Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2013-09-08

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Haladó[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, mit nevezünk haladónak
hogy a haladó megvan határozva ki vagy kik határozzák meg minek alaoján?
--178.48.154.101 (vita) 2013. szeptember 8., 09:12 (CEST)[válasz]
válasz
A Magyar értelmező kéziszótár (2. kiadás, Akadémiai Kiadó, Budapest 1975, ISBN 963 05 0731 5) az 503. oldalán a haladó szóra öt jelentést sorol fel:
Főnévként
  • Valamerre haladó személy. Példa: az élen haladók.
  • A fejlődés, a haladás híve.
  • Haladó tanfolyamot végző, illetve a kezdőnél felkészültebb személy.
Melléknévként
  • Társadalmi haladást szolgáló, jelentő. Példák: haladó értelmiség; haladó hagyomány.
  • A kezdőnél magasabb fokú.
Kérdésed az utóbbi négy jelentésre vonatkozik. E definíciók társadalmi csoportok, tehát politikai-világnézeti szempontokat, illetve tudományos-szakmai véleményeket tükröznek vissza - e kettő közül is inkább a politikaira kérdezel, ha jól sejtem!
Ha felütjük az idegen szavak szótárait, akkor a progresszív szó magyar jelentéseként találjuk meg a haladó szót. E szó magyarázatára innen idézek:
„A progresszió azon politikai szavak körébe tartozik, amelyeknek több jelentésük van. Ugyanolyan szó ez, mint például a radikális. Van egy általános, igazából valós politikai tartalmat nem nagyon hordozó és egy konkrét politikai programhoz, ideológiához kötődő jelentése. Általánosabb értelemben radikális az, aki hajlíthatatlan, szélsőséges, olykor erőszakos is; hasonlóképp, általános jelentése szerint progresszív az, aki a haladás, a reform mellett elkötelezett – ellentéte a változást ellenző, a maradi. Bárki, bármilyen politikai ideológia, program mellett is legyen elkötelezve, lehet radikális vagy progresszív.”
Behelyettesítve a magyar szót: a haladó kifejezést ebben az értelemben használja a politikai nyelv, hisz az egyszerűen politikai stílusként felfogott progresszió nem ad politikai programot. Haladó az lesz, amit a magát haladónak valló politikus éppen csinálni akar.
vitorlavita 2013. szeptember 8., 10:17 (CEST)[válasz]
kiegészítés
a "haladó" egy közszó, tehát bárki véleménye tükrözésére alkalmazhatja. Tulajdonnévként is általában viszonyszó, tehát valamihez képest (pl. átlag) lehet értelmezni. példa: Szerb Haladó Párt. A szó rokon értelmű szavai: előremutató, progresszív, élenjáró. forrás: szinonimaszotar.hu --Rodrigó 2013. szeptember 8., 13:44 (CEST)[válasz]
vélemény
A fenti válaszok relatív fogalomként határozzák meg a »haladó« fogalmát. Ha viszont az általános emberi értékek, illetve az etika oldaláról közelítjük, akkor van a haladásnak abszolút értelmezése is. Tehát haladó az, ami az emberiség javát szolgálja, és előrelépést jelent a társadalom általános etikai normáinak érvényesítése felé. MZ/X vita 2013. szeptember 10., 16:03 (CEST)[válasz]

Benyovszky Móric[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy milyen bizonyíték van Benyovszky Móric nemzetiségéről.
A Benyovszky Móric cikk idézi a keresztlevelet, de többet nem lehet megtudni róla (legalább is én nem). Írva van a családfája, ami csak nevek listája. Magyar volt az apja? Azt sem látom, hogy Móric beszélt-e magyarul. Egyetlen műve francia. Máshol láttam, hogy állítólag szlovák nyelvű iskolába járt.
--Crosstor vita 2013. szeptember 8., 13:15 (CEST)[válasz]
válasz
Az ilyen kérdésre általában nehéz válaszolni! Az ő esete nem olyan egyszerű, mint például a költő és hadvezér Zrínyi Miklósé, akiről mindenki tudja, hogy - kitűnő magyar tudása ellenére (művei a tanúk erre) - ő horvát nemzetiségű. Mind Zrínyi, mind Benyovszky a Magyar Királyság területén élt, a Magyar Királyság uralkodó osztályának tagja volt. Mindegy, hogy gyermekkorában dadájával milyen nyelven beszélt. Nem tudom, hogy voltak-e dadáik (bizonyára voltak), és hogy milyen nyelven beszéltek hozzájuk.
Benyovszky Móric soknyelvű kellett legyen. Nekem nem bizonyos, hogy tudott magyarul, hiszen szülei közül talán anyja volt magyar. Apjáról ezt nem hiszem. Lehetséges az is, hogy németül beszélt velük, hiszen apja az osztrák császárság magasrangú katonája volt. Tudhatott szlovákul, hiszen szlovák iskolában tanult gyermekkorában. Tudhatott lengyelül, tudhatott oroszul, tudhatott franciául - másképpen nem történhettek volna meg vele azok az események, amelyek kalandor hírét keltették.
De találtam egy forrást. Az angol Wikipedia azt írja, mindjárt az első bekezdés végén, hivatkozva memoárja címlapjára: Benyovszky magyar és lengyel nemesembernek nevezi saját magát.
Ezt nem tekintem amelletti bizonyítéknak, hogy ő magyar nemzetiségűnek vallotta volna magát, mert a címlapbeli második mondata azt mondja: a lengyelországi konföderáció egyik vezetője is. A titulus első fele csak azt jelenti: (lévén szlovák nemesember) ő a Magyar Királyság uralkodó osztályának tagja. (Most mellékes a lengyel rokonság.)
(Egy apróság: a családneve sem magyar. A Benyó helységnév melléknévi alakja magyarul nem benyovszkij... Az alapszó Benyó is, ha jól gondolom, a Bence vagy a Benedek keresztnév szláv módon becézett formája.)
vitorlavita 2013. szeptember 8., 16:34 (CEST)[válasz]
Benyovszky magyar bárói címet viselt. Mária Terézia emelte grófi rangra.
Száműzetése alatt találkozott egy magyarral, nagy megkönnyebbülésére olyan nyelven tudott vele beszélni, amelyet a környezetükben senki nem értett – magyarul – Szibériában MZ/X vita 2023. október 7., 11:00 (CEST)[válasz]

(Szerkesztési ütközés után)

megjegyzés: a kérdés eldöntését nehezíteni tudja egyrészt az, hogy aligha tudjuk meghatározni, hogy a magyar mit is jelent, de annyit jobb híján elfogadhatunk, hogy magyar az, aki magát magyarnak tartja. Furcsa helyzet, de így van. A másik megjegyzésem pedig egy példa: Maximilian Hell csillagász, fizikus, matematikus Selmecbányán született, az apja német nemzetiségűként anyakönyveztette, Bécsben lett neves csillagász, és egy kései levelében magyarnak mondta magát; kimondottan izgatta a magyar nyelv eredete, és norvégiai expedíciójába kifejezetten a magyar nyelv eredetének kutatására vette magához Sajnovics Jánost, mivel ő nem beszélt magyarul. Hát akkor most ezt döntse el valaki. Akár Benyovszky is lehetett így, vagy éppen az apja, de lehet, hogy ennek még egy ideig nem fogjuk a nyomát fellelni. - Orion 8 vita 2013. szeptember 8., 16:39 (CEST)[válasz]