Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2014-01-16

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Mi az irányítószáma Valencia C/Doctor Moliner 5, címnek[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--86.59.154.234 (vita) 2014. január 16., 10:21 (CET)[válasz]

Egyszerűbb lett volna a google-nak beadnod, hogy „Valencia C/Doctor Moliner 5”, az rögtön kidobja, hogy 46010. . --Karmela posta 2014. január 16., 13:13 (CET)[válasz]

Lánchid 100% pamut perzselt mercerezett gomblyukvarró[szerkesztés]

További információt szeretnénk a kérdezőtől. Beírhatod, ha a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra kattintasz.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
lánchid 100% pamut perzselt mercerezett gomblyukvarro.
--84.3.229.47 (vita) 2014. január 16., 12:46 (CET)[válasz]

Ugye nem gondolod komolyan, hogy erről itt egy enciklopédia-cikket fogsz fellelni? De mit is szeretnél róla tudni?

--Karmela posta 2014. január 16., 13:15 (CET)[válasz]

Módosított oldalak ellenőrzése[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mikor tortenik a modositott oldalak ellenorzese.
Megkoszonnenk, ha valaki ellenorizne a kurtoskalacsot.
--195.176.238.195 (vita) 2014. január 16., 17:36 (CET)[válasz]
válasz
Először a címben elrejtett kérdésre válaszolok.
A szócikkek módosítását bárki megteheti, legyen akár ismeretlen Wikipédia-olvasó, vagy regisztrált szerkesztő. A szócikkeket elvileg mindig ellenőrzik, hogy hibátlan fogalmazású, tárgyszerű-e, állításai közismertek-e vagy forrásokkal alátámasztott stb. Ezt a feladatot az ún. járőrök végzik. (Ők is önkéntesek.) Többen is vannak, de nem elegen. Elég hosszú „várólistájuk” van, az átlagos átfutási idő mostanában egy hónap.
Második gondolat:
A kivárási idő nem egyforma az egyes módosítások után. Egy regisztrált szerkesztőről szokás tudnunk, hogy kicsoda, mennyire ismeri a Wikipédia szabályait stb., szemben a nem-regisztrált - vagy ugyan regisztrált wikipédista, de csak elfelejtett bejelentkezni, s ő ezért - ismeretlen cikkmódosítóval. Hiába írná be, hogy ő Kis Pál, a legújabb Nobel-díjas, jelszó nélkül ezt bárki állíthatja magáról. (Egyébként szócikkben nem is használunk aláírást.) Muszáj ellenőriznünk a regisztráltnév-nélküliek munkálkodását. (Ha valamelyik regisztrált szerkesztőről bebizonyosodik, hogy cikkei-módosításai megbízhatóak, ő ún. megerősített szerkesztő státuszt kap: ettől kezdve módosításai-cikkei azonnal megjelennek a Wikipédiában, külön ellenőrzés nélkül. Ezt a rangot hamar - pár hét alatt is elképzelhető - el lehet érni, a munkálkodása akkurátusságától függően... Én is hamar...)
Harmadik gondolat:
Megköszönni nem kell! Mi örülünk, ha bővül-javul enciklopédiánk! Vagyis, inkább mi köszönnénk meg! Dicséretet - ha nem tudod visszatartani :-) - ugyan lehet itt is kitenni, de ha a szócikk vitalapjára írod, vagy a módosítás szerzőjének vitalapjára, akkor jut a dicséreted célba! (Személynek akkor van saját vitalapja [„üzenőfala”], ha regisztrált tagunk. - Egy ismeretlent csak az IP-címével tudunk azonosítani! Az ilyen „nevű” vitalapot pl. egy számítógép-újraindítás után már csak más tudná elolvasni: akinek az internetszolgáltató kiosztotta akkor azt az IP-címet...)
vitorlavita 2014. január 16., 22:59 (CET)[válasz]

A fényképek eltűnéséről és visszahelyezéséről[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy hogyan lehetne vegervenyesen visszatenni a fenykepeket az angol es magyar kurtoskalacs oldalra, amelyeket rombolo szandekkal eltuntettek.
A fenykepek coyrightja a Kurtoskalacs Szaktestulete, es szabad felhasznalas celjabol tettuk oket ki a honlapunkra, valamint a wikipedia oldalakra.
Kernem, tegyek vissza a kepeket, es akadalyozzak meg hogy a jovoben ilyesmi tortenhessen. Koszonettel, Hantz Peter
--195.176.238.195 (vita) 2014. január 16., 21:23 (CET)[válasz]
válasz
Megnéztem a Kürtőskalács szócikkünk laptörténetét. Valóban, rengeteg kép el lett távolítva, még a Commonsból is! Az eltávolítások oka, minden esetben: „Copyright violation”! (kopirájt-sértés). Gondolom, miért!
A szócikkek illusztrációit szigorú engedélyezési eljárás után szabad csak beleilleszteni a szócikkbe! És a Commonsba sem szabad feltölteni ezen eljárás nélkül! Kérem, olvasd el, hogy milyen eljárást kell lefolytatni egy kép feltöltésekor: Speciális:Feltöltés!
Rendelkeznünk kell a jogtulajdonos engedélyével: Wikipédia:Engedélykérő_szabványlevelek! Nekünk - a hitelességünk érdekében - ügyelnünk kell a jogtisztaságra: szükségünk van a dokumentumokra, amelyek tanúsítják a jogtulajdonos engedélyét, és amit fel tudunk mutatni akkor, amikor valaki a Wikipédiát jogsértőnek tartja.
Szerintem a „Copyright violation”-jelzés most azt jelenti: a (törölt) képek nem rendelkeznek jogtulajdonosi engedéllyel, a mi birtokunkban ilyenek nincsenek (még)! (Ha özönvízszerűen áll fenn a ©-jog nélküli képfeltöltés (9 képről van szó), az ellenintézkedés: azonnali!)
Mivel én még nem töltöttem fel jogtulajdonosi engedély nélkül képet, azért nem tudom arra a választ, hogy mi történhet akkor, amikor ezek az engedélyek megérkeznek! Lehet, hogy újra fel kell tölteni az összes képet! De az is lehet, hogy egyszerűen visszavonják a törlési parancsokat!
Véleményem szerint a tennivalóid:
  • regisztrálni magadat közénk (néhány perc - személyes adataidat mi nem hozzuk nyilvánosságra - magadról azt írsz, amit akarsz)
  • végignézni a baloldali Wikipédia-menü egyes pontjait (el lehet tévedni benne, de kályhának jó ez a lista, s innen újra berohanni a sűrűjébe... :-)})
  • ha gondod van, akkor gondolj arra: amikor regisztráltál, akkor a vitalapodon találtál egy mentor-nevet! Ő segíteni fog, csak írj a vitalapjára!
  • Kell egy kis idő, amíg talpra állítod a módosításaidat... de egy ma született őzgida is egy-kettőre talpra áll!
vitorlavita 2014. január 17., 00:29 (CET)[válasz]