Zwentibold lotaringiai király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Szent Zwentibold (871. január 1.900. augusztus 13.) Arnulf frank király törvénytelen gyermeke volt[1][2][3].

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

893-ban Arnulf felesége, Ota, törvényes utódot hozott a világra: Lajost, a későbbi IV. Lajos keleti frank királyt. 895. májusában Arnulf, aki akkor keleti frank király volt, kinevezte Zwentiboldot, feltehetően kárpótlásképpen, Lotaringia királyának és május 14-én vagy 30-án megkoronázták.

A helyi nemesség ellenállását Arnulf Herman kölni és Ratbod trieri érsekek támogatásával letörte, ezzel is előkészítve Lotaringia integrálását a Keleti Frank Királyságba.

Miután elfoglalta a trónt, Zwentibold beavatkozott a Nyugati Frank Királyság utódlási vitájába: a trónért Odó, Párizs grófja és a későbbi III. Károly nyugati frank király között. A két trónkövetelő azonban hamarosan szövetkezni kezdett Zwnetibold ellen, mivel az magának akarta megszerezni a nyugati frank királyságot.

Mivel Zwentibold uralkodása során a hűtlen helyi nemesség helyett a köznépet támogatta, állandóan felkelésekkel kellett szembenézni és elég népszerűtlen uralkodó volt a nemesség szemében. Miután 899-ben apja meghalt, a gyermek Lajos foglalta el a keleti frank királyság trónját. Zwentibold megpróbálta kihasználni az alkalmat és megteremteni a Lotaringiai Királyság függetlenségét, de a helyi nemesek fellázadtak és követséget küldtek Lajoshoz. 900-ban a szomszédos Hainaut-i Grófság uralkodója, I. Reginár fellázadt Zwentibold ellen és a mai Susteren közelében vívott csatában legyőzte és megölte. 900. augusztus 13-án halt meg, halála után a katolikus egyház szentté és mártírrá avatta.

Zwentibold halála után Lajos uralkodott Lotaringiában is, de kis kora miatt nem tudta egyben tartani a birodalmat. 904-ben Lotaringia Gerhardt gróf kezébe került, aki hamarosan hercegi címet kapott.

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

897-ben vette feleségül Odát, I. Ottó szász herceg lányát.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Zwentibold című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Collins, Roger (1999). Early Medieval Europe 300-1000, 2nd edition. Palgrave
  2. Charles Crawley: Medieval Lands
  3. "Filiumque suum rex Arnulfus...nomine Tuendebolebum" szerepelt az Annales Vedastini feljegyzéseiben. Annales Vedastini 895, MGH SS II, p. 207.