Zalabai Péterné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zalabai Péterné
SzületettBárkány Erzsébet Ágnes
1942május 8. (81 éves)
Budapest
Foglalkozásaszociális munkás, rehabilitációs környezettervező szaktanácsadó
Kitüntetései2003. Magyar Érdemrend Lovagkeresztje, 2022. Példakép-Példaképp-díj
SablonWikidataSegítség

Zalabai Péterné, Ági (Budapest, 1942. május 8. –) a Motiváció Alapítvány képviselője, fejlesztési vezetője; szociális munkás, rehabilitációs környezettervező szaktanácsadó. A hazai fogyatékosellátás megújítója, az Önálló Életvitel Mozgalom egyik hazai meghonosítója, az ehhez szükséges szolgáltatások megteremtésének úttörője.

Életpályája[szerkesztés]

Eredeti végzettsége szerint kutatóvegyészként dolgozott a Kőbányai Gyógyszerárugyárban és a Finomvegyszer Szövetkezetben, ahol többek között a propolisz-alapú PROPUR termékcsalád kifejlesztésében vett részt. Karrierváltását legidősebb gyermeke, Zalabai Gábor 1981-ben bekövetkezett balesete hozta. A négyvégtag-bénult fia ellátása az akkori viszonyok között nagy nehézséget és még nagyobb kihívást jelentett. Ismerősök révén kapcsolatba kerültek dr. Gadó Pállal, a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének főtitkárával, akinek hatására a fogyatékosügy felé fordultak, és ettől kezdve anya és fia egymást kiegészítve változtatták meg a hazai fogyatékosellátás rendszerét és szemléletét, honosították meg az Önálló Életvitel (Independent Living) mozgalmat Magyarországon.

1990-ben bekerült a Budapest Főváros 22. kerületi Önkormányzatának Szociális Bizottságába; az integrált oktatással és a fogyatékos emberek foglalkoztatásával kapcsolatos előterjesztései nyomán a kerületben elindult Magyarország első integrált óvodája.

Az önálló életvitel megvalósítását segítő szolgáltatások biztosítása érdekében 1991 májusában létrehozta a Motiváció Mozgássérülteket Segítő Alapítványt, amelynek azóta is vezetője, és amelytől neve elválaszthatatlan.

1992-ben, 50 éves korában kezdte meg tanulmányait a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskola Szociálismunkás-képző szakán, ahol 1996-ban végzett. Ezenfelül rendelkezik marketing-menedzseri, nonprofit menedzseri és szociális menedzseri szakirányú, vezetés-szervezés szakközgazdász végzettséggel. 2002-ben (60 évesen) kezdte meg tanulmányait az építészmérnöki rehabilitációs szakmérnöki karon, amelyik harmadik diplomája lett. Rehabilitációs környezettervező szakértőként, rehabilitációs szakmérnökként számos középület akadálymentesítése fűződik a nevéhez (pl. Corvinus Egyetem főépület [1], Észak-magyarországi Munkaügyi Központ területén működő összes munkaügyi kirendeltsége (BAZ, Heves, Nógrád megye).

Az ő ötlete alapján született meg 1996-ban az Első Magyarországi Kerekesszékes Divatbemutató [1], és 2008-ban a Fordítva [2] című rövidfilm, Spáh Dávid [3] rendezésében.

Fáradhatatlanul vesz részt Budapest akadálymentesítésében és képviseli a fogyatékos emberek érdekeit, számos javaslatot tesz a kerületek és a főváros bizottságaiban, pl. Esélyteremtő Budapest Munkacsoport (2021). Konferenciákat, kiállításokat, rendezvényeket szervezett az integráció, az esélyegyenlőség témakörében. A Motiváció Alapítvány 15 éves évfordulójára (2006) nagyszabású gálaestet szervezett a Magyar Telekom székházába, Sólyom Erzsébet (a köztársasági elnök felesége) fővédnökségével. [4] A harmincadik évforduló ünneplésére (2021) rányomta bélyegét a pandémia: egy szerényebb ünnepség és egy könyv összeállításával köszöntötték a kerek évfordulót.[5]

Számos szervezet munkájában vett és vesz részt tanácsadóként, partnerként. Megszámlálhatatlan konferencia, workshop, szakmai beszélgetés előadója. Több oktatási intézményben tanított.

Elismerései közül kiemelkedik a Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2003) és a Példakép – Példaképp díj (2022). Számtalan tanulmány, módszertani kézikönyv szerzője, pl. Élő otthon (2003) és Élő munkahely (2008).

