Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2013-03-09

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kifejezések + egyéb[szerkesztés]

Mit jelent pl:

  1. Tékozló fiú
  2. Foghegyről odavetett szavak
  3. Valaki után szabadon
  4. Amikor valaki mondja, hogy Omen est nomen

(Most hirtelen ezek jutottak eszembe)

+ A fekete humor azonos-e a morbid humorral, és ha nem, mi a különbség?

Köszi! Engusz vita 2013. március 9., 11:57 (CET)[válasz]

Itt megtalálod:
  1. Tékozló fiú: Jézus tanítása és beszédei#Példabeszédei
  2. Amikor valaki mondja, hogy Omen est nomen, helyesen: Nomen est omen
  3. Foghegyről odavetett szavak: rövid, nem éppen barátságos szöveg
  4. Valaki után szabadon: pontatlanul idéz valakit

--Wikizoli vita 2013. március 9., 12:49 (CET)[válasz]

Nem fokhegyről, hanem foghegyről. Aki lenéző stílusban beszél a másikhoz, az nem nyitja ki rendesen az ajkát. A hangzók ezért máshogyan hangoznak. Ugyanakkor a fogak mutogatása megfélemlítő is lehet, mint a vicsorgás.

A fekete humor és a morbid humor között csak stilisztikai különbség van. Ennek egyik eleme, hogy a morbid idegen nyelvű szó, ezért más szöveg-összefüggésben szokás használni. MZ/X vita 2013. március 9., 13:08 (CET)[válasz]

A "tékozló fiú" jelentése talán nem eléggé világos; a fiú, aki az apa szándékától eltérően él, elhagyja a hagyományokat, a családot, eltékozolja, elszórja, elpazarolja az anyagi vagy erkölcsi örökségét. A példabeszédben amikor az ilyen gyerek hazatér, szánva-bánva magát – vagy éppen utánpótlást remélve –, akkor az apa örömmel és megbocsátással fogadja, azt a fiút pedig, aki rendesen él mellette, ez háttérbe tolja. A "valaki után szabadon"-t akkor szokták mondani, ha a beszélő nem tudja pontosan idézni az idézni szándékozott verssort, epigrammát stb., és ezzel mentegetőzik előre; vagy ha másról mondja valaki ezt kissé gúnyosan, utalva a plagizálásra vagy a pontatlan idézésre. - Orion 8 vita 2013. március 9., 20:49 (CET)[válasz]

Laptop-akkumulátor és töltő[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy laptop aksi eredeti v. utángyártott, annak van valami jelentősége minőségben? És ugyanez töltővel? Köszi.
--195.38.117.37 (vita) 2013. március 9., 18:58 (CET)[válasz]

Az utángyártott dolgokat általában névtelen cégek állítják elő, jó esetben. Néha az eredeti márka tulajdonosának kérésére, néha pedig annak ellenére. :-) Van esély arra, hogy a minőség hasonlít az eredetire. Ha csak utánozni próbálják a márkás dolgot, akkor az nem mindig sikerül jól, akkunál én nem várnék sokat tőle. Rossz esetben az eredeti gyártó utángyárt, akkor viszont esély van arra, hogy a már kifutott, de a sok szégyentelenül takarékoskodó vásárló kedvéért újra elővett alkatrészért még hajlandóak leporolni a gyártósort, és legyártani belőle egy sorozatot, de lehetőleg ne legyen vele sok vesződés. Tessék-lássék.

A töltőről feltett kérdést én nem értem. De egy töltőnél két dolog lehet gond: ha nagyon melegszik és ha a feszültségszintet pontatlanul tartja. - Orion 8 vita 2013. március 9., 20:40 (CET)[válasz]

Sajnos az előző válaszom valamiért eltűnt...

Az akkumulátorral kapcsolatban többé-kevéssé eligazít a garancia, amit a gyártó/forgalmazó vállal, illetve az ár.

A nagyon olcsó akkuk sokszor csak arra jók, hogy a hely ne maradjon üresen (rövid üzemidő, akár 1-2 nap élettartam), amelyik termékre mernek 3 esetleg 6 hónap garit vállalni, már akár jó is lehet. További segítség a hírnév, valaki már vett ott akkut és elfogadták/elutasították a garanciaigényét.

Az utángyártott termék akár jobb is lehet, mint a gyári, ez azonban koránt sem tipikus, és ezek a termékek soha nem (nagyon) olcsóak.

Ez így van. Már sokszorosan tudhatjuk, hogy az ismert márkanév már nem garancia a minőségre. Az ismeretlen márka lehet azért ismeretlen, mert csak nem ölnek őrült sok pénzt a reklámokba, hanem inkább annyival olcsóbban adják a terméket. Reklámnak az sem rossz. A lézernyomtatómban a gyári tonerkazetta kiürült, vettem egy utángyártottat (nem utántöltöttet!), majdnem harmadannyiért; megrázva a festék mennyisége elég soknak érződött, a minősége pedig kifogástalan. Van ilyen is. - Orion 8 vita 2013. március 10., 14:55 (CET)[válasz]

Nekem az a tapasztalatom, hogy sokszor az akku árából használt notit lehet venni, jó akkuval (ez a hozzászólás is ilyen notiról íródik)

A félreértések elkerülése érdekében a kalkuláció: A (régi noti ára)+(akkupakk ára)=jobb használt noti jó akkuval.

Ez azonban utánajárást igényel

Robogos vita 2013. március 10., 12:52 (CET)[válasz]