Vita:Az irgalmasság rendkívüli szentéve

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Szűz Mária szeplőtelen fogantatása ünnepétől Krisztus király ünnepéig[szerkesztés]

Ferenc pápa 2015. április 11-én, szombaton, húsvét 2. vasárnapjának, vagyis az Isteni irgalmasság vasárnapjának előestéjén a Szent Péter-bazilika átriumában tartott vesperás keretében átadta a szentévet meghirdető Misericordiae vultus (Az irgalmasság arca) kezdetű bullát.

Az irgalmasság rendkívüli szentéve szócikkét éppúgy Rlevente kezdeményezte 2015. április 12-én, mint 2014-ben az isteni irgalmaság vasárnapján történt XXIII. János pápa és II. János Pál pápa szentté avatása szócikkét. A szentév szócikke így kezdődik: Az irgalmasság rendkívüli szentéve a 30. szentév a római katolikus egyház történetében. 2015. december 8-án, a szeplőtelen fogantatás ünnepén, a II. vatikáni zsinat befejezésének 50. évfordulóján kezdődött a Szent Péter-bazilika szent kapujának (Porta Santa) megnyitásával, és 2016. november 20-án, Krisztus király ünnepén zárul.

Vitaindító kezdeményezés a szeplőtlen fogantatás kiemelt szócikké továbbfejlesztéséért[szerkesztés]

A római katolikus egyház történetében ez a 30. szentév, de egyben ez a 21. század és a harmadik évezred első szentéve is. Továbbá a Wikipédia egész történetében, benne ünnepkörében ez a katolikus világegyház legelső szentéve. Kiemelt feladat, rendkívüli lehetőség, kivételes felősség. Krisztus király záró főünnepéig már csak 60 nap van előttünk. XXIII. János pápa és II. János Pál pápa szentté avatása szócikkében már 2014. október 14-én elértük a jó szócikk rangot, 2015. szeptember 23-án a kiemelt státuszt és október 22-től október 25-ig kinn volt a Kezdőlapon a Kiemelt cikk főhelyen. (Lásd Vita:XXIII. János pápa és II. János Pál pápa szentté avatása.)

Most pedig még a szentév nyitónapja: a II. vatikáni zsinat befejezése 50. évfordulóján a 2015. december 8-án a szeplőtelen fogantatás ünnepe szócikkének kiemelt szintre emelésével is adósok vagyunk. Sőt, a mai napig e vitalapon a vita sem indult meg a rendkívüli szentévről. Kezdőlapunk vitalapján az Istenszülő Szűz Mária? szakaszban indult az ide vezető vita.

Természetesen elsőnek most is @Rlevente: segítségét kérem és visszajelzését várom a hiánypótló vita közös elinditása és sikeres végigvitele kérdésében. - *feridiák vita 2016. szeptember 21., 10:27 (CEST)Válasz

Mi az a vitatott kérdés, amiről vitát szeretnél indítani? – Rlevente üzenet 2016. szeptember 21., 10:30 (CEST)-Válasz