Motiváció Alapítvány[szerkesztés]

Zalabai Péterné neve és a Motiváció Alapítvány elválaszthatatlan egymástól. 1991-től alapító-ügyvezetőként, később fejlesztési igazgatóként az alapítvány szervezeti egységeinek, programjainak, eseményeinek kitalálása mind a nevéhez fűződik.

1991 májusában, az önálló életvitel megvalósulásának segítésére jött létre az alapítvány, a legelső időkben tanácsadó-információs irodaként; a munkatársak mindegyike fogyatékossággal élő személy volt.

1992-ben elindult szállító szolgálatuk, majd 1993 októberében elindították Magyarországon először személyi segítő szolgálatukat, amely az önrendelkező életvitel alapfeltétele. Személyi segítők kézikönyve c. [6] kiadványukban rögzítették a szolgáltatás módszertanát és alapelveit. A szolgáltatás során kialakított módszertan számos eleme épült be a későbbi Támogató Szolgálatokkal kapcsolatos törvénybe[7], az Alapítvány hosszú évekig módszertani központként segítette az ország más pontjain kialakuló támogató szolgálatok létrejöttét.

1992-ben indult ugyancsak egyedülálló szolgáltatásuk, a Speciális Munkaközvetítő Iroda, amely az első időkben leginkább mozgássérült embereknek keresett munkahelyet. Hamarosan változtattak az irányelveken, és egy sokkal összetettebb, ún. Komplex Munkaerőpiaci Szolgáltatás keretében a munkaadó és a munkavállaló igényeinek megfelelően nyújt mindenre kiterjedő munkaerőpiaci szolgáltatást mind a mai napig.

1992–1993 folyamán Magyarországon elsőként valósítottak meg komplex akadálymentesítési tevékenységet a Nyitott Város Kalauz Akciócsoport keretében, 6000-nél több fővárosi közintézmény és szolgáltató akadálymentes felmérését végezték el, amelyhez a teljes módszertant is maguk dolgozták ki. 1995-ben megjelentették egy német segédlet fordítását, az „Ajánlatok kereskedelmi egységek bejáratának és belső tereinek kialakításához” c. kiadványt; 1998-ban közreműködésükkel készült el az „Akadálymentes környezet építészeti tervezési segédlet” CD-ROM[8]. További kiadványaik az akadálymentesítés témakörében: Budapesti útikalauz sérült embereknek, Élő Otthon (2003) és Élő munkahely (2008), Motility (Mozgásképesség) turisztikai adatbázis fogyatékos embereknek (2010).

A 90-es évek közepén elindították érzékenyítő programjaikat óvodák és iskolák számára: esélyórák keretében fogyatékos fiatalok saját tapasztalataikat osztották meg a 3–18 éves korosztállyal. Az integrációt segítő programjaikkal számos rendezvényen is részt vettek, pl. a Sziget Fesztiválon vagy az Ability Parkban.

1996. november 15-én a De JuRe Alapítvánnyal közösen megszervezték az Első Magyarországi Kerekesszékes Divatbemutatót,[9] a tervező Zoób Kati volt, [10] [11] a fővédnökséget Göncz Árpádné [12] vállalta, Schubert Éva színésznő volt a ceremóniamester. A Magyar Kultúra Alapítvány székházában tartották az eseményt; a L’Oréal sminkesekkel és fodrászokkal támogatta a megvalósulást.

1997-ben részben az alapítvány lobbitevékenységének köszönhetően megszületett a felsőoktatási törvény a fogyatékossággal élő hallgatók tanulmányainak folytatásához szükséges esélyegyenlőséget biztosító feltételekről, amely rendelkezik a fogyatékos hallgatók jogairól, valamint létrejött a fogyatékosügyi koordinátor státusz a felsőoktatásban.

2004 óta működtetik jogsegélyszolgálatukat.

2008-ban az alapítvány megbízásából készült el a Fordítva című film.

2012. december 16-án az Együttható Egyesülettel partnerségben a Point of View (Nézőpont) integrált csoport színdarabját mutatták be Tükörkép – Re:mind Me címmel az Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Házban.

2014. április 11-én Teret adunk az esélyeknek címmel a Ferenciek terén tartottak egy, a felszíni közlekedést, egyenlő esélyű hozzáférést biztosító akadálymentes környezetet népszerűsítő eseményt, a „Miénk a belváros főutcája” önkormányzati rendezvénysorozathoz illeszkedve.

