Why Don't We Do It in the Road?

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Why Don't We Do It in the Road? az angol rockegyüttes, a The Beatles dala, amelyet 1968-as azonos címet viselő (vagy más néven Fehér Album) dupla nagylemezen adtak ki. A rövid és egyszerű dalt Paul McCartney írta és énekelte fel[1][2], de Lennon–McCartney szerzeményként jelölték meg. 1 perc 42 másodperces dal 34 ütemet tartalmaz egy tizenkét ütemű blues sajátosságával. A dal három különböző

The Beatles
Why Don't We Do It in the Road?
Megjelent1968. november 22. (UK)
1968. november 25. (US)
Felvételek1968. október 9.10., EMI, London
StílusBlues rock
Nyelvangol
Hossz1:42
KiadóApple Records
SzerzőJohn Lennon, Paul McCartney
ProducerGeorge Martin
A(z) The Beatles album dalai
Don't Pass Me By
(14)
Why Don't We Do It in the Road?
(15)
I Will
(16)
SablonWikidataSegítség

hangelemmel (egy akusztikus gitár hátlapjának dörömbölése, taps és dobszólam) és McCartney egyre harsányabb énekhangjával kezdődik[3], amely egy egyszerű dalszöveg ismétlésébe és két külön szólamba megy át.

Háttér[szerkesztés]

McCartney azután írta a dalt, hogy látott két majmot párosodni az utcán[4], miközben az indiai Risikésben az együttes elvonult Maharisi Mahes jógival meditálni. Elcsodálkozott ennek a természetes forgatókönyvnek az egyszerűségén, ha azokat összehasonlítjuk az emberi kapcsolatok érzelmi zűrzavarával. Később ezt nyilatkozta:

"Egy hím [majom] éppen felugrott ennek a nősténynek a hátára, és adott neki egyet, ahogy a népnyelvben mondják. Két-három másodpercen belül újra felpattant, és körülnézett, mintha azt mondaná: "Nem én voltam!" és körülnézett, mintha valami enyhe zavar támadt volna... És azt hittem... ilyen egyszerű a nemzés... Borzasztó problémáink vannak vele, de az állatoknak nincs."[5]

Amikor egy 2001-es interjú során az NPR rádióadó egyik munkatársa Terry Gross megérdeklődte ugyanezt a kérdésre, Paul azt válaszolta: "Az ihletet... Isten tudja, mi adta. Valószínűleg szexuális érzések, Terry!"[6]

Rögzítése[szerkesztés]

1968. október 9-én McCartney öt felvételt vett fel a számhoz az EMI Studios londoni 1. számú stúdiójában, miközben John Lennon és George Harrison két másik dalon dolgozott. A nehéz blues-eredménytől eltérően a dal akusztikus gitárszámként indult, McCartney versszakonként váltva a lágy és harsány énekstílusokat. Ezen az első estén McCartney maga játszott az összes hangszeren.[2] A dal ezen változata megtalálható az Anthology 3 válogatásalbumon.

Másnap, október 10-én McCartney és Ringo Starr befejezte a dalt. Starr dobokkal és tapsokkal, McCartney pedig még több énekhanggal, basszusgitárral és szólógitárral járult hozzá.[7] Lennon és Harrison ismét elfoglalták magukat, felügyelték a Piggies és a Glass Onion húros áthangolását.[8]

Közreműködött[szerkesztés]

Ian MacDonald szerint:[7]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Why Don't We Do It in the Road? című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bánosi–Tihanyi. Beatles zenei kalauz, 90. o. (1999) 
  2. a b Molnár Imre –Molnár Gábor. Halhatatlan Beatles, 193. o. (2001) 
  3. Alan W. Pollack's Notes on "Why Don't We Do It In The Road?". www.icce.rug.nl. (Hozzáférés: 2023. június 24.)
  4. The Beatles' White Album tracks – ranked (angol nyelven). The Independent, 2022. május 30. (Hozzáférés: 2023. június 24.)
  5. Why Don’t We Do It In The Road? (brit angol nyelven). The Beatles Bible, 2008. március 16. (Hozzáférés: 2023. június 24.)
  6. Paul McCartney: From Pop To The Printed Page (angol nyelven). Fresh Air Archive: Interviews with Terry Gross, 2001. április 30. (Hozzáférés: 2023. június 24.)
  7. a b Ian MacDonald. A fejek forradalma, 396. o. (2015) 
  8. Bánosi–Tihanyi. Beatles zenei kalauz, 90–91. o. (1999) 

Külső hivatkozás[szerkesztés]

Allan W. Pollack megjegyzései a Why Don't We Do It in the Road? dalhoz