Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2017-12-12

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Máriapócs látnivalója[szerkesztés]

Azt szeretném megtudni, hogy File:Shrine, 2017 Máriapócs.jpg kép mit ábrázol!

Esetleg kút volt? de nincs rajta sehol nyílás, talán befedték? Egy háromszög alakú téren áll, három irányban egy-egy vallási kép (ikon?) látható. Kissé a jászberényi kőképekre emlékeztet [1]. A válaszokat előre is köszönöm. - - Globetrotter19 vita 2017. december 12., 12:21 (CET)[válasz]

A Titán folyói[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== Az Asi folyo ==
Azt szeretném megtudni, hogy az ASI FOLYO igaz hogy visszafele folyik???? :Koszonom a valaszt.
--78.97.200.199 (vita) 2017. december 12., 18:18 (CET)[válasz]
Részleges válasz

A képaláírás a szerzői jogokat tartalmazza. Pontosabban: NASA, Caltech, JPL, és ASI. Ez valószínűleg egy intézmény neve. Például California Institute of Techology, Jet Propulsion Laboratory, sőt, a Cornell University is feltűnik a szerzők listáján. AZ ASI is alighanem ilyen rövidítés. Utánanézek.

Ebben a folyóban egyébként nem víz folyik, hanem cseppfolyós metán és etán elegye a Titán felszínén. MZ/X vita 2017. december 12., 21:23 (CET)[válasz]

További részlet

Az ASI az űrhajózási intézet neve: Agenzia Spaziale Italiana. MZ/X vita 2017. december 12., 21:32 (CET)[válasz]


Visszafelé folyik? - teszed fel a kérdést!
Merre folyik, ami nem visszafelé?
Válasz: lefelé, magasabb helyről mélyebbre.
Igen. Szabatosabban, a szócikkünkből idézek: a folyók vize „a gravitáció hatására a magasabb területekről az alacsonyabbak felé folyik. A víz mozgási iránya a folyásirány.”
Visszafelé - azaz: szembe az eredeti folyásiránnyal - egy folyó vize akkor folyik, ha alulról felfelé tolja egy ennél erősebb hatás. Például a tenger dagálya benyomul a folyó völgyébe. Vagy: orkán-erejű szél... Természetesen, visszaáll az eredeti folyásirány - a „fentről lefelé” -, ha megszűnik az ellenirányú hatás.
A víz folyik. Ez a legismertebb ilyen természeti jelenség. A fenti kijelentések a víz esetében zavarbaejtően kézenfekvőek.
De nemcsak a víz folyik. Folyik az iszap, a sár, a láva, a hamu, a homok. (Biztosan van más is...) Ezek nehezen folynak visszafelé, mert nagy a sűrűségük, a rájuk ható gravitációs erőt nehezen tudja legyőzni más természeti hatás. De azért talán láttál már olyat, hogy hamut, homokot sodort a szél felfelé a halom oldalán!
A Titán a Szaturnusz holdja. Felszínén -180°C körüli a hőmérséklet. Ilyen körülmények között nincs folyékony víz a felszínen, az sziklakeménységű kristályos anyag lehet csak. A metán és az etán - Föld-felszíni körülmények között mindkettő gáz halmazállapotú - forráspontja -162°C és -89°C, olvadáspontja pedig mindkettőnek -183°C - azaz a Titánon a metán és az etán (amely részük nem szilárd): folyadékok.
A Titán átmérője kicsi, kb. 5 ezer km. Felszínén a gravitációs gyorsulás nagyon kicsi, a földi értéknek 1/7-e. A Holdé 1/6-a a földinek - ha láttad az amerikai űrhajósokat, hogyan rúgták a port a Holdon, s az milyen lassan hullott vissza, akkor gondolj bele abba, hogy a Titánon még kisebb a tömegvonzás visszahúzó ereje - azaz sokkal könnyebb a dagály, a szélvihar dolga a titáni szénhidrogén-folyók folyásirányának (időleges? - nem biztos) megváltoztatásában.
vitorlavita 2017. december 12., 23:18 (CET)[válasz]
Adalék

A Titánról szóló szócikk egy érdekes mondatot tartalmaz: "These storms produce strong downdrafts, flowing eastward at up to 10 meters per second when they reach the surface." Ez azt jelenti, hogy napéjegyenlőség idején a viharok hatására a porból és folyadékból képződött sár visszafelé folyik, a légköri gázok által sodortatva. MZ/X vita 2017. december 14., 18:12 (CET)[válasz]

A downdraft kifejezés értelmezéséhez lásd: Fel- és leáramlás szócikket. MZ/X vita 2017. december 14., 18:21 (CET)[válasz]

Az Encyclopedia Britannica ábrát is közöl a jelenségről. MZ/X vita 2017. december 14., 18:25 (CET)[válasz]

Máriapócs látnivalója II.[szerkesztés]

Azt szeretném megtudni, hogy a File:Az emberi méltóság temploma tábla, Szent Mihály templom, 2017 Máriapócs.jpg képen említett 'Az emberi méltóság temploma'-nak (2013-ban? épült) van-e más neve? esetleg meg tudja valaki mondani, hogy kell-e angol név vagy jó lesz a commonsba 'Az emberi méltóság temploma, Máriapócs' kategória. Köszönettel. - - Globetrotter19 vita 2017. december 12., 22:40 (CET)[válasz]