2015–2019 között évente rendezték meg az Ntone Eventtel közösen az Integrált Sárkányhajó fesztivált Sukorón.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

  • 2003-ban megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét (polgári tagozat)
  • 2009-ben Promenád-díj: a kiemelkedő civil tevékenységet végző nőket díjazta a Partners Hungary Alapítvány
  • 2022-ben Példakép–Példaképp díjat kapott[13]

Művei, publikációi[szerkesztés]

  • Önálló életvitel és személyi segítés, Esély folyóirat, 1997/5.
  • Fővárosi szociális kalauz 1995., 1996., 1997 Archiválva 2022. május 7-i dátummal a Wayback Machine-ben
  • Hogyan segítsük sérült embertársainkat? Archiválva 2017. április 23-i dátummal a Wayback Machine-ben, szerk., Motiváció Alapítvány, Budapest [14]
  • Személyi segítők kézikönyve, Budapest, 1997., Dallos Éva – Detrich Zsuzsanna – Debrecenyi Károly István – Dr. Ferenczyné Dóra Tamara – Dr. Kállayné Őry Csilla – Litavecz Anna – Névery Katalin – Dr. Ohly Éva – Polinszky Tibor – Dr. Rupp Mária – Zalabai Péterné
  • Munkaerő-piaci segítő szolgálat [2], Dávid Andrea – Füzessy Józsefné – Dr. Gere Ilona – Horgyienkó Éva – Janovics László – Matus Ágnes – Móricz Rita – Szellő János – Zalabai Péterné, Módszertani kézikönyv, 2003.
  • Foglalkoztatáspolitika, munkaerőpiac, esélyegyenlőség, Motiváció Alapítvány, 2005. [15]
  • A Motiváció Alapítvány módszertani kézikönyve foglalkozási rehabilitációs szolgálatok számára, Budapest, 2006, ELTE BGGYK
  • Megfelelő embert a megfelelő helyre, tippek és tanácsok a fogyatékkal élők munkahelyi befogadásának elősegítésére [3] Archiválva 2022. február 7-i dátummal a Wayback Machine-ben, Zalabai Péterné – Végh Katalin – Csapó Gábor, 2006.
  • Vezető-sáv – a teljeskörű munkahelyi akadálymentesítéshez munkáltatók számára, Csányi Zsuzsanna – Halmos Szilvia – Szabó Miklós – Jasper Éva – Palkovics Rozália – Vég Katalin – Zalabai Péterné, Salva Vita Alapítvány, 2008
  • Önálló életvitelt segítő eszközök, munkahelyi akadálymentesítés és munkaeszközök adaptációja [4], jegyzet, ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, Budapest, 2009.
  • Az élő otthon (Ötletek és javaslatok lakókörnyezetünk akadálymentes kialakításához), Zalabai Péterné – Vízvárdi András, Budapest, 2003
  • Az élő munkahely – Foglalkozási rehabilitációról munkaadóknak [5] Archiválva 2022. május 7-i dátummal a Wayback Machine-ben, Zalabai Péterné – Vízvárdi András, Budapest, 2008
  • Célcsoportok bemutatása foglalkozási tanácsadók részére [6], segédlet, Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft., 2014., Dr. Harangozó Judit – Jásper Éva- Pántya Erika – Dr. Perlusz Andrea – Dr. Petky Ferenc – Simonné Janzsó Tünde – Valiczkó Éva – Zalabai Péterné
  • Alternatív munkaerőpiaci szolgáltatás, egységes szolgáltatás módszertan [7], Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft., 2014., Deák Éva – Füzessy Józsefné – Daróczy-Hajas Klaudia – Hajas György – Jásper Éva – Kóródi Edit – Pántya Erika – Török Réka – Valiczkó Éva – Végh Katalin – Zalabai Péterné

Interjúk, sajtó[szerkesztés]

