Vita:Zichy Géza

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Farafince 3 évvel ezelőtt a(z) Tatarozás 2020 December - 2021 Január témában
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Életrajzi szócikkek (jól használható besorolás)
Irodalmi témájú szócikkek (jól használható besorolás)
Komolyzenei témájú szócikkek (jól használható besorolás)

Tatarozás 2020 December - 2021 Január[szerkesztés]

Felfedeztem két CD-t Zichy Géza fantasztikus zongoramüveivel a brazil Artur Cimirro brilliáns elöadásában. (A magyarok valahogy hanyagolják Zichyt - úgy mit Aggházy Károlyt. Inkább Apassionátát játszanak 23.214-szer is...) Ez vezetett arra, hogy kitatarozzam a szócikket. Sokkal több energiába kerül, mint gondoltam, de most már benne vagyok...

  • Már beépítettem idézeteket saját életrajzából, egy diszkográfiát valamint Youtube linkeket - egyúttal a német, angol, francia wikikbe is;
  • a "zenészfaló" Eduard Hanslick hihetelenül lelkes kritikáját (a magyar wikibe egy korabeli magyar fordításban),
  • tisztáztam hogy Zichy milyen kitüntetéseket kapott hol, mikor és miért; mert a különbözö lexikonok, Wikik teljes káoszt mutatnak, Az MTA Almanach hibás.
  • A német, francia, angol wikik-beli zenemüjegyzékeket egységesítettem - Újat kell építenem, mert idöközben ellentmondásokat meg hiányt fedeztem fel.
  • Begyüjtöttem egy rakás korabeli sajtóterméket Zichyvel kapcsolatban. Ezeknek a válogatása, kiértékelése (forráskritikája) folyik.
  • Körbejártam a Zichy-Mahler konfliktust
    • a nemzetközi szakirodalom homályosan fogalmaz vagy találgat,
    • a magyar irodalom meg abszolút elfogult ez ügyben (lásd pl.a magyar Wiki Mahler/Budapest szakaszát). Úgy tünik, a szerzök a tényeket akadálynak tekintik képzeletük szabad szárnyalásában. Ezt Gustav Mahler vitalapján tárgyalom.
  • eddig egyetlen tudományos szinvonalú Zichy monográfiát, disszertációt nem találtam (Alan Walker súlycsoportját keresek, illetve Herpy Miklós Aggházy Károly 2018-ban megjelent könyvéhez hasonlót)

– Farafince vita 2020. december 25., 17:26 (CET)Válasz

A lábjegyzetekben még az angol Wikiben szokásosnál is bővebben idézek, mert a korabeli források papíron nehezen érhetök el és digitális változatuk fizetésköteles. Pukánszkyné Kádár Jolán rendkívül értékes szinháztörténeti monográfiája (1940) és dokumentumgyüjteménye (1938) kis példányszámban jelentek meg és ma már szinte megszerezhetetlenek. Tartalmuk viszont az események megértéséhez, valamint további kutatásokhoz nagy segítség lehet. Lábjegyzeteimmel talán azt is meg lehet előzni, hogy jószándékú szerkesztők hibás lexikonok, homályos visszaemlékezések és felületes vagy elfogult újságcikkek alapján "belejavítsanak" a szócikkbe. A szócikk alapját képező Szinészkönyvtár (szinte szóról szóra át lett másolva 2010-ben) tele van hibákkal és ellentmondásokkal. Pl:

  • Zichy felesége 1904-ben halt meg - nem, hanem 1894-ben
  • vígjátékíróként a Tízparancsolat tal debütál 1898-ban - nem, hanem a Phrenologgal 1871-ben, amiről a Szinészkönyvtár nem is tud

– Farafince vita 2021. január 5., 14:57 (CET)Válasz

Digitális archivumokban való bányászásaim során jó pár meglepetés (is) ért. Például:

– Farafince vita 2021. január 19., 09:21 (CET)Válasz

Levettem a Tatarozás sablont. Azt hiszem, megbízható Zichy-képet sikerült összehoznom -annak ellenére, hogy néhány lényeges forrást egyáltalán nem dolgoztam fel, mint pl:

  • Saját önéletrajza (gondolatai megvilágítanák az újságok, dokumentumok tényanyagának hátterét - de abból pontosan az 1894 utáni idöszak nem készült el)
  • Főrendi ház iratai (megvilágítanák hozzáállását a Kiegyezés és az I.Világháboru közötti idöszak politikai kérdéseihez, döntéseihez)
  • Nemzeti Zenede irattára (mik voltak a kihívások, hogyan oldotta meg azokat 43 évig tartó elnöksége során - de ezt inkább a Zenede Wikilapján kellene foldolgozni – meg az utódintézmény honlapján...)

– Farafince vita 2021. január 24., 14:31 (CET)Válasz