Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2009-02-05

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Lineáris törttranszformáció[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Ebben a témakörben nem találtam semmit.Kerestem a matematika portálon a komplex analizisnél de nincs semmi.
Komplex analizis,liearis torttranszformacio
--92.82.53.188 (vita) 2009. február 5., 09:36 (CET)[válasz]
Tudnám ajánlani Halász Gábor: Komplex függvénytan című jegyzetét. Szalakóta vita 2009. február 5., 21:40 (CET)[válasz]
Nem a lineáris törtfüggvényekről akarsz tudni? Szalakóta vita 2009. február 6., 21:23 (CET)[válasz]
Sajnáljuk, de egy téma teljeskörű kifejtése meghaladná a Wikipédia:Tudakozó kereteit.

Ha az a célod, hogy egy új cikkre tegyél javaslatot, akkor idekattintva próbálhatsz meg kedvet csinálni azoknak, akik éppen témát keresnek maguknak.

Az előzetes tájékozódásod során talán sikerült is már némi anyagot gyűjtened a témádhoz, és így kedved kerekedett ahhoz is, hogy magad írd meg a hiányzó cikk első, kezdeti változatát. Megteheted, hiszen a Wikipédiában az olvasók egyben a szerkesztők is.

Kérünk, hogy csak olyasmit vegyél fel a Wikipédiába, amiről már máshol is van publikáció, és hogy jelöld is meg pontosan, hogy mik voltak a forrásaid, valamint hogy tartsd tiszteletben a szerzői jogokat.

ugrál,fordul,táncot jár,vaskötényes[szerkesztés]

További információt szeretnénk a kérdezőtől: Mi a kérdés? Beírhatod, ha a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra kattintasz. Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!
ugrál,fordul,táncot jár,vaskötényes
--91.146.145.44 (vita) 2009. február 5., 18:46 (CET)[válasz]

Tatay Sándor[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Mivel foglalkozott Tatay Sándor miután hazatért Európából?
--89.133.36.10 (vita) 2009. február 5., 18:51 (CET)[válasz]
Tatay Sándor
sajnos nem találtam többet, mint ami a cikkben van. – Rodrigó 2009. február 6., 18:20 (CET)[válasz]
Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

honnan ered a pézsma pocok neve!!!!!!!!!!!
--79.121.7.216 (vita) 2009. február 5., 19:29 (CET)[válasz]

A hím pézsmapocoknak van egy mirigye, ami pézsmaszagú (pézsma=mósusz) váladékot termel, ezért nevezik pézsmapocoknak. [1] Eredetileg a pézsmaszarvasfélék hasonló váladékát nevezik pézsmának vagy mósusznak. Ez az illatszerek nagy hagyományú alapanyaga és a kínai gyógyítás keresett szere.

Sok olyan állat és növény van, aminek ilyen a szaga, és ezek neve gyakran tükrözi is ezt a tuladonságukat. A magyar Wikipédiában például: Fedeles pézsmateknős * Keleti pézsmatulok * Kis pézsmateknős * Közönséges pézsmateknős * Pézsma borznyest * Pézsmacincér * Pézsma-patkánykenguruk * pézsmapocok * Pézsmaréce * Pézsmaszarvasfélék

A pézsma szavunk vándorszó, hozzánk a német Bisam közvetítésével érkezett. [2] A német Wikipédia Bisam cikke azt írja, hogy német Bisam (pézsma) szó a szag jelentésű török bezem szóból eredne, de sajnos nem ad meg ehhez az állításhoz semmilyen forrást. A török témákra szakosodott szerkesztőtársnőnk megpróbált ennek utánanézni, de a török nyelvintézet nagyszótára sem tud erről a szóról.

A következő helyen:

viszont a héber nyelvből vezetik le ezt a szót. Ennek a forrásnak alapján javítani fogom a német Wikipédia cikkét és kiegészítem a magyar Wikipédiát is.

  1. Brehm: Az állatok világa / 1. Pézsmapockok (Fiber G. Cuv.)
  2. Nyirkos István. [http://mek.oszk.hu/06400/06424/06424.pdf Az inetimologikus magánhangzók a magyarban] (1993. április 28.). ISBN 963 471 939 2  in Riedl Szende. Magyar hangtan. A magyar nyelvrendszer alapvonalai (1859. április 28.) 

Karmelaüzenőlap 2009. február 6., 15:35 (CET)[válasz]