  • Csakazértis, Gábor, Népszabadság, 1986. január 4. [16]
  • Tolókocsis menet a miniszterhez, Népszava, 1989. szeptember 16. [17]
  • Az élet minőségéért…, Magyar Hírlap, 1993. április 20. [18]
  • Fogyatékosok kalauza, Vasárnapi Hírek, 1993. június 27. [19]
  • A közintézményekből kiszorulnak a fogyatékosok, Népszabadság, 1994. december 6. [20]
  • Speciális munkaközvetítő, Népszabadság, 1995. január 7. [21]
  • Otthonukban gondozzák a fogyatékosokat, Népszabadság, 1995. január 20. [22]
  • Önálló életvitel kis segítséggel, Látlelet, 1995. 8-9. szám [23]
  • Elkészült a szociális kalauz – Minden tizedik fővárosi fogyatékos, Magyar Hírlap, 1995. december 14. [24]
  • Fővárosi Szociális Kalauz – Számba vették a szolgáltatórendszert, Esti Hírlap, 1996. január 20. [25]
  • Kevés a pénz, nehezebb támogatást szerezni, Motiváció Alapítvány a fogyatékos emberek megsegítésére, Népszabadság, 1996. szeptember 25. [26]
  • Készül a szociális kalauz, Népszabadság Budapest melléklet, 1996. november 1. [27]
  • Kerekes szék és tűsarok, Kurír – reggeli kiadás, 1997. január 7. [28]
  • Sokszor sérülnek a fogyatékosok jogai. Népszabadság, Budapest melléklet, 1997. július 11. [29]
  • Esélyegyenlőség vagy diszkrimináció, Népszabadság, 1997. szeptember 22. [30]
  • A mozgássérültekre nem gondoltak a tervezők, Népszava, 1998. január 21. [31]
  • Főnökünk a számítógép?, Magyar Hírlap, 1998. február 6. [32]
  • Munkaközvetítő és tanácsadó fogyatékosoknak, Népszabadság Budapest melléklet, 1998. július 31. [33]
  • A fogyatékosság nem jelenthet állandó tétlenséget, Speciális munkaközvetítő iroda a fővárosban, Népszabadság Budapest melléklet, 1998. szeptember 16. [34]
  • Helyt kell állni az egészségesek között, Népszabadság, 1999. október 5. [35]
  • Kerekes székes ügyintézés zökkenőkkel, Népszabadság – Budapest melléklet, 2001. november 3. [36]
  • Segítség fogyatékosoknak, Népszabadság Budapest melléklet, 2002. július 22. [37]
  • Lépcsőrengeteg az Erzsébet téren, Népszabadság Budapest melléklet, 2002. augusztus 3. [38]
  • Akadálymentesítés, szorít a határidő, Népszabadság Budapest melléklet, 2002. szeptember 27. [39]
  • Sérült emberek beilleszkedéséért, Budapesti Nap, 2002. november 21. [40]
  • Fogyatékosokat támogató szolgálat, Népszabadság Budapest melléklet, 2003. január 10. [41]
  • Akadályokkal és azok nélkül, Népszabadság Budapest melléklet, 2003. január 15. [42]
  • Útikalauz mozgáskorlátozottaknak, Népszabadság Budapest melléklet, 2003. január 28. [43]
  • Nem épült rámpa a körtéri aluljáróba, Népszabadság Budapest melléklet, 2003. március 25. [44]
  • Akadályokkal teli élet a kerekes székben, Budapesti Nap, 2003. május 16. [45]
  • A korlátok országa, 168óra, 2003. június 12. [46]
  • Új szemléletű épületekre van szükség, 2003. június 17. [47]
  • Megszenvedte a lovagkeresztet, Budapesti Nap, 2003.szeptember 4. [48]
  • Új pályán – negyven felett, Népszabadság, 2003. november 18. [49]
  • Tanulásra hív a Motiváció, Népszava, 2005. március 2. [50]
  • Rámpát a ranglétrára!, Népszabadság, 2013. december 7. [51]
  • A fogyatékossággal élő gyermekek anyukái számára sok ajtó zárva marad, Ridikül.hu, 2016. június 28. [52]
  • Fölzaklató citeraszó, Szabad Föld, 2018. november 16. [53]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.epiteszforum.hu:+Ahol a geometria és a közgazdaságtan találkozik – a Corvinus Egyetem közösségi tereinek megújulása (angol nyelven). https://www.epiteszforum.hu. (Hozzáférés: 2022. május 3.)
  2. (2008. május 4.) „Fordítva” (magyar nyelven).  
  3. Fordítva. filmhu – a magyar moziportál. (Hozzáférés: 2022. május 5.)
  4. Hírek – 15 éves a MOTIVÁCIÓ Alapítvány – nonprofit.hu (magyar nyelven). www.nonprofit.hu. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  5. Harminc éve alakult meg a Motiváció Alapítvány. www.orientpress.hu. [2021. december 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  6. http://www.c3.hu/~motiv/magyar/kezik.html. www.c3.hu. (Hozzáférés: 2022. május 4.)
  7. Kft, Wolters Kluwer Hungary: 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről – Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye (angol nyelven). net.jogtar.hu. (Hozzáférés: 2022. május 4.)
  8. https://www.c3.hu/~motiv/magyar/cd.html. www.c3.hu. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  9. Kurír – reggeli kiadás, 1996. november (7. évfolyam, 298-327. szám) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 5.)
  10. http://www.c3.hu/~motiv/magyar/divat.html. www.c3.hu. (Hozzáférés: 2022. május 5.)
  11. Kurír – reggeli kiadáss, 1997. január (8. évfolyam, 1-30. szám) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 5.)
  12. Népszabadság, 1996. november (54. évfolyam, 255-280. szám) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 5.)
  13. Origo: Díjazták a a társadalmi értékteremtőket (magyar nyelven). https://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2022. április 30.)
  14. Péterné Zalabai – Andrea Dávid – Zsuzsa Kovács: Hogyan segítsük sérült embertársainkat? Hozzáférés: 2022. május 7.  
  15. Foglalkoztatáspolitika, munkaerőpiac, esélyegyenlőség (magyar nyelven). Régikönyvek – Régi könyvek az Interneten!. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  16. Népszabadság, 1986. január (44. évfolyam, 1-26. szám) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  17. Népszava, 1989. szeptember (117. évfolyam, 206–231. sz.) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  18. Magyar Hírlap, 1993. április (26. évfolyam, 87-100. szám) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  19. Vasárnapi Hírek, 1993. január-június (9. évfolyam, 1-26. szám) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  20. Népszabadság, 1994. december (52. évfolyam, 282-307. szám) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  21. Népszabadság, 1995. január (53. évfolyam, 1-26. szám) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  22. Népszabadság, 1995. január (53. évfolyam, 1-26. szám) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  23. Látlelet, 1995 (39. évfolyam, 1-12. szám) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  24. Magyar Hírlap, 1995. december (28. évfolyam, 282-294. szám) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  25. Esti Hírlap, 1996. január (41. évfolyam, 1-26. szám) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  26. Népszabadság, 1996. szeptember (54. évfolyam, 204-228. szám) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  27. Népszabadság – Budapest melléklet, 1996. november | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  28. Kurír – reggeli kiadás, 1997. január (8. évfolyam, 1-30. szám) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  29. Népszabadság – Budapest melléklet, 1997. június | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  30. Népszabadság, 1997. szeptember (55. évfolyam, 203-228. szám) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  31. Népszava, 1998. január (126. évfolyam, 1–26. sz.) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  32. Magyar Hírlap, 1998. február (31. évfolyam, 27-50. szám) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  33. Népszabadság – Budapest melléklet, 1998. július | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  34. Népszabadság – Budapest melléklet, 1998. szeptember | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  35. Népszabadság, 1999. október (57. évfolyam, 229-253. szám) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  36. Népszabadság – Budapest melléklet, 2001. november | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  37. Népszabadság – Budapest melléklet, 2002. július | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  38. Népszabadság – Budapest melléklet, 2002. augusztus | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  39. Népszabadság – Budapest melléklet, 2002. szeptember | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  40. Budapesti Nap, 2002. november (1. évfolyam, 39-51. szám) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  41. Népszabadság – Budapest melléklet, 2003. január | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  42. Népszabadság – Budapest melléklet, 2003. január | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  43. Népszabadság – Budapest melléklet, 2003. január | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  44. Népszabadság – Budapest melléklet, 2003. március | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  45. Budapesti Nap, 2003. május (2. évfolyam, 112-125. szám) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  46. 168óra, 2003. április-június (15. évfolyam, 14-26. szám) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  47. Budapesti Nap, 2003. június (2. évfolyam, 137-149. szám) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  48. Budapesti Nap, 2003. szeptember (2. évfolyam, 202-227. szám) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  49. Népszabadság, 2003. november (61. évfolyam, 255-278. szám) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  50. Népszava, 2005. március (132. évfolyam, 50-74. sz.) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  51. Népszabadság, 2013. december (71. évfolyam, 280-303. szám) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  52. A fogyatékossággal élő gyermekek anyukái számára sok ajtó zárva marad (magyar nyelven). Ridikül. (Hozzáférés: 2022. május 7.)
  53. Szabad Föld, 2018. július-szeptember (74. évfolyam, 27-52. szám) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. május 7.)