Ádám hídja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ádám hídja
légifelvétel
légifelvétel
Ország
Népesség
Teljes népességismeretlen
Hosszúság48 km
IdőzónaUTC+05:30
Elhelyezkedése
Ádám hídja (India)
Ádám hídja
Ádám hídja
Pozíció India térképén
é. sz. 9° 07′ 16″, k. h. 79° 31′ 18″Koordináták: é. sz. 9° 07′ 16″, k. h. 79° 31′ 18″
A Wikimédia Commons tartalmaz Ádám hídja témájú médiaállományokat.

Ádám hídja (tamil ஆதாம் பாலம், Atham Palam; angol: Adam's Bridge) Dél-India egyik csúcsát Srí Lanka északnyugati részével összekötő apró szigetek és zátonyok láncolata. Ez a kb. 30 km-es láncolat a Mannari-öbölt választja el a Palk-öböltől. Helyi nyelven Ráma hídjának vagy Setubandha néven is nevezik (tamil: இராமர் பாலம் Irāmar Palam).

Feljegyzések arról tanúskodnak, hogy kb. a 15. századig Ádám hídján száraz lábbal át lehetett kelni, azaz teljes egészében a tengerszint felett volt. A „hidat” 1480-ban egy trópusi ciklon tette tönkre, majd a viharok egyre inkább kiszélesítették a szigetek közti szorosokat.[1]

A Rámájana hindu eposz szerint Hanumán építette, aki segíteni akart Rámának abban, hogy átkeljen a tengerszoroson és megmentse Szítát. A muszlim hagyomány szerint Ádám kelt át a „hídon”, miután kiűzetett az édenkertből.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Garg, Ganga Ram (1992). "Adam's Bridge". Encyclopaedia of the Hindu World. A–Aj. New Delhi: South Asia Books. p. 142. ISBN 81-7022-374-1.
  2. Akadémiai Kiadó: Világvallások → Ádám hídja; 2009

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Adam's Bridge című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.