Áfonyás és rekettyés fenyérek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fenyéren (Vaccinio-Genistetalia) növő hegyi árnika (Arnica montana)

Az áfonyás és rekettyés fenyérek (Vaccinio-Genistetalia) a sovány legelők és félcserjések (Calluno-Ulicetea Br-Bl. et R. Tx. ex Klika & Hadač 1944) növénytársulástani osztályának egyetlen olyan rendje, amelynek társulásai Magyarországon is megtalálhatók.

Előfordulásuk[szerkesztés]

Jellegzetesen európai társulások. Az atlantitól egészen a szubkontinentális régióig nőnek. Elterjedési területük súlypontja Északnyugat-Európa; onnan északi és kelet felé egyre ritkábbak. Magyarországon főleg a csapadékosabb nyugati és északkeleti tájakon fordulnak elő.

Természeti viszonyaik, kialakulásuk[szerkesztés]

Talajuk podzolosodó barna erdei talaj, podzol vagy savanyú tőzegtalaj és ranker. Csapadékosabb területeken a talajban akár cementált vízzáró réteg, ún. vaskőfok (Ortstein) is kialakulhat.

Magyarországon többnyire másodlagosak a savanyú talajú lombos erdők és a fenyvesek irtásaiban – és fennmaradásuk is az erdőgazdálkodás következménye; természetes állományai csak szilikát sziklakibúvások környékén és törmeléklejtőkön, valamint lápok szegélyein alakulnak ki. A felnyíló erdőkben a szukcesszió kezdeti fázisában különösen a felszabaduló tápanyagot jól hasznosító csarab, valamint a füvek és más lágyszárúak kerülnek előnybe. Később a hangafélék savanyú avarában keletkező telítetlen humuszsavak kimossák az ásványi sókat, és ettől a talaj fokozatosan leromlik. A termőhely beerdősülését akadályozza a legeltetés, az alomgyűjtés, a gyeptéglavágás, a kaszálás és az égetés; ezek a tevékenységek egyúttal a talaj degradálódását is elősegítik.

Szerkezetük, karakterfajaik[szerkesztés]

Olyan fenyérek, amelyek növényzete főleg törpecserjékből áll – ekképpen az atlanti fenyérek fajszegény változatainak tekinthetők.

Rendszertani felosztásuk[szerkesztés]

A rend növénytársulásait három csoportba osztják; ezeknek nemcsak fajkészlete, de elterjedési területe is különböző:

Források[szerkesztés]

  • Borhidi, 2003: Borhidi Attila, 2003: Magyarország növénytársulásai