Video on Demand

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Video on demand szócikkből átirányítva)

Video on Demand (angol kifejezés, röviden VoD) egy szolgáltatás, amelynek útján igény szerinti videó és hanganyagokat, filmeket, archivált eseményeket, lehet egy központi adatbankból letölteni, igény szerinti időben. A szolgáltatást már a letöltés alatt is igénybe vehetjük, vagy a Set-top Boxra[1] való teljes letöltés után nézzük meg. Az ügyfél egy műsoregység listából választja ki az aktuálisan megtekintendő tartalmat és ezért az egységért fizet. Olyan értéknövelt szolgáltatásokat tartalmaz, mint a filmek megállításának, gyors előre- és hátracsévélésének lehetősége.

Története[szerkesztés]

Az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban, illetve Európa nyugati országaiban már évekkel ezelőtt lehetőség volt ezt a szolgáltatást igénybe venni. Angliában 2000 utolsó negyedévében vezette be a Video Networks. Magyarországon több cég egyszerre fejlesztett ki különböző VoD szolgáltatásokat országszerte. Először hotelek zárt láncú médiahálózatán, illetve interkontinentális repülőjáratokon volt elérhető a szolgáltatás, majd útjára indult az első IPTV.

Típusai[szerkesztés]

TVOD[szerkesztés]

A TVOD terjesztési modellben a felhasználóknak fizetniük kell minden egyes video on demand tartalomért. Például: Egy felhasználó fizet egy filmért vagy televíziós műsorért, hogy azt meg tudja tekinteni. TVOD szolgáltatások közé tartozik az Apple TV alkalmazás (korábban: iTunes Store) és a Google Play Áruház.

SVOD[szerkesztés]

Az SVOD szolgáltatások előfizetéses modellt használnak, amelynél az előfizetőknek rendszeres díjat kell fizetniük, hogy hozzáférhessenek a korlátlan tartalmakhoz. SVOD szolgáltatások közé tartozik a Netflix, Apple TV+, Amazon Prime Video, Disney+ és az HBO Max.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Set-top Box. [2012. január 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. február 8.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]