Vorobjovi Gori metróállomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vorobjovi Gori metróállomás
OrszágOroszország
Hely
  • Hamovnyiki kerület
  • Ramenki District
  • Gagarinsky District
NévadóVeréb-hegy (neighborhood or historical district of Moscow és domb)
Állomáskód016
Megnyitás
Építész(ek)
  • Boris Tkhor
  • Nina Alyoshina
Felhasználási terület
Peronnal rendelkező vágányok száma2
Része ennekmoszkvai metró
Szomszédos állomások
Vasútvonalak
Elhelyezkedése
Vorobjovi Gori metróállomás (Moszkva)
Vorobjovi Gori metróállomás
Vorobjovi Gori metróállomás
Pozíció Moszkva térképén
é. sz. 55° 42′ 37″, k. h. 37° 33′ 33″Koordináták: é. sz. 55° 42′ 37″, k. h. 37° 33′ 33″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Vorobjovi Gori metróállomás témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Vorobjovi Gori (oroszul: Воробьёвы го́ры, magyarra fordítva: Veréb-hegy) egy metróállomás a moszkvai metróban, a Szokolnyicseszkaja vonalon. Két szomszédja a Szportyivnaja és az Univerzityet. Nevét a közelben található hegyről, a Veréb-hegyről kapta. Korábbi neve: Leninszkije Gori.

Története[szerkesztés]

Az állomás a Luzsnyiki metróhídon vagy röviden csak a Metróhídon (Лужнецкий метромост / метромост) fekszik, így az egyetlen a moszkvai metróban, amely egy hídon, egy folyó felett van. Alatta a Moszkva folyik. Az állomás 1958-ban készült el, és 1959-ben adták át. A hidat gyorsan, de rossz minőségben építették meg, ezért 1984-re a beszivárgó víz és az egyre jobban elrozsdásodó elemek miatt használhatatlanná nyilvánították, egy elkerülő ideiglenes hidat építettek, és megkezdték az állomás felújítását. 18 évvel később, 2002. december 2-án adták át, azóta üzemel. Mikor 1999-ben a korábban Lenin-hegy néven ismert hegyet visszanevezték, az állomás is felvette a Veréb-hegy nevet.

Építészete[szerkesztés]

Az állomás rendelkezik a leghosszabb peronnal a moszkvai metróban, 282 méter hosszú, így a híd mindkét oldaláról lehetett lejáratot építeni.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Vorobyovy Gory (Moscow Metro) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.