Terrence Taggart Byron Coll Fesztbaum Béla
Bradley Finch Joe Witkowski Simon Kornél
Stu Beckell Nick Robinson Czető Roland

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'Shadow in the Cloud' Review: There's Mischief in the Air”, The New York Times, 2020. december 31.. [2021. március 17-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. január 2.) 
  2. Toronto: Chloe Zhao's 'Nomadland' Wins Audience Award”, The Hollywood Reporter, 2020. szeptember 20.. [2020. november 13-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. augusztus 16.) 
  3. Fleming, Mike Jr.: Vertical Entertainment & Redbox Land North American Rights Deal On Toronto Midnight Madness Title 'Shadow In The Cloud'. Deadline Hollywood , 2020. szeptember 17. [2021. március 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. szeptember 17.)
  4. Árny a felhők között az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Shadow in the Cloud